İdrar yolu enfeksiyonu tanılı çocuklarda klinik ve antibiyotik direncinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and antibiotic resistance in children diagnosed with urinary tract infection
- Tez No: 838485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT TÜLPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, Antibiyotik direnci, Antibiyotik duyarlılığı, Antibiyogram, Urinary tract infection, Antibiotic resistance, Antibiotic susceptibility, Antibiogram
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) çocuklarda en sık görülen bakteriyel enfeksiyonlardan biri olup önemli morbidite sebebidir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniğimize başvuran hastaların klinik özellikleri ve antibiyogramları incelenerek çocuklarda İYE'den sorumlu mikroorganizmaları belirlemek, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere duyarlılıklarını araştırmak ve antibiyotik direnci için olası risk faktörlerini belirleyerek sorumlu mikroorganizmaya yönelik doğru antibiyotik seçimi sağlanarak komplikasyonların ve uzun süreli hastane yatışlarının önüne geçmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne 01.03.2020- 01.03.2022 tarihleri arasında İYE tanısı alan 1 ay - 16 yaş arası 467 hasta dahil edildi. Literatürde çocuklarda İYE etkeni yaşa göre farklılık gösterdiği için 1 ay – 2 ay, 2 ay – 24 ay, 24 ay -16 yaş olmak üzere üç ayrı alt grupta incelendi. Klinikleri ve antibiyogramları retrospektif (geriye dönük) olarak incelendi. Araştırma verilerimizin istatistiksel değerlendirmesinde IBM SPSS 21.0 for windows istatistik programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 467 hastanın; %85'i kız, %15'i erkek olarak saptandı. Yaşları 0,2 ile 16 yıl arasında değişmekte olup, ortalama 6,48±3,78 yıl olarak saptandı. %86,3'ünün 2-16 yaş arasında olduğu gözlendi. Çocukların %9,6'sında ateş, %27,6'sında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu (TİYE), %6,8'inde hastane yatışı ve %47,4'ünde son üç ayda antibiyotik kullanımı olduğu gözlendi. Olguların %10,6'sında eşlik eden hastalık olduğu görüldü. Eşlik edilen hastalıklar incelendiğinde; en sık %4,5 oranında Spina bifida olduğu saptandı. İdrar kültüründe üreyen bakteriler incelendiğinde en sık %78,6 oranında Escherichia coli, ikinci sıklıkta %7,9 oranında Klebsiella pneumoniae ürediği gözlendi. Escherichia coli'de sefiksime %88,5 oranında direnç saptandı. İki yaş altı grupa üriner anomali ve hastane yatışı daha fazla görülürken, iki yaş üzerinde TİYE daha sık görüldü. Çoklu ilaç direnci(MDR) varlığına göre son üç ayda antibiyotik kullanımı, TİYE ve üriner anomali anlamlı farklılık gösterdi. İdrar kültüründe üreyen bakterilerin dağılımı yaş, cinsiyet, hastane yatışı, MDR, üriner anomali, işeme disfonksiyonu, nörojen mesane ve eşlik eden hastalık durumuna göre incelendiğinde; istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Çoklu ilaç direnci risk faktörleri arasından üriner anomali varlığı bağımsız risk faktörü olarak saptandı. Sonuç: Üreyen mikroorganizmaların antibiyotik dirençleri hastaların kliniğine göre değişkenlik gösterir. İYE şikayetiyle gelen hastalarda ampirik tedavi başlanırken daha önceki antibiyogram sonuçları ve artan antibiyotik dirençleri göz önünde bulundurularak antibiyotik tercihi yapılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu düşünülen ve oral antibiyotik başlanacak hastalara yüksek dirençten dolayı sefiksim ampirik tedavi olarak verilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections in children and a significant cause of morbidity. The aim of this study is to determine the clinical characteristics and antibiotic susceptibilities of patients presenting to our pediatric clinic, identify the microorganisms responsible for UTI, investigate their susceptibility to commonly used antibiotics, and determine possible risk factors for antibiotic resistance. The goal is to facilitate the selection of the appropriate antibiotic for the responsible microorganism, thereby preventing complications and prolonged hospitalizations. Materials and Methods: The study included 467 patients between the ages of 1 month and 16 years who were diagnosed with UTI between 01.03.2020 and 01.03.2022 at the Health Sciences University Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Child Health and Diseases Clinic. Due to variations in the etiology of UTI in children based on age, three separate subgroups were analyzed: 1 month- 2 months, 2 months24 months, and 24 months- 16 years. Clinical and antibiotic susceptibility data were retrospectively reviewed, and IBM SPSS 21.0 for Windows was used for statistical analysis. Results: Among the 467 patients included in the study, 85% were female, and 15% were male. The ages ranged from 0.2 to 16 years, with a mean of 6.48 ± 3.78 years. It was observed that 86.3% were between 2 and 16 years old. It was observed that 9.6% of the children had fever, 27.6% had recurrent urinary tract infection (RUTI), 6.8% had hospitalization and 47.4% had antibiotic use in the last three months. Associated diseases were present in 10.6% of the cases, with Spina bifida being the most common at 4.5%. Escherichia coli was the most frequently isolated bacteria in urine cultures at 78.6%, followed by Klebsiella pneumoniae at 7.9%. Resistance to cefixime was detected at a rate of 88.5% in Escherichia coli. While urinary anomalies and hospitalizations were more common in the group under two years of age, RUTI was more common over two years of age. Antibiotic use, RUTI and urinary anomalies in the last three months showed significant differences based on the presence of multiple drug resistance. Statistically significant differences were found in the distribution of bacteria in urine cultures according to age, gender, hospitalization, multiple drug resistance, urinary anomalies, voiding dysfunction, neurogenic bladder, and associated diseases. The presence of urinary anomalies was identified as an independent risk factor among multiple drug resistance risk factors. Conclusions: The antibiotic resistance of isolated microorganisms varies according to the patients' clinical conditions. When initiating empirical treatment for patients with symptoms of UTI, previous antibiotic susceptibility results and increasing antibiotic resistance should be considered in antibiotic selection. Cefixime should not be used as empirical treatment due to high resistance when considering oral antibiotics for patients suspected of having a urinary tract infection.