Sosyodemografik özelliklerin ve çoklu ilaç kullanımının obezite tedavisi başarısına etkisi
Effect of sociodemographic features and multiple drug use on obesity treatment
- Tez No: 838265
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, kilo kaybı, sosyodemografi, çoklu ilaç kullanımı, Obesity, weight loss, sociodemography, polypharmacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada, obezite polikliniğinde bir senelik takibi olan 529 hasta üzerinden obezite tedavi başarısını etkilediği yaygın olarak düşünülen sosyodemografik özelliklerin ve klinik verilerin obezite tedavi başarısına etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Polikliniğinde en az bir yıllık takibi olan, 18 yaş ve üzeri, VKİ≥30 olan 529 hasta dâhil edilmiştir. Kilo verme amaçlı ilaç kullananlar (GLP-1 analogları, orlistat gibi) ile sistemik steroid kullananlar dâhil edilmedi. Hastaların takip dosyalarında kayıtlı olan sosyodemografik özellikler ve klinik veriler ile başlangıç ve birinci yıl sonu vücut ağırlıkları kaydedildi. Sosyodemografik özelliklerin ve klinik verilerin obezite tedavi başarısına etkileri istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: 529 obez hastadan birinci yıl sonunda kilo azalış farkı %10'dan fazla olan 185 kişi (%35), %5-%10 arasında olan 165 kişi (%31,2), %5'nin altında veya kilo artışı gözlemlenen 179 kişidir (%33,8). Genel dağılım olan %35, %31,2 ve %33,8'den fark cinsiyet (p=0,488), medeni durum (p=0,719), eğitim düzeyi (p=0,218), obezite başlama yaşı (çocukluk/erişkin) (p=0,695), ailede obezite öyküsü (p=0,327) ve sigara kullanımı (p=0,164) dâhil hiçbir sosyodemografik özellikte anlamlı bulunmamıştır. Yine obeziteye eşlik eden bir hastalığı olup olmaması (p=0,738), kullandığı ilaç sayısı (ilaç kullanmayan, 1-4 arası ilaç, 5 ve üstü ilaç) (p=0,236), primer hipertansiyon (p=0,959), insülin bağımlı olmayan diyabet (p=0,232), otoimmun tiroidit (p=0,580), depresyon (p=0,962) gibi klinik verilerin hiçbirinde de istatistiksel olarak anlamlı bir kilo kaybı farkı görülmedi. Tartışma ve Sonuç: İncelenen cinsiyet, medeni durum, temel eğitim seviyesi, obezite başlama yaşı, aile obezite öyküsü ve sigara kullanımının kilo kaybını öngörmede istatistiksel bir anlamlılığı olmadığı görülmektedir. Yine ek bir hastalığı sahip olup olmamak, çoklu ilaç kullanımı, depresyon, otoimmun tiroidit gibi klinik özelliklerin de kilo kaybını öngörmede bir anlamlılığı olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the effect of sociodemographic characteristics and clinical data, which are widely thought to affect the success of obesity treatment, on obesity treatment success among 529 patients who were followed up in the obesity outpatient clinic for a year. Method: 529 patients aged 18 and over with BMI≥30 were included in this retrospective study with at least one year follow-up in the obesity Outpatient Clinic of Istanbul civilization University Goztepe education and Research Hospital. Those who took weight loss drugs (such as GLP-1 analogues, orlistat) and those who took systemic steroids were not included. Sociodemographic characteristics and clinical data recorded in the follow-up files of the patients and body weights at the beginning and end of the first year were recorded. The effects of sociodemographic features and clinical data on obesity treatment success were evaluated statistically. Results: Among 529 obese patients, 185 people with a weight loss difference of more than 10% at the end of the first year (35.0%), 165 people between 5% and 10% (31.2%), 179 people with less than 5% or weight gain (33.8%). %35, %31,2% and 33.8% the global distribution of gender difference (p= 0.488), marital status (p= 0.719), educational level (p= 0.218), age at onset of obesity (childhood / adult) (p= 0.695), family history of obesity (p= 0.327) and smoking (p= 0.164). Again, whether or not it's a disease that accompanies obesity (p=0,738), using the number of drugs (drug use, medicine, 1-4, 5, and later medicine) (p=0,236), essential hypertension (p=0,959), non-insulin-dependent diabetes mellitus (p=0,232), autoimmune thyroiditis (p=0,580), depression (p=0,962) none statistically significant difference of clinical data such as weight loss was not observed. Discussion: Gender, marital status, basic education level, age of onset of obesity, family history of obesity and smoking do not appear to have any statistical significance in predicting weight loss. Again, clinical features such as whether to have an additional disease, multidrug use, depression, autoimmune thyroiditis also do not seem to have any significance in predicting weight loss.