Deneysel tıkanma sarılığı oluşturulan sıçanlarda maresin-1'in karaciğer hasarı üzerinde koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of maresin-1 on liver damage in rats with experimental obstructive jaundice
- Tez No: 838081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEYTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Biliyer atrezi, Keap1, Maresin1, Nrf2, Tıkanma sarılığı, Biliary atresia, Keap1, Maresin1, Nrf2, Obstructive jaundice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
AMAÇ: Safra yollarında meydana gelen obstrüksiyonun sonucunda oluşan tıkanma sarılığıyla safra stazı meydana gelir. Bunun sonucunda başta karaciğer olmak üzere birçok organ etkilenerek çoklu organ hasarı gelişir. Bu çalışmanın amacı; deneysel tıkanma sarılığında patolojik süreçleri yavaşlatmayı hedefleyerek; immünsüpresyona neden olmadan nötrofil infiltrasyonunu azaltarak, inflamasyonun çözünmesine aracılık eden pro-çözücülerden Maresin1'in karaciğer üzerine etkilerini incelemektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Toplam 21 sıçan rastgele üç gruba ayrıldı. Sham grubuna laparotomi yapıldı, safra yolları diseke edilip kapatıldı. Vehicle grubunda safra yolları diseke edilip bağlanıp kesildi, 14 gün intraperitoneal dimetil sülfoksit verildi. Mar1 grubuna ise vehicle grubuyla aynı cerrahi prosedür uygulandı, 14 gün boyunca intraperitoneal Maresin1 verildi. Maresin1'in aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, gama glutamil transferaz, alkalen fosfataz, 5'nükleotidaz, total bilirubin, direkt bilirubin, peroksinitrit, malondialdehit, iskemi modifiye albümin, kelch like ECH associated protein1 ve nuclear factor erythroid 2-related factor2 değerleri üzerinde yaptığı değişiklikler analiz edildi. Histopatolojik olarak da portal inflamasyon, interfaz hepatit, fokal nekroz, konfluent nekroz ve fibrozisden oluşan histolojik aktivite indeksine göre analiz edildi. BULGULAR: Maresin1; iskemi modifiye albümin hariç biyokimyasal parametrelerin tümünde anlamlı şekilde düzelme sağladı. İskemi modifiye albümin değerlerinde de düzeme bulundu ancak bu düzelme istatistiksel olarak anlamlı değildi. Patolojik incelemelerde de Mar1 grubunda yine tüm parametrelerde düzelme görüldü ancak bu düzelme portal inflamasyon, konfluent nekroz ve fibrozis skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bulundu. SONUÇ: Elde edilen sonuçlar Maresin1'in inflamasyonu ve doku hasarını azaltarak tıkanma sarılığında hepatoprotektif etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmamız, tıkanma sarılığı üzerine Maresin1'in koruyucu etkilerinin ortaya konulduğu ilk çalışma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: Bile stasis occurs with obstructive jaundice as a result of biliary obstruction. As a result, many organs, especially the liver, are affected and multiple organ damage develops. The aim of this study was to investigate the effects of Maresin1, a pro-solubilizer that mediates the resolution of inflammation by reducing neutrophil infiltration without causing immunosuppression, on the liver in experimental obstructive jaundice, aiming to slow down the pathological processes. MATERIALS and METHODS: A total of 21 rats were randomly divided into three groups. Sham group underwent laparotomy, bile ducts were dissected and closed. In the vehicle group, bile ducts were dissected, ligated and cut, and intraperitoneal dimethyl sulfoxide was administered for 14 days. The Mar1 group underwent the same surgical procedure as the vehicle group and received Maresin1 intraperitoneally for 14 days. The changes of Maresin1 on aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, gamma glutamyl transferase, alkaline phosphatase, 5'nucleotidase, total bilirubin, direct bilirubin, peroxynitrite, malondialdehyde, ischemia modified albumin, kelch like ECH associated protein1 and nuclear factor erythroid 2-related factor2 values were analyzed. Histopathologically, they were analyzed according to the histological activity index consisting of portal inflammation, interphase hepatitis, focal necrosis, confluent necrosis and fibrosis. RESULTS: Maresin1 significantly improved all biochemical parameters except ischemia-modified albumin. Ischemia-modified albumin values were also improved, but this improvement was not statistically significant. In pathologic examinations, improvement was also seen in all parameters in the Mar1 group, but this improvement was statistically significant in terms of portal inflammation, confluent necrosis and fibrosis score. CONCLUSIONS: The results revealed that Maresin1 has hepatoprotective effects in obstructive jaundice by reducing inflammation and tissue damage. Our study is the first study to demonstrate the protective effects of Maresin1 on obstructive jaundice.