Kanun eğitimine başlangıçta yeni yaklaşım önerisi
A new approach proposal for the beginner of kanun instrument education
  1. Tez No: 943611
  2. Yazar: SERKAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. ENVER METE ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kanun, teknik çalışma, mızrap vuruşu, Qanun, technical study, plectrum stroke
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kanun eğitimi ile ilgili hazırlanmış olan metot çalışmalarının bir kısmı incelenmiş ve öğretim modeli olarak benzer yolların tercih edildiği görülmüştür. Kanun çalgısı ile ilgili genel bilgilendirmeler de yapılarak ilgililerin kanun çalgısına hakimiyetlerinin güçlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada“Modüler Öğretim Modeli”kullanılmış ve yöntem hakkında gerekli bilgiler paylaşılmıştır. Bu öğretim modeline uygun olarak kanun icrasında başlangıç seviyesi için en az ve en basit bilgi aktarımına uygun olabilecek şekilde bir nota yazım anlayışı benimsenmiş ve bununla ilgili gerekli açıklamalar yapılarak standart nota yazımı ile benzerliklerine ve farklılıklarına dikkat çekilmiştir. Kanunda sadece sıralı üç telde çalışmayla elde edilecek kazanımların en verimli hale dönüşebilmesine olanak sağlamak amacıyla yapılması gereken vuruşlar ve kullanılacak tellerin düzenlenmesine yönelik formüller geliştirilmiştir. Matematiksel işlemler sonunda elde edilen bu formüllerle oluşturulan ses sıralamaları kolaydan zora doğru sıralanarak“Formüller”başlığı altında aktarılmıştır. Bu formül uygulamalarının diğer tellere de aktarılabilmesi konusunda yol göstermek amacıyla her formül için dört ölçüden oluşan melodi satırları yazılmıştır. Yazılı müzik eserlerinde formüllerin karşımıza nasıl çıkabileceklerine örnek olması için bazı şarkı ve türkü notaları aslına uygun olarak tekrar yazılmış ve ilgililerin dikkatine sunulmuştur. Popülaritesi gün geçtikçe artan kanun ile ilgili eğitim teknikleri ve öğretim modelleri konusunda yapılan metot çalışmalarına bir katkı sunmak için hazırlanan bu çalışmada talebenin daha çok icra yönünde yapılması gerekenlere yönlendirilmesine gayret edilmiş, bu yaklaşım ile kanun icrasının kolaylaştırılması yönündeki adımlara dikkat çekilmek istenmiştir. Hazırlanan bu tez çalışmasının kanun eğitim sürecinde olan öğrenciler için mevcut öğrenim süreçlerine katkı sunacak bir çalışma kaynağı olarak kullanılması ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A number of methodological studies related to qanun education have been examined,revealing that similar approaches have been commonly adopted as teaching models. Additionally, general information about the qanun has been provided with the aim of strengthening the performer's command of the instrument. In this study, the“Modular Teaching Model”was used, and necessary information regarding the method was shared. In line with this instructional model, a notation system suitable for conveying the minimal and most basic level of information for beginners in qanun performance was adopted, and related explanations were provided by drawing attention to its similarities and differences compared to standard notation. To ensure that the gains achieved through exercises on only three adjacent strings of the qanun can be made as efficient as possible, formulas were developed for the required strokes and the organization of the strings to be used. With these formulas, which were obtained through mathematical processes, sound sequences were ordered from simple to complex and presented under the title“Formulas.”Four-bar melodic phrases were written for each formula to guide the application of these formulas to other strings. In order to exemplify how these formulas may appear in written musical works, the notations of several songs and folk tunes were rewritten in accordance with the originals and presented for the attention of interested individuals. Prepared as a contribution to the growing number of methodical studies concerning teaching techniques and instructional models for the increasingly popular qanun, this study aimed to direct the student more toward what needs to be done in terms of performance, and to highlight steps intended to facilitate qanun playing. It is anticipated that this thesis will serve as a source of study that will contribute to the learning processes of students who are currently in the qanun education process.