Sağlık çalışanlarında obezite sıklığı ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Investigation of obesity frequency and its factors among health workers
- Tez No: 192713
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRSEL ACARTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Obezite, santral obezite, beden kitle indeksi, sağlıkçalışanları, obeziteyi etkileyen faktörlerPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Obesity, central obesity, body mass index, health workers, obesityfactors.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
8ÖZETSağlık Çalışanlarında Obezite Sıklığı Ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesiİl merkezinde görev yapmakta olan hekim veBu çalışma, Afyonkarahisarhemşirelerde obezite sıklığını ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıylayapıldı.Araştırmamız, Haziran 2005-Eylül 2005 tarihleri arasında AfyonkarahisarDevlet Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi, GöğüsHastalıkları Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve merkeze bağlı11 Sağlık Ocağında araştırmayı kabul eden 182 hekim, 319 hemşire üzerindeuygulandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanıldı. Obezitesıklığı ve etkileyen faktörleri değerlendirme doğrultusunda; sağlık çalışanlarınınsosyodemografik özellikleri (yaş, cinsiyet, meslek, medeni durum, eğitim durumu,meslek süreleri, statüleri, aylık geliri, çalıştığı kurum, sigara ve alkol tüketimi, diyet,bayanlar için doğum sayısı, bir günlük aldıkları besin tüketimi ile almış olduklarıkalori hesaplaması, günlük aktiviteleri öğrenilerek harcadıkları kalori hesaplaması)öğrenildi ve antropometrik ölçümler yapıldı.Araştırmada anket sonuçlarına ilişkin verilerin analizinde; Kruskal Walls Testi,Mann-Withney U Testi ve Ki kare testleri kullanıldı.Bulgularımızda; sağlık çalışanlarında obezite sıklığı %7,7 ile genel toplumdakisıklıktan daha düşük bulundu. Obezite üzerine etkili olan faktörler; yaş artışı vebununla ilişkili olarak mesleki süre artışı, evli olmak, kadınlarda doğum yapmışolmak şeklinde saptandı.Sağlık çalışanlarındaki obezite sıklığının düşük bulunması; çalışmagrubumuzun yaş ortalamasının düşük olmasına bağlandı. Diğer çalışmalara parelelolarak yaşın, evli olmanın, doğum yapmanın obezite üzerine etkili olduğu saptandı.Sonuç olarak; obezite konusunda bilinçli ve örnek olması gereken sağlıkçalışanlarında obezite sıklığı düşük bulunmakla birlikte, aynı yaş grubundaki genelpopülasyonla karşılaştırılmalı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
9SUMMARYInvestigation of obesity frequency and its factors among health workersThis work was done to investigate the obesity frequency and its factors among healthworkers (doctors and nurses) who live in Afyonkarahisar.In this study, the obesity frequency of 182 doctors and 319 nurses was surveyed inAfyonkarahisar and data were collected from the health workers at differenthospitals: Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğum ve ÇocukBakımevi Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi TıpFakültesi and 11 Sağlık Ocağı. For the determination of obesity frequency, socio-demographic history (age, sex, occupation, marriage, education, working time,economical status, company, smoking, alcohol, diet, pregnancy (for women), calorieper day) and some anthropometric measurements were taken into consideration.Kruskal Walls test, Mann-Withney U test and Chi-Square test were used for dataanalysis.According to our results, the obesity frequency of health workers was found 7.7 %that is smaller than the general obesity frequency. We have found that the mainfactors on obesity were age, occupation, marriage and pregnancy (for women). Ourdata show that the low obesity in health workers was related to their small ages,which are in agreement with other results.As a result, the obesity of health workers is positively associated with urbanization,family income, education, and other indicators of high socio-economic status.