Biseps tendonu uzun başı yapışma düzeyinde tendinopati izlenen olgularda eşlik eden omuz patolojilerinin sıklığının manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of accompanying shoulder pathologies in cases with tendinopathy at the insertion site of the long head of biceps tendon by magnetic resonance imaging
- Tez No: 838037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: biseps tendinopatisi, biseps yapışma düzeyi, manyetik rezonans görüntüleme, omuz patolojileri, biceps tendinopathy, biceps tendon adhesion level, magnetic resonance imaging, shoulder pathologies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Biseps tendonu uzun başı yapışma düzeyi tendinopatisi görülen olgularda diğer omuz patolojilerinin görülme sıklığını inceleyerek, olası risk artışını sayısal olarak saptamayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza kronik omuz ağrısı şikayeti ile hastanemize başvurmuş, bilinen ortopedik ya da romatolojik rahatsızlığı olmayan, daha önce herhangi bir cerrahi operasyon ya da artroskopik işlem öyküsü bulunmayan ve yapılan omuz MRG tetkikinde BTUB yapışma düzeyinde tendinopati izlenen 100 hasta çalışma grubu olarak, aynı şikayetlerle ve aynı kriterlerle omuz MRG tetkiki yapılan hastalardan manuel randomizasyon ile BTUB yapışma düzeyinde tendinopati bulunmayan 100 hasta ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. MRG görüntüleri, PACS üzerinden değerlendirilerek; supraspinatus, infraspinatus ve subskapularis kaslarında tendinopati, parsiyel yırtık ve tam kat yırtık olup olmadığına bakılmış, akromiyoklaviküler eklemin dejenere olup olmadığı değerlendirilmiş, superior, anterior, posterior ve anterosuperior labrum defektlerinin bulunup bulunmadığı incelenmiş ve SGHL, MGHL ve IGHL patolojisi bulunup bulunmadığı not edilmiştir. Elde edilen veriler, R-Project (version 4.3.1) açık kaynak kodlu paket yazılımında değerlendirilmiştir. BTUB yapışma düzeyi tendinopatisi ile kategorik değişkenlerin ilişkisini değerlendirmek amacıyla“Binary Lojistik Regresyon”analizi kullanılarak, %95 güven aralığında (CI=%95),“Odds Ratio (OR)”hesaplanmıştır. Bulgular: BTUB yapışma düzeyi tendinopatisi olan hastalarda supraspinatus kasında tendinozis görülme riski 2,189 kat (p=0,007), supraspinatus kasında parsiyel rüptür görülme riski 2,398 kat (p=0,004), supraspinatus kasında tam kat rüptür görülme riski 2,765 kat (p=0,044), subskapularis kasında parsiyel rüptür görülme riski 8,609 kat (p=0,044), posterior labrum patolojisi görülme riski ise 9,791 kat (p=0,032) artmış olarak, anterior labrum patolojisi görülme riski ise azalmış olarak saptanmıştır (OR=0,25, p=0,038). İncelenen diğer 9 parametrede ise istatistiksel olarak anlamlı değer elde edilememiştir. Sonuç: BTUB yapışma düzeyi tendinopatileri bulunan olgularda supraspinatus kasında tendinozis, parsiyel rüptür ve tam kat rüptür görülme riski, subskapularis kasında parsiyel rüptür görülme riski ve labrum posteriorunda patoloji görülme riski artmıştır. Anterior labrum patolojisi ise BTUB yapışma düzeyi tendinopatisi ile ters ilişkili olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: We aim to numerically determine the possible increase in risk by examining the frequency of other shoulder pathologies in cases with long head of biceps tendon (LHBT) adhesion level tendinopathy. Materials and Methods: In our study, 100 patients who applied to our hospital with the complaint of chronic shoulder pain, who did not have any known orthopedic or rheumatological disease, who had no previous history of surgical operations or arthroscopic procedures, and who had tendinopathy at the BTUB adhesion level in the shoulder MRI examination, were included as the study group. Among the patients who underwent shoulder MRI examination with complaints and the same criteria, 100 patients without tendinopathy at the BTUB adhesion level were determined as the control group by manual randomization. MRI images are evaluated via PACS; The supraspinatus, infraspinatus and subscapularis muscles were examined for tendinopathy, partial tear and full thickness tear, it was evaluated whether the acromioclavicular joint was degenerated, whether there were superior, anterior, posterior and anterosuperior labrum defects were examined, and whether there was SGHL, MGHL and IGHL pathology was noted. The data obtained were evaluated in the R-Project (version 4.3.1) open source package software. In order to evaluate the relationship between BTUB adhesion level tendinopathy and categorical variables,“Odds Ratio (OR)”was calculated using“Binary Logistic Regression”analysis, with a 95% confidence interval (CI = 95%). Findings: In patients with BTUB adhesion level tendinopathy, the risk of tendinosis in the supraspinatus muscle is 2.189 times (p=0.007), the risk of partial rupture in the supraspinatus muscle is 2.398 times (p=0.004), the risk of full thickness rupture in the supraspinatus muscle is 2.765 times (p=0.044), The risk of partial rupture in the subscapularis muscle was found to be increased by 8.609 times (p=0.044), the risk of posterior labrum pathology was found to be increased by 9.791 times (p=0.032), and the risk of anterior labrum pathology was found to be decreased (OR=0.25, p=0.038). No statistically significant values were obtained for the other 9 parameters examined. Conclusion: In cases with BTUB adhesion level tendinopathies, the risk of tendinosis, partial rupture and full thickness rupture in the supraspinatus muscle, the risk of partial rupture in the subscapularis muscle and the risk of pathology in the posterior labrum are increased. Anterior labrum pathology was found to be inversely related to BTUB adhesion level tendinopathy.