3828 Numaralı Şer'iyye Siciline göre Diyarbekir'de sosyal ve ekonomik hayat (H.1135-1242/ m.1723-1827)
Social and economic life in Diyarbekir, According to the Şer'iyye Register No. 3828 (H.1135-1242/ m.1723-1827)
  1. Tez No: 838068
  2. Yazar: BETÜL UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Şer‟iyye Sicili, Diyarbekir, Sosyal Hayat, Ottoman State, Diyarbekir, Law, Shariyya Records, Social Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Osmanlı Devleti, yüzyıllarca dünyaya hükmeden ve tarihe damgasını vuran devletlerden biridir. Bu nedenle Osmanlı Devleti, yerli ve yabancı birçok bilim adamının araştırmalarına konu olmuş bir tarih denizidir. Osmanlı Devleti araştırmalarında İstanbul, Edirne ve Bursa gibi şehirler üzerine yapılan çalışmaların yoğunlaştığı görülmektedir. Bu noktadan hareketle Osmanlı Devleti‟nin doğusundaki en eski şehirlerden biri olan Diyarbekir hakkında yapılan bu çalışmanın literatüre önemli katkıda bulunması öngörülmektedir. Bu çalışmada Diyarbekir ilinin sosyo-ekonomik yapısı 3828 numaralı Şer‟iye Sicili esas alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma dâhilinde Osmanlı Devleti‟nde Diyarbekir yönetimi hakkında bilgi verilmiş, ayrıca şehrin idari yapısı bu sicile göre sıralanmıştır. Mahalleler, camiler, kiliseler, manastırlar, hanlar, çarşılar, hamamlar, vakıflar, okullar, medreseler gibi şehirde bulunan sosyo-kültürel eserler incelenmiştir. Bu eserler, dönemin Diyarbekir şehrinin görünümünü ortaya çıkarmıştır. Çalışmada Diyarbekir‟deki aile yapısı, kadın hakları, Müslüman ve gayrimüslimlerin sıklıkla kullandıkları isim ve lakaplar ile bunlar hakkında bilgiler sunulmaktadır. Ayrıca Diyarbekir şehrinin kültürel yapısı, Müslüman ve gayrimüslimlerin yaşamları, inançları, meslekleri ve toplumsal düzendeki yerleri hakkında bilgi verildi. Bütün bunlar için 3828 Numaralı Şer‟iyye Sicili kullanıldı. Diyarbekir ilinin nüfusu hakkında bilgi verilmiştir. Bu bilgilere ek olarak Diyarbekir şehrinin bu dönemdeki ekonomik tablosu tarım, ticaret, el sanatları, hayvancılık, su yolları, nehirler ve nehir taşımacılığı gibi alanlara da yansımıştır. İncelenen yıllarda Diyarbekir‟in ticari hayatının eskisi kadar olmasa da halen canlı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State is one of the states that ruled the world for centuries and left its mark on history. For this reason, the Ottoman State is a sea of history that has been the subject of research by many local and foreign scientists. It is seen that the studies on cities such as İstanbul, Edirne and Bursa intensified in the Ottoman State studies. From this point of view, it is anticipated that this study about Diyarbekir, one of the oldest cities in the east of the Ottoman State, will contribute significantly to the literature. In this study, the socio-economic structure of Diyarbekir province was tried to be examined based on the Sharia Registry numbered 3828. Within the scope of the study, information was given about the Diyarbekir administration in the Ottoman State, and the administrative structure of the city was listed according to this registry. Socio- cultural artifacts in the city such as neighborhoods, mosques, churches, monasteries, inns, bazaars, baths, foundations, schools, and madrasas were examined. These works revealed the appearance of the city of Diyarbekir of the period. In the study, family structure in Diyarbekir, women‟s rights, names and nicknames frequently used by Muslims and non-Muslims and information about these are presented. In addition, information was given about the cultural structure of the city of Diyarbekir, the lives of Muslims and non-Muslims, their beliefs, professions and their place in the social order. For all these, the Sharia Registry No. 3828 was used. Information was given about the population of Diyarbekir province. In addition to this information, the economic picture of the city of Diyarbekir in this period was reflected in areas such as agriculture, trade, handicrafts, animal husbandry, waterways, rivers and river transport. In the years examined, it has been observed that the commercial life of Diyarbekir is still alive, although not as much as before.