Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp fakültesi'nde görev yapan tıpta uzmanlık öğrencilerinin ölüm, ölümcül hasta ve ötanazi hakkında tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors of medical specialty students working at Manisa celal Bayar University Faculty of medicine towards death, terminal patients and euthanasia
  1. Tez No: 838048
  2. Yazar: AYLİN AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN KARABAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ötanazi, Hekim, Ölüm, Ötanazi ve Ölümcül Hastaya İlişkin Tutum Ölçeği, Attitude Scale Towards Euthanasia, Death, Euthanasia and The Terminally İllness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Tedavisi mümkün olmayan durumlarda meydana gelen acı, ağrı ve engellerin ortadan kaldırılması amacıyla kişinin kendisi tarafından talep edilen ve tıbbi yoldan hayatının sonlandırılması durumuna ötanazi denir. Ötanazi ve doktor yardımlı intihar uygulamaları etik ve hukuki olarak çeşitli sorgular içinde dünyanın farklı bölge ve ülkelerinde dile getirilmektedir. Bazı ülkelerde ötanazi ve doktor yardımlı ölümün belli kurallar için uygulanmasını sağlayan yasalar mevcuttur. Eğitim ve meslek hayatları süresince, doktorların ölümcül hastalıklar ve ölümün yönetilmesi gibi durumlar ile karşılaşması ve bu sürecin yönetilmesi gerekmektedir. Çalışmamızda tıpta uzmanlık öğrencilerinin ölüm, ölümcül hastaya ve ötanaziye karşı tutum ve görüşleri belirlenerek literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimi yapan asistan hekimler üzerinde, demografik verilerin, eğitim bilgilerinin, ölümcül hastalıklara karşı tutumların,“Ölüm, Ötanazi ve Ölümcül Hastaya İlişkin Tutum Ölçeğini (ÖTÖ)”'nin bulunduğu bir anket formu ile gerçekleştirilmiş olup elde edilen veriler analiz edilmiştir. ÖTÖ iç tutarlılığı 0,81 olarak saptanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 237 asistan hekim dahil olmuş ve katılan asistan hekimlerin yaş ortalaması 28,63±3,06 olarak hesaplanmıştır. Hekimlerin %53,5'i kadın, çalışmaya katılan hekimlerin %30'u dört yıldan uzun mesleki deneyime sahip olduğu bulunmuştur. Kadın hekimlerin, erkeklere göre ölümcül hasta, ölüm ve ötanaziye bakış tutumları daha yüksek saptanmıştır. Medeni durumun, ailede kronik hastalık olmasının ve yoğun bakım öyküsünün bu durumu etkilemediği gözlenmiştir. Hekimlik mesleği süresince farklı branş dallarında eğitim alan hekimlerin, mesleki sürelerinden ve asistanlık sürelerinden bağımsız olarak ötanazi ve ölümcül hasta hakkındaki görüşlerinin benzer olduğu gözlenmiştir. Temel bilimlerde çalışan hekimlerin, diğer bölümlere göre ölümcül hasta ve ailesine ilişkin tutumlarının daha düşük olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamıza katılan hekimlerin çoğu (%82,2) ötanazinin ülkemizde ve birçok ülkede yasal olarak suç sayılan bir eylem olmasına rağmen ötanazi uygulamasının gerçekleştirilebilir olduğunu düşünmektedir. Çalışmaya katılan katılımcıların %66,7'si derin koma durumunda olan, %64,1'i kanser hastaları, %51,5'i ise genetik hastalığı bulunan kişilere ötanazi uygulanabileceğini belirtmiştir. Ötanazi ile yakından ilgili olan hekimlerin verdiği bu cevaplar ötanazinin tartışılması gereken bir konu olduğunu göstermektedir. Bu bilgiler ışığında diğer ülkelerdeki ötanazi uygulamalarının ve konu ile ilgili düzenlemelerin anlaşılarak ülkemize özgü koşulların araştırılması ve buna uygun yaklaşımların geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Euthanasia, which refers to the medical termination of life at the request of an individual in order to relieve suffering, pain and disability associated with terminal illness. The practice of euthanasia and physician-assisted suicide is ethically and legally controversial in different regions and countries around the world. Some countries have laws that permit the use of euthanasia and physician-assisted death under certain conditions. During their training and professional careers, physicians will encounter situations involving terminal illness and the management of death, and they need to be equipped to deal with this process. The aim of our study is to determine the attitudes and views of medical students towards death, the terminally ill and euthanasia, and to contribute to the literature. Materials and Methods: This study was carried out on resident doctors undergoing residency training at Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine. A questionnaire form was used that included demographic data, educational information, attitudes towards terminal illness and the Attitude Scale on Death, Euthanasia and Terminal Patients (ÖTÖ). The collected data were analysed and the internal consistency of the ÖTÖ scale was found to be 0.81. Results: A total of 237 resident physicians participated in our study, and the mean age of the participants was calculated to be 28.63±3.06 years. Of the participants, 53.5% were female. 30% of the participating physicians had more than four years of professional experience. Female physicians had more positive attitudes towards terminal patients, death and euthanasia than male physicians. Marital status, family history of chronic illness, and experience of intensive care did not significantly influence these attitudes. In addition, doctors from different specialties had similar views on euthanasia and terminal patients, regardless of their years of experience and residency. Physicians working in basic science departments had less favourable attitudes towards terminally ill patients and their families than physicians working in other departments. Conclusion: Most of the physicians (82.2%) who participated in our study think that euthanasia can be performed even though it is a legally considered crime in our country and many other countries. 66.7% of the participants in the study stated that euthanasia could be applied to people in deep coma, 64.1% to cancer patients, and 51.5% to people with genetic diseases. These answers given by physicians who are closely involved with euthanasia show that euthanasia is an issue that needs to be discussed. In the light of this information, we believe that euthanasia practices and regulations in other countries should be understood, and the conditions specific to our country should be investigated and appropriate approaches should be developed.