Koblasyon adenoidektomi ile küretaj adenoidektominin postoperatif östaki tüpü disfonksiyonu açısından karşılaştırılması
Comparison of coblation adenoidectomy and curettage adenoidectomy in terms of postoperative eustachian tube dysfunction
- Tez No: 838171
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL İYNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: adenoidectomy/ adenotonsillectomy, coblator, curettage, tympanometry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Adenoidektomi/Adenotonsillektomi çocuklarda en sık yapılan cerrahi prosedürlerden biridir. Adenoidektominin temel gayesi, nazal hava yolu tıkanıklıklarını iyileştirmek ve kronik rinosinüzite, kronik efüzyonlu orta kulak iltihabına ve üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan yerleşik patojenleri ortadan kaldırmaktır. Küretaj adenoidektomi (KA), yüz yılı aşkın süredir yaygın olarak benimsenen bir yöntemdir. Konvansiyonel küretaj adenoidektomi, adenoid küret yoluyla kör olarak yapılır; bu, artık adenoid doku varlığı ve östaki borusu disfonksiyonu, periferik dokuda kasıtsız yaralanma ve postoperatif kanama dahil olmak üzere artan postoperatif morbidite ile ilişkili olabilir. İdeal bir adenoidektomi tekniği güvenli, hızlı, kolay olmalı ve ameliyat sonrası komplikasyon ve morbiditeyi azaltmalıdır. Son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte mikrodebrider, elektrokoter, bipolar koagülasyon, radyofrekans ablasyon ve koblasyon teknikleri gibi alternatif adenoidektomi yaklaşımları önerilmiştir. Bu prospektif tanımlayıcı çalışma, Ağustos 2022 ile Mayıs 2023 e kadar Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğine kulak zarı normal ve timpanogramı normal olan ve daha sonra adenoid ve tonsil hipertrofisi nedeniyle adenoidektomi veya adenotonsillektomi uygulanan 60 hasta( toplam 120 kulak) incelenecek. Hastalar rastgele iki gruba ayrılıp: 1. grup 30 kişi (n:30) koblastör ile adenoidektomi olanlar, 2. Grup 30 kişi (n:30) küretaj yöntemiyle adenoidektomi olanlar olarak belirlenip, küretaj adenoidektomi grubu ve koblatör cihazı ile adenoidektomi grubu Tonybee ve valsalva manevraları ile timpanometri uygulanacak. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. ve 7.ve 14. gün orta kulak basınç değişimleri gruplar içinde ve gruplar arasında karşılaştırılacak. Ayrıca ağrı skalası, ameliyat süreleri ve komplikasyonlar da karşılaştırıldı. Sonuçlarımıza bakıldığında, endoskopi eşliğinde koblatör kullanılarak yapılan adenoidektomi, küretaj adenoidektomiye göre benzer süre ve güvenlilikte uygulanırken; çevre dokulara daha az travmatize ederek postoperatif ağrının daha az olmasını sağlar ve çevresel organların fonksiyon bozukluğuna daha az neden olur. Çalışmamızda diğer çalışmalardan farklı olarak ETF-1(Otomatik Williams testi) ile de Koblasyonun adenoidektominin, Küretaj adenoidektomiye göre östaki tüpü üzerine olan travmatize etkisi daha az olarak görümüş. Ağrı ve erken komplikasyon açısından da klasik yönteme göre daha üstün olduğu görülmüş. Anahtar Kelime: adenoidektomi/ adenotonsillektomi, koblator, küretaj, timpanometri
Özet (Çeviri)
Adenoidectomy/Adenotonsillectomy is one of the most common surgical procedures in children. The main goal of adenoidectomy is to heal nasal airway obstructions and eliminate established pathogens that cause chronic rhinosinusitis, chronic otitis media with effusion, and upper respiratory tract infection. Curettage adenoidectomy (CA) has been widely adopted for over a century. Conventional curettage adenoidectomy is performed blindly through an adenoid curettage; this may be associated with the presence of residual adenoid tissue and increased postoperative morbidity, including Eustachian tube dysfunction, unintentional injury to peripheral tissue, and postoperative bleeding. An ideal adenoidectomy technique should be safe, fast, easy, and reduce postoperative complications and morbidity. Alternative adenoidectomy approaches such as microdebrider, electrocautery, bipolar coagulation, radiofrequency ablation and coblation techniques have been proposed with the developing technology recently. In this prospective descriptive study, from August 2022 to May 2023, 60 patients (a total of 120 ears) who underwent adenoidectomy or adenotonsillectomy due to adenoid and tonsil hypertrophy will be examined, with normal eardrum and normal tympanogram, in Harran University Training and Research Hospital, Ear Nose and Throat Clinic. The patients were randomly divided into two groups: 1st group, 30 people (n:30), those who had coblastor and adenoidectomy,2. Group 30 people (n:30) were determined as those who had adenoidectomy by curettage method, curettage adenoidectomy group and coblator device and adenoidectomy group, Tonybee and valsalva maneuvers will be performed tympanometry. Middle ear pressure changes on the 1st, 7th and 14th days before and after surgery. will be compared within and between groups. In addition, pain scale, duration of surgery and complications were also compared. Considering our results, adenoidectomy performed with endoscopy-guided coblator is performed with similar duration and safety compared to curettage adenoidectomy; It causes less postoperative pain by traumatizing the surrounding tissues and causes less dysfunction of the peripheral organs. In our study, unlike other studies, the traumatizing effect of ETF-1 test and Coblation on the Eustachian tube was less than that of Curettage adenoidectomy. and it was found to be superior to the classical method in terms of early complications.