Başlangıç seviyesi kanun eğitimi modeli önermesi
Suggestion for qanun education model at initial level
- Tez No: 838650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KİBELE KIVILCIM ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kanun, Kanun eğitimi, Kanun notasyonu
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalgı Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Çalgı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kanun eğitim sürecinin en önemli ve kritik dönemlerinden olan başlangıç seviyesi, kaynaklar ve müfredat açısından hala netlik kazanmamış bir alandır. Bu araştırmada; 1976 yılından itibaren kanun için yazılmış yerli yabancı, metot, kitap, tez v.b kaynaklar karşılaştırılarak, eksiklikleri tamamlayarak ve mesleki müzik eğitimi kurumlarındaki kanun eğitiminin başlangıç seviyesi düşünülerek bir eğitim modeli planlanmış ve modele uygun etütler, eserler vb. yazılıp basitten karmaşığa sıralanmıştır. Türk Müziğinin kanuna, kanunun da Türk Müziğine yeni bakış açıları getirmesi hedeflenen bu eğitim modelinde amaç; kanunu tanıyan, kanunun içinde bulunduğu müziklerin dilini bilen ve icra edebilen, evrensel müzik dilinden haberdar olan bir kanun icracısı yetiştirme sürecine katkı sağlamaktır. Araştırmada kullanılan yöntem, doküman analizi/incelemesi olup bu yöntem dahilinde bahsedilen kaynaklar incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına alt problemlere ilişkin elde edilen verilerden ulaşılmış; incelenen kaynakların başlangıç seviyesi kanun eğitiminde eksik kalan yönleri ortaya çıkartılarak araştırmanın problem cümlesine çözüm aranmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar dahilinde başlangıç seviyesi eğitim modeline yönelik etütler oluşturularak bu etütlerde hedef davranışlar tespit edilmiş, eğitimde uygulamaya yönelik bilgilendirmeler etütler ile birlikte paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The entry level, which is one of the most important and critical periods of the Qanun education process, is still an area that has not been clarified in terms of resources and curriculum. In this research, an education model was planned by comparing local and foreign sources, methods, books, theses, etc. written for Qanun since 1976, by completing the deficiencies and considering the initial level of Qanun education in vocational music education institutions, and studies, works, etc., suitable for the model. written and arranged from simple to complex. The aim of this education model, which aims to bring new perspectives on Turkish Music to the law and the law to Turkish Music, is to contribute to the process of raising a law player who knows the law, knows and can perform the language of the music in which Qanun is, and is aware of the universal music language.