Primer mesane kanseri olan hastalarda vesikal görünteleme raporlama veri sistemi (VI-RADS) ikincil transüretral mesane rezeksiyonlarını azaltabilir mi?dr. anar aghayevtıpta uzmanlık teziankara/
- Tez No: 838216
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN RAİF KARABACAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: mesane tümörü, VIRADS, RE – TUR MT, kas invazyonu
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Çalışmamızda MRI'ın yumuşak dokuyu değerlendirmedeki etkinliğini kullanarak Multiparametrik MR ve VIRADS ile ilk rezeksiyon patoloji sonucu RE-TUR MT endikasyonları dahilinde gelen hastaların gerçekten re-TURMT'ye ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra Üroloji polikliniğine 15/09/2022 ve 30/05/2023 tarihleri arasında başvuran mesane tümörü tanısı alan çalışma kriterlerini karşılayan 59 hastanın sonuçları incelendi. Çalışamaya dahil edilme kriterleri; primer mesane tümörü olan, hem tanı hem tedavisi klniğimizde olan, görünteleme yöntemi olarak Multiparametrik MRG çekilen hastalar olarak belirlendi. Hastaların yaş, cinsiyyet, VKI, meslek, sigara kullanımı, ilk başvuru şikâyeti, VİRADS skoru, ilk TUR'da olan patoloji sonucu, RE-TUR'da olan patoloji sonucu, tümörün sayı, yeri ve boyutu gibi demografik ve tıbbı bilgileri Excel programına kayd edildi. Bulgular: RE-TUR MT yapılan hastaların patoloji dereceleri ilk cerrahi ile kıyaslandığında; 15 (%48.4) hastada daha düşük, 13 (%41.9) hastada aynı düzeyde, 3 (%9.7) hastada ise daha yüksek grade li tümör saptandı. RE-TUR MT için prediktif olan preoperatif ve ilk cerrahiye ait postoperatif faktörleri değerlendirmek için yaş, cinsiyet, makroskopik hematüri varlığı, VIRADS, tümör grade i, tümör invazyonun derecesi ve tümör boyutunun dahil edildiği bir modelleme ile lojistik regresyon analizi yapıldı. Logistik regresyon analizinde yukarıdaki parametrelerden sadece tümör invazyon derecesi ikinci cerrahi için bağımsız prediktif faktör olarak saptandı (B= 2.681 p= 0.019). Çalışmamızda toplam 24 hastaya RE-TUR MT yapıldı. Bunlardan, 9 hastanın sonucu malign, 15 hastanın sonucu benign olarak raporlandı. Sonuçlar: İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalarla, bizim çalışmamızı da destekler yönde, mesane kanserinin ilk tanısında yapılan MRI görüntülemesi ile gereksiz re-TUR-MT operasyonlarının önüne geçilebileceği veya re-TUR-MT yapılacak hastaların seçiminde daha eleyici davranılabileceğini düşünmekteyiz. ix Multiparametrik MRI kullanımın yaygınlaşması için destekleyici daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate patients with the first resection pathology T1 with multiparametric MRI and VIRADS really need RETUR BC with using the efficacy of MRI in evaluating soft tissue Materıals and Methods: The results of 59 patients who provide the study criteria with bladder tumor diagnosis who applied to the Urology outpatient clinic between 15/09/2022 and 30/05/2023 after the ethics committee approval was obtained were examined. Inclusion criteria; patients with primary bladder tumors, both diagnosis and treatment in our clinic, who underwent multiparametric MRI as an imaging method. Demographic and medical information of the patients such as age, gender, BMI, occupation, smoking, first admission complaint, VIRADS score, pathology result in the first TUR, pathology result in the RE-TUR, number, location and size of the tumor were recorded in the Excel program. Results: Pathology stages of the patients that underwent the second surgery were compared with the first surgery; 15 (48.4%) patients had lower grade tumors, 13 (41.9%) patients had the same level, and 3 (9.7%) patients had higher grade tumors. Logistic regression analysis was performed with modeling including age, sex, presence of macroscopic hematuria, VIRADS, tumor grade, degree of tumor invasion and tumor size to evaluate preoperative and postoperative factors these were predictive for the second surgery. In logistic regression analysis, only the degree of tumor invasion was determined as an independent predictive factor for the second surgery (B= 2.681 p= 0.019). İn our study, a total of 24 patients underwent RE-TUR MT. Of these, the results of 9 patients were reported as malignant, and the results of 15 patients as benign. Conclusions: With the studies carried out in the following years, we think that unnecessary RE-TURBC operations can be prevented with MRI imaging in the first diagnosis of bladder cancer or that it can be more eliminative in the