Tek akciğer ventilasyonu uygulamalarında çift lümenli endobronşiyal tüplerle tek lümenli endobronşiyal tüplerin karşılaştırılması
Comparison of double lumen endobronchial tubes with single lumen endobronchial tubes in one lung ventilation applications
- Tez No: 838173
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUD YAPICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: tek akciğer ventilasyonu, göğüs cerrahisi, boğaz ağrısı, çift lümenli endobronşiyal tüp, tek lümenli endobronşiyal tüp, ses kısıklığı, malpozisyon, one-lung ventilation, thoracic surgery, sore throat, double-lumen endobronchial tube, single-lumen endobronchial tube, hoarseness, malposition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmanın primer amacı tek akciğer ventilasyonu (TAV) uygulanacak göğüs cerrahisi hastalarında, entübasyon için kullanılan çift lümenli endobronşiyal tüp (Ç-LET) ve tek lümenli endobronşiyal tüp (T-LET) uygulamalarının postoperatif boğaz ağrısı ve ses kısıklığına etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Sekonder amaçlar ise yeni kullanıma sunulan TLET'lerin yerleştirilme süresi, perioperatif malpozisyon, yeterli akciğer kollapsı sağlayıp sağlamadığı gibi klinik verilerini de Ç-LET'ler ile kıyaslamaktır. Material Metod: Tek merkezli, prospektif gözlemsel çalışmaya ASA I-III, 18-80 yaş arası ve elektif göğüs cerrahisi uygulanacak 56 hasta dahil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı; Ç-LET grubu (Grup D, n=28) ve T-LET grubu (Grup S, n=28). Ç-LET için uygun tüp boyutu CT'de krikoid çap ve ana bronş çapı ölçülerek kombine yöntemle belirlendi. Kadınlarda 7.5 mm, erkeklerde ise 8.0 mm çapında TLET'lerin kullanılması planlandı. Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı sıklığı ve şiddeti ekstübasyon sonrası postoperatif 1. 24. ve 48. saatlerde değerlendirildi. Bulgular: Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı sıklığı ve şiddeti bütün ölçüm zamanlarında; Grup S ile karşılaştırıldığında, Grup D'de daha fazla olmasına ragmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. İki grup arasında malpozisyon ve hipoksi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Grup S'de 4 hastada hipoksi gözlenirken, Grup D'de gözlenmemiştir (p=0,038). Grup S'de 11 ve Grup D'de 4 hastada malpozisyon gözlenmiştir (p=0,035). Her iki grupta entübasyon sonrası yerleştirilme süreleri ve akciğer kollaps kalitesi benzer bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: T-LET'ler, Ç-LET'lerle karşılaştırıldığında daha az boğaz ağrısı ve ses kısıklığı oluşturmasına ragmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hiçbir yöntemde şiddetli bir boğaz ağrısı veya ses kısıklığı rapor edilmemiştir. T-LET'lerde perioperatif daha fazla malpozisyon ve buna bağlı hipoksi görülmüştür. Her iki yöntemin de yerleştirilme süreleri ve akciğer kollaps kalitesi benzer olarak bulunmuştur. Sonuç olarak T-LET'lerin, daha ince ve yumuşak yapıda olmalarına ragmen, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı açısından Ç-LET'lere bir üstünlükleri tespit edilememiştir. Yerleştirilme süreleri ve akciğer kollaps kaliteleri aynı olmasına ragmen, TAV sırasında T-LET'ler daha fazla malpozisyon ve hipoksemiye neden olmaktadır. TLET kullanım deneyiminin artması ve gelecekte yapılacak daha yüksek denekli randomize kontrollü çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study is to compare the effects of double-lumen endobronchial tube (D-LET) and single-lumen endobronchial tube (S-LET) applications used for intubation on postoperative sore throat and hoarseness in thoracic surgery patients who will undergo one lung ventilation (OLV). Secondary purposes are to compare the clinical data of the newly introduced S-LETs with DLETs, such as the insertion time, perioperative malposition, and whether they provide adequate lung collapse. Design and Method: A single-center, prospective observational study included 56 patients with ASA I-III, aged 18-80 years and undergoing elective thoracic surgery. Patients were divided into the following two groups: The D-LET's group (Group D, n=28) and S-LET's group (Group S, n=28). The correct tube size for D-LET was determined by the combined method by measuring the cricoid diameter and main bronchus diameter on CT. It was planned to use S-LETs with a diameter of 7.5 mm in women and 8 mm in men. The incidence and severity of sore throat and hoarseness were evaluated at the postoperative 1st, 24th and 48th hours after extubation. Results: The incidence and severity of sore throat and hoarseness at all measurement times; Compared to Group S, there was no statistically significant difference, although it was higher in Group D. Post-intubation placement times and lung collapse quality were similar in both groups. A statistically significant difference was found between the two groups in terms of malposition and hypoxia. While hypoxia was observed in 4 patients in Group S, it was not observed in Group D (p=0,038). Malposition was observed in 11 patients in Group S and 4 patients in Group D (p=0,035). Conclusions: Although S-LETs produced less sore throat and hoarseness compared to D-LETs, this difference was not statistically significant. No severe sore throat or hoarseness was reported with any method. More perioperative malposition and associated hypoxia were observed in S-LETs. The insertion times and lung collapse quality of both methods were found to be similar. As a result, although S-LETs are thinner and softer, no superiority to DLETs was found in terms of sore throat and hoarseness. Although the insertion times and lung collapse qualities are the same, S-LETs cause more malposition during OLV. There is a need for increased experience of S-LET use and future randomized controlled studies with higher subjects.