Göç yönetişimi: Afganlılar örneği
Migration governance: The case of Afghans
- Tez No: 838568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN UÇAR KOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç politikaları, Göç Yönetişimi, Afganlılar, Migration, Migration Policies, Migration Governance, Afghans
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türkiye, coğrafi konumu ve çevresindeki ülkelerdeki iç karışıklıklar ve çatışmalar nedeniyle önemli ölçüde göç alan ve göç veren bir ülke olma özelliği taşımaktadır. Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında stratejik bir köprü konumunda olması, özellikle Asya'dan gelen Avrupa'ya ulaşmak isteyenler göçmenler açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu durum, Türkiye'nin çeşitli göçmen gruplarına ev sahipliği yapmasına yol açmış, özellikle Afganistan'dan gelen sığınmacılar da bu göç dalgalarından birini oluşturmuştur. Türkiye genelinde sığınmacı olarak hayat süren Afgan vatandaşları hakkında genel bilgi mevcut olmasına rağmen Afganlıların göç yönetişimi konusunda çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle göç kavramı tanımlanarak göçün tarihsel gelişim süreci ve göçün siyasal, ekonomi, sosyal nedenleri açıklanmaya çalışmıştır. Daha sonra tezde son yıllarda çok fazla çalışılmaya başlanan göç yönetişimi kavramı ele alınarak Türkiye'de göç yönetiminde etkili olan aktörler ele alınmıştır. Tezde son olarak ise Türkiye'deki Afgan göçmenlerin yasal statüleri, ekonomik durumları, sosyal durumları literatürden yararlanılarak analiz edilerek göç yönetişimi bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey, due to its geographical location and the internal turmoil and conflicts in its vicinity, possesses the characteristic of being a country that both receives and sends migrants. Being strategically positioned as a bridge between the continents of Asia, Europe, and Africa, Turkey has become an attractive transit route, particularly for migrants from Asia aiming to reach Europe. This situation has led Turkey to host various migrant groups, with Afghan refugees constituting a significant part of these migration waves. Although there is general information available about Afghan citizens living as refugees throughout Turkey, the lack of research on migration governance makes this a crucial topic in the literature. In this thesis, the concept of migration is initially defined, and an attempt is made to explain the historical development of migration and its political, economic, and social reasons. Subsequently, the relatively recent concept of migration governance is discussed, focusing on the actors influencing migration management in Turkey. Lastly, the legal statuses, economic conditions, and social situations of Afghan migrants in Turkey are analyzed within the context of migration governance, drawing on relevant literature.