Alt üriner sistem semptomu olan ve olmayan parkinson hastalarında spinal postür ve gövde rijiditesinin karşılaştırılması
The comparison of spinal posture and trunk rigidity in patients with parkinson's disease with and without lower urinary tract symptoms
  1. Tez No: 838225
  2. Yazar: BETÜL KUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERTUĞRUL YAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Üriner Sistem Semptomları, Parkinson Hastalığı, Rijidite, Spinal Postür, Lower Urinary Tract Symptoms, Parkinson Disease, Rigidity, Spinal Curvatures
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Çalışmamız alt üriner sistem semptomu olan ve olmayan Parkinson hastalarında spinal postür ve gövde rijiditesinin karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 93 Parkinson hastası dahil edildi. Hastalar alt üriner sistem semptomları referans alınarak 57'si semptomatik, 36'sı ise asemptomatik olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların evresi 'Modifiye Hoehn&Yahr Evreleme Ölçeği' ile belirlendi. Katılımcıların bilişsel durumu 'Standardize Mini Mental Test' kullanılarak değerlendirildi. Alt üriner sistem semptom varlığının belirlenmesinde 'Uluslararası Prostat Semptom Skoru', alt üriner sistem semptom sınıflandırması için 'Üriner Semptom Profili' anketi kullanıldı. Katılımcıların spinal düzgünlük ve spinal mobiliteleri Spinal Mouse cihazı kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Hastaların spinal postür ölçümlerinde semptomatik olan Parkinson hastalarının asemptomatik kontrollerine kıyasla lumbal lordozlarının azaldığı (p=0,022), toplam gövde öne eğiminin daha fazla olduğu görüldü (p=0,026). Torakal kifoz ve pelvik tilt değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Frontal düzlemde lumbal eğrilik, sakral eğrilik ve toplam lateral eğrilik açısından gruplar birbiri ile benzerdi (p>0,05). Frontal düzlemde asemptomatik hastaların torakal eğrilik değerlerinin daha fazla olduğu bulundu (p=0,021). Mobilite ölçüm sonuçlarına göre sagital düzlemde lumbal bölge ve toplam gövde mobilitesinin asemptomatik olan hastalarda daha fazla olduğu bulundu (sırasıyla p=0,002; p=0,023). Frontal düzlemde semptomatik Parkinson hastalarının toplam gövde hareketinin ve lumbal bölge mobilitesinin asemptomatik Parkinson hastalarına göre azalmış olduğu görüldü (sırasıyla p=0,024; p=0,046). Sagital ve frontal düzlemde torakal ve sakral mobilite değerleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar semptomatik olan hastalarda asemptomatik kontrollerine göre gövde mobilitesinin azaldığını ve omurga postüründe bazı değişimler meydana geldiğini ortaya koymuştur. Temel olarak Parkinson Hastalığında ortaya çıkan alt üriner sistem semptomları nörolojik bir problemden kaynaklanıyor olsa da hastalarda meydana gelen çeşitli postüral değişimlerin ve gövde rijiditesinin de alt üriner sistem semptomlarının değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study was carried out to compare spinal posture and trunk rigidity in patients with Parkinson's disease with and without lower urinary tract symptoms. Materials and Methods: The study included 93 Parkinson's patients. Patients were divided into two groups based on lower urinary tract symptoms: 57 symptomatic and 36 asymptomatic. The stage of the patients was determined with the 'Modified Hoehn & Yahr Scale'. The cognitive function of the participants was evaluated using the 'Standardized Mini-Mental Test'. The 'International Prostate Symptom Score' was used to determine the presence of lower urinary tract symptoms, and the 'Urinary Symptom Profile' questionnaire was used for lower urinary tract symptom classification. Spinal alignment and spinal mobility of the participants were measured using the Spinal Mouse device. Results: It was observed that the lumbar lordosis was decreased (p=0.022) and the anterior trunk tilt was increased (p=0.026) in symptomatic Parkinson's patients compared to the asymptomatic controls in the spinal posture measurements of the patients. There was no significant difference in terms of thoracic kyphosis and pelvic tilt values (p>0.05). The groups were similar to in terms of lumbar curvature, sacral curvature and total lateral curvature in the frontal plane (p>0.05). Thoracic curvature values were found to be higher in asymptomatic patients in the frontal plane (p=0.021). According to the mobility measurement results, it was found that the mobility of the lumbar region and total trunk in the sagital plane was higher in asymptomatic patients (p=0.002; p=0.023, respectively). In the frontal plane, it was shown that total trunk movement and lumbar region mobility decreased in symptomatic Parkinson's patients compared to asymptomatic Parkinson's patients (p=0.024; p=0.046, respectively). There was no significant difference in thoracic and sacral mobility values in sagital and frontal planes (p>0.05). Conclusions: Our results showed that trunk mobility decreased, and some changes occurred in spinal posture in symptomatic patients compared to asymptomatic controls. Although the lower urinary tract symptoms in PD are caused by a neurological problem, we think that various postural changes and trunk rigidity in patients should be considered in the evaluation of lower urinary system symptoms.