İdiyopatik intrakranial hipertansiyonun farklıkliniklerdeki prediktif faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of predictive factors for idiopathic intracranial hypertension in different clinical presentations
- Tez No: 838126
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIN KISABAY AK, ÖĞR. GÖR. AYŞEGÜL ŞEYMA SARITAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik İntrakraniyal Hipertansiyon, Allodini, Migren, Vücut Kitle İndeksi, Tinnitus, Idiopathic Intracranial Hypertension, Allodynia, Migraine, Body Mass Index, Tinnitus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş: İdiyopatik İntrakraniyal Hipertansiyon (İİH), herhangi neden olmaksızın kafa içi basıncının artması ile karakterize; baş ağrısı, görme kaybı, pulsatil tinnitus, diplopi şikayetleriyle seyreden, patofizyolojisi net olarak aydınlatılamamış farklı klinik seyirlere sahip bir tablodur. Bu çalışmada İİH'da remisyon gelişen (tek atak), relaps gösteren, migrenöz karakterde baş ağrısına dönüşüm gösteren üç alt grup incelenerek; gruplar arasında prediktif faktörlerin karşılaştırılması ve hastalık seyrine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında Celal Bayar Üniversitesi Nöroloji Kliniğinde 2011- 2023 yılları arasında İİH tanısı ile yatan ve Nöroloji, Başağrısı, Nörooftalmoloji polikliniğinde izlenen 135 hasta klinik seyirleri ve prediktif faktörleri açısından demografik verileri, ayrıntılı klinik öyküleri, komorbid hastalıkları, İİH'a yol açan sekonder sebeplere yönelik laboratuvar sonuçları, ilaç kullanımları, kranial görüntülemeleri, detaylı nörolojik ve nörooftalmolojik bakıları ile incelenmiştir. İİH'da remisyon gelişen (tek atak), relaps gösteren, migrenöz karakterde baş ağrısına dönüşüm gösteren üç alt grubun birbiri ile karşılaştırması yapılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı çıkan parametrelerin ikili grup karşılaştırması sonrası univariate ve multivariate analizi yapılmıştır. Bulgular: Klinik seyirlerine göre, tek atak grubunda 87 (%64.4), relaps gösteren grupta 17 (%12.6), migrenöz özellikte baş ağrısı gelişen grupta 31 (%23) hasta mevcuttu. Tek atak- migrenöz karakterde baş ağrısı gelişen hasta grubu karşılaştırmasında allodini varlığı (p: 27.8 kg/m2 olması (p: 0.009), özgeçmişinde migren varlığı (p: 27.8 kg/m2 olması en önemli risk faktörleri olarak değerlendirildi. Relaps oluşumunda LP-AB yüksek olması ve kulak uğultusu varlığı en önemli risk faktörü olarak saptandı. Çalışmamız literatürde İİH hastalarında üç klinik grubun prediktif faktörleri açısından değerlendirildiği ilk araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Idiopathic Intracranial Hypertension (IIH) is characterized by an increase in intracranial pressure without any known cause. It presents with symptoms such as headaches, visual loss, pulsatile tinnitus, and diplopia, and has various clinical courses with an unclear pathophysiology. This study aims to compare predictive factors among three subgroups of IIH: those with remission (single attack), those with relapses, and those with a transformation to migraine-like headaches, in order to determine factors influencing the disease course. Method: This retrospective study was conducted at Celal Bayar University Neurology Clinic between 2011 and 2023. A total of 135 patients diagnosed with IIH, admitted to the hospital or followed up in neurology, headache, and neuro-ophthalmology outpatient clinics, were examined in terms of demographic data, detailed clinical histories, comorbid diseases, laboratory results related to secondary causes of IIH, medication usage, cranial imaging, and detailed neurological and neuro-ophthalmological examinations. A comparison was made between the three subgroups of IIH: those with remission (single attack), those with relapses, and those with a transformation to migraine-like headaches. After binary group comparisons, univariate and multivariate analyses were performed on parameters that were statistically significant. Results: According to clinical courses, there were 87 (64.4%) patients in the single attack group, 17 (12.6%) in the relapse group, and 31 (23%) in the migraine-like headache group. In the comparison of the single attack group with the migraine-like headache group, the presence of allodynia (p: 27.8 kg/m2 (p: 0.009), and a history of migraine (p: 27.8 kg/m2 were considered the most important risk factors for the development of migraine-like headaches in IIH patients. For relapse development, high LP-AB and the presence of tinnitus were identified as the most significant risk factors. Our study is the first to evaluate the predictive factors of the three clinical subgroups of IIH in the literature.