Yetişkin hastalarda subkutan heparin enjeksiyonu uygulamasında shotblocker, sanal gerçeklik gözlüğü ve soğuk uygulamanın ağrı ve hasta memnuniyetine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of shotblocker, virtual reality glasses and cold application on pain and patient satisfaction in subcutaneous heparin injection application in adult patients
- Tez No: 838791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU EREK KAZAN, UZMAN HİLMİ ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, düşük molekül ağırlıklı heparin, hasta memnuniyeti, sanal gerçeklik, ShotBlocker, Pain, low molecular weight heparin, patient satisfaction, virtual reality, ShotBlocker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma, yetişkin hastalarda subkutan heparin enjeksiyonu uygulamasında ShotBlocker, VRG ve soğuk uygulamanın ağrı ve hasta memnuniyetine etkisini belirlemek amacıyla kendi kendine kontrollü, yarı deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma, 1 Mart-25 Temmuz 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Nöroloji-Ortopedi Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde yatmakta olan ve dahil edilme kriterlerine uyan gönüllü 150 hasta ile yürütülmüştür. Hastalar hastaneye yatış sıralarına göre ShotBlocker (n=50), VRG (n=50) ve soğuk uygulama (n=50) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Hastalar hem deney hem de kontrol grubunu oluşturmuştur. Kontrol uygulamasında enjeksiyon, ameliyattan sekiz saat sonra herhangi bir müdahale yapılmadan standart yöntemle uygulanmıştır. Müdahale uygulamasında enjeksiyon, ikinci gün aynı ilaç saatinde, gruplara göre ShotBlocker kullanarak, VRG ile doğa videosu izletilerek ve soğuk uygulama yapılarak uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Özellikler Formu ile ağrı ve hasta memnuniyetini değerlendirmek amacıyla Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare, Fisher, Bağımlı örneklemler t-testi, tek yönlü ANOVA, Welch ve Tukey/Tamhane testi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanmasında etik kurul izni, kurum izni ve hastalardan yazılı izin alınmıştır. Araştırma sonucunda VRG ve soğuk uygulama grubundaki hastaların hissedilen ağrı puanlarının, kontrol uygulamaya göre hem grup içinde (p0.05) belirlenmiştir. Buna göre subkutan heparin enjeksiyonunda ağrıyı azaltmak amacıyla VRG ve soğuk uygulamanın hemşireler tarafından kullanılmasının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted as a self-controlled, semi-experimental study in order to determine the effects of ShotBlocker, VRG and cold application on pain and patient satisfaction. The research was conducted between March 1- July 25, 2023 with 150 volunteer patients who met the inclusion criteria and were hospitalized in Orthopedics and Traumatology Clinic of Orthopedics-Norology Hospital of Bilkent City Hospital. According to the order of hospitalization, patients were assigned into ShotBlocker (n=50), VRG (n=50) and cold application (n=50) groups. The patients formed both the intervention and the control groups. In control application, injection was applied eight hours after surgery using the standard method without any intervention. In intervention application, injection was applied on the second day at the same medication time according to groups, applying a ShotBlocker, watching a nature video with VRG and administering cold application. In data collection, Descriptive Characteristics Form and Visual Analog Scale, which aimed to assess pain and patient satisfaction were used. In data analysis, Ki-Square, Fisher, Dependent samples t-test, one way ANOVA, Welch and Tukey/Tamhane test were used. For implementation of the research, ethics committee permit, institutional permit and written permit from the patients were obtained. The results of the research indicated that in comparison with control application, the pain scores of the patients in VRG and cold application groups were significantly lower both within the group (p0.05). Thus, in order to reduce pain in subcutaneous heparin injection, it is recommended VRG and cold application be used by nurses.