Kayseri'de Seyyid Burhaneddin Türbesini ziyaret eden kadınların inanç turizmine ilişkin beklenti ve deneyimlerinin analizi
Analysis of women's expectations and experiences regarding faith tourism visiting Seyyid Burhaneddin Tomb in Kayseri
- Tez No: 838759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALİT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İnanç Turizmi, Kayseri, Seyyid Burhaneddin Türbesi, Kadınlar, Faith Tourism, Kayseri, Seyyid Burhaneddin Tomb, Women
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Geçmişten günümüze Kayseri coğrafi konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi ve sosyo-kültürel açıdan zengin çekicilikleri kentin turizm ve özellikle inanç turizm açısından önemini arttırmıştır. Kayseri ili, çalışmanın konusunu teşkil eden inanç turizmi açısından birçok önemli çekiciliklere sahiptir. Müslümanlar açısından birçok tarihi özelliğe sahip cami, kümbet ve diğer kültürel çekiciliklerin yanında özellikle Seyyid Burhaneddin Türbesi inanç turizmi çerçevesinde değerlendirilen önemli bir merkez niteliğine sahiptir. Bu çerçevede bu çalışma, ömrünün son yıllarını Kayseri'de geçiren Mevlâna Celaleddin Rumi'nin hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri'nin Türbesi'nin inanç turizmi açısından önemini ve bu Türbe'yi ziyaret eden kadınların beklenti ve deneyimlerini analiz etmektedir. Çalışmada öncelikle inanç turizmi ve inanç turizmine katılma nedenleri ile dünyada ve Türkiye'de inanç turizmini ele alınmaktadır. Daha sonra Kayseri ilinde turizm ve inanç turizmi potansiyeli değerlendirilmekte ve özellikle Seyyid Burhaneddin hazretleri ve O'nun Türbesi hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın uygulama ile ilgili bölümünde de Seyyid Burhaneddin Türbesi'ni ziyaret eden kadınların beklenti ve deneyimlerini tespit etmek amacıyla nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi uygulanmıştır. Toplam 57 katılımcı ile yüz yüze görüşme yapılarak çeşitli bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularında türbe ziyaretlerini her yaştan ziyaretçinin katıldığı tespit edilmiş ve katılımcılar dini mekânları inançları nedeniyle ziyaret ettiklerini ifade etmişlerdir. Ziyaretleri ile ibadetlerinin kabul olması beklentisinde oldukları, dualarının kabul edilmesi, manevi rahatlama duygusu, psikolojik olarak olumlu değişim deneyimlediklerini ifade etmişlerdir. Bu çerçevede turizm hareketliliğinin artırılarak bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla destinasyona ilişkin tanıtım ve pazarlamanın daha profesyonel yürütülmesi ve turist grupları için çekicilik unsurları ile desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
From past to present, Kayseri has hosted many civilizations due to its geographical location. Its rich historical and socio-cultural attractions have increased the city's importance in terms of tourism and especially religious tourism. Kayseri province has many important attractions in terms of religious tourism. For Muslims, Seyyid Burhaneddin Tomb has the feature of being an important center evaluated within the framework of religious tourism. In this context, this study analyzes the importance of the Tomb of Seyyid Burhanettin, the teacher of Mevlana Celaleddin Rumi, who spent the last years of his life in Kayseri, in terms of religious tourism and the expectations and experiences of women who visit this Tomb. In the study, primarily religious tourism and reasons for participating in religious tourism, religious tourism in the world and in Turkey are discussed. Then, the tourism and faith tourism potential in Kayseri province is evaluated and especially information is given about Seyyid Burhaneddin and his Tomb. In the practical part of the study, the semi-structured interview method, which is among the qualitative research methods, was applied in order to determine the expectations and experiences of the women who visited the Tomb of Seyyid Burhaneddin. Findings were obtained by face-to-face interviews with a total of 57 participants. In the findings of the research, it was determined that visitors of all ages participated in shrine visits and stated that they visited religious places because of their beliefs. They stated that they expected their prayers to be accepted through their visits, their prayers were accepted, they experienced a sense of spiritual relief and a positive psychological change. In this context, in order to increase tourism mobility and ensure regional development, it is recommended that the promotion and marketing of the destination be carried out more professionally and supported with attractive elements for tourist groups.