Sütre tipi yapıların patlama basıncı etkilerine karşı koruma kabiliyetinin incelenmesi
Investigation of the protection capability of blast wall type structures against explosion pressure effects
  1. Tez No: 838598
  2. Yazar: MELİH YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Patlama, AUTODYN, Savunma, Sayısal Modelleme, Sütre, Blast, AUTODYN, Defence, Numerical Modeling, Blast Wall, Barricate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: EYP ve Patlayıcılarla Mücadele Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Patlama, pek çok yıkıcı etki barındıran bir olaydır. Patlamalar, planlı olabildiği gibi plansız olarak da gerçekleşebilmektedir. Patlayıcı depoları, endüstriyel tesisler gibi yerlerde kazara yaşanan patlamaların yanı sıra, terör saldırıları, muharebe gibi faaliyetler veya bina yıkımı, boru hattı, tünel yapımı gibi durumlarda patlayıcıların kullanıldığı bilinmektedir. Patlamanın etkilerini en aza indirebilmek için alınacak önlemler çok kritik öneme sahip olmaktadır. Bu önlemlerden birisi de sütre ve barikat tipi yapılardır. Bu yapıların asıl amacı, patlama sonucu etrafa saçılan yüksek hızlı parçacıkları tutmaktır. Patlamaya direk maruz kalan bu yapıların, patlama basıncı ile ilişkisi de yadsınamaz. Sütre ve barikat tipi yapılar farklı geometrik şekillerde yapılabilmektedir. Bu çalışma, farklı tip yapıların, basınç etkilerini azaltmadaki etkinliği öğrenmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında, sayısal modelleme ile sonlu elemanlar ve hidrokodlar kullanılmıştır. Modelleme ve analiz çalışmalar, ticari yazılım olan AUTODYN® kullanılarak yapılmıştır. Yapılan çalışmalar literatürdeki ampirik verilerle doğrulanmış ve dört farklı duvar tipinin basınç dalgaları karşısındaki koruma davranışları elde edilmiştir. Yapılan ölçümler neticesinde patlayıcıya olan uzaklıkla duvar tiplerinin farklı avantajlarının olduğu tespit edilmiştir. Tip – 1 ve Tip – 2 duvarları, yerden yüksek, koruma alanının dışına yaklaşan bölgelerde etkin koruma sağlamaktadır fakat çoklu tepe basınç oluşumunu tetiklemesinden kaynaklı dezavantajlar içermektedir. Tip – 3 ve Tip – 4 duvarlarının ardında tek tepe basıncı tespit edilmekte fakat koruma alanının dışına çıkıldıkça basıncın geçişini, diğer duvar tiplerine göre, daha az engelleyebildiği tespit edilmiş olup, spesifik duruma göre tasarım yapılmasının önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
An explosion is an event with many devastating effects. Explosions can be planned or unplanned. It is known that explosives are used in activities such as terrorist attacks, war, or building demolition, pipeline and tunnel construction, as well as accidental explosions in places such as explosive warehouses and industrial facilities. Precautions to be taken in order to minimize the effects of the explosion are of critical importance. One of these measures is blast wall, barricate type structures. The main purpose of these structures is to hold the high-speed particles scattered around as a result of the explosion. The relationship between these structures, which are directly exposed to explosion, and explosion pressure cannot be denied. This study was carried out to find out the effectiveness of these different types of walls in reducing the pressure effects. In this study, finite elements and hydrocodes were used in numerical modelling. These studies were performed using commercial software AUTODYN®. The studies were verified with the empirical data in the literature and the protection behaviors of four different wall types against pressure waves were obtained. As a result of the measurements, it has been determined that the wall types have different advantages with the distance to the explosive. Type - 1 and Type - 2 walls provide effective protection in areas high from the ground, approaching outside the protection area, but they have disadvantages due to triggering the formation of multiple peak pressures. A single peak pressure is detected behind the Type - 3 and Type - 4 walls, but as you go out of the protection area, it has been determined that it can prevent the passage of pressure less than other wall types, and the importance of designing according to the specific situation has been revealed.