Erciyes Universitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin aile hekimliği uzmanlığı ile diğer uzmanlık dalları arasındaki farklılıklara bakış açısının belirlenmesi
Determination of the perspective on the differences between family medicine specialty and other specialties among final-year medical students at Erciyes University's Faculty of Medicine
- Tez No: 838127
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MÜMTAZ MAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Tıpta Uzmanlık Sınavı, Tutum, Uzmanlık seçimi, Attitude, Examination for Specialty in Medicine, Family Medicine, Specialty Selection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Araştırmamızda, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2022-2023 yılında öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin Hekimlik mesleğine yönelik tutumlarının belirlenmesi, Aile Hekimliği Uzmanlığı ile diğer uzmanlık dalları arasındaki farklılıklara bakış açısının belirlenmesi ve öğrencilerin temel özelliklerinin tercih nedenleri ile karşılaştırılması planlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışma 210 son sınıf öğrencisi ile yapıldı. Hazırlanan anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Çalışmamızda Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutum ölçeğinden alınan puanlar, Aile hekimliği veya diğer uzmanlıkları tercihleri, mezuniyet sonrası kariyer planları, aile hekimine başvuru durumları, aile hekimliği temel yeterlilik özellerine göre sosyodemografik özellikleri gibi bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Anket formuna araştırmacının hazırladığı sorular dışında Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği dahil edilmiştir. Bulgular: Kadın öğrenci sayısı benzer çalışmalardan daha yüksek bulundu. Kadın öğrencilerin Gano puanlarının daha yüksek olduğu bulundu. Tıp fakültesi tercih etme nedenlerinden en önemlisinin iş garantisinin olduğu görüldü. Erkek öğrenciler cerrahi branşları daha fazla tercih etmektedirler. Kadınlar aile hekimlerine son 1 yıl içerisinde daha fazla başvurmuşlardır. Öğrenciler yüksek bir orada aile hekimliği uzmanlığını avantajlı bulmaktadırlar. Hekimlik mesleğine yönelik tutumların benzer çalışmalardan daha düşük puanda olduğu bulunmuştur. Sonuç: Aile hekimliği uzmanlığı tercih oranı diğer çalışmalardan daha düşük oranda bulundu. Ayrıca aile hekimliği temel yeterliliklerini bilgi düzeyleri de düşüktü. Aile Hekimliğini tanıtmak, bilgi düzeylerini artırmak, uzmanlık dalı olarak seçilebilme oranını artırabilmek için tıp fakültesi eğitim programında hem teorik hem pratik eğitimler içeren aile hekimliği stajının yer alması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, it was planned to determine the attitudes towards the medical profession among 6th-year medical students studying at Erciyes University's Faculty of Medicine during the academic year 2022-2023, to identify their perspectives on the Family Medicine specialty in comparison to other specialties, and to compare their basic characteristics with their reasons for specialty preferences. Material and Method: The present study was carried out with 210 final-year students. A questionnaire was administered by using the face-to-face interview method. In this study, the relationships between independent variables such as scores obtained from the Attitude Toward the Medical Profession scale, preferences for Family Medicine or other specialties, post-graduation career plans, visits to family physicians, and sociodemographic characteristics such as basic competencies in family medicine were evaluated. In addition to the questions prepared by the researcher, the Attitude Toward the Medical Profession scale was included in the questionnaire. Results: The number of female students was found to be higher when compared to similar studies. It was determined that female students had higher GPA scores. The most important reason for choosing the Faculty of Medicine was seen to be the job security. Male students tended to prefer surgical branches more. Women had made more visits to family physicians in the last year. Students perceive family medicine specialty as advantageous to a high degree. The scores regarding the attitudes toward the medical profession were found to be lower when compared to similar studies. Conclusion: The preference rate for the Family Medicine specialty was found to be lower than in other studies. Moreover, their knowledge levels of basic competencies in family medicine were also low. In order to promote Family Medicine, increase knowledge levels, and increase the rate of selection as a specialty, it is necessary to include family medicine internships in the medical faculty curriculum, including both theoretical and practical training.