1844 (H.1259) tarihli Çerkeş Kazası Nüfus Defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the Çerkeş District Population Register dated 1844 (H.1259)
- Tez No: 838792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN POLATCI DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ehl-i İslam Nüfus Defteri, Demografi, Osmanlı Devleti, Çerkeş Kazası, Nüfus Sayımı, Ehl-i Islam Population Register, Demography, Ottoman State, Çerkeş District, Population Census
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Nüfus, sosyal ve ekonomik açıdan bir toplumun gelişmesine etki eden en büyük faktörlerden biridir. Bunun yanında bir devletin nüfusunun durumu ve özellikleri ile de ülkenin gelişmişlik düzeyi arasında sıkı bir bağ söz konusudur. Bu nedenle nüfusun özelliğini ve sayısını belirlemek için yapılan sayımlar tarih boyunca önemli bir veri kaynağı olmuştur. Son dönemlerde farklı bölgelere ait sayıları artan nüfus çalışmaları birçok alana ışık tutmaktadır. Yapılan ve yapılmaya devam eden bu çalışmalar Osmanlı Devleti'nin sosyolojik ve demografik yapısının bir bütün olarak ele alınmasına katkı sağlayacak bilgiler içermektedir. Çalışmanın konusunu oluşturan 1844 tarihli Çerkeş Kazası Nüfus Defteri, Çankırı Belediyesi bünyesinde bulunan Dr. Rıfkı Urga Araştırma Merkezi Arşivi'nden temin edilmiş ve dijitale aktarılan belgeler üzerinde transkripsiyonu yapılıp veriler hazırlanarak değerlendirme çalışması yapılmıştır. Defterdeki kayıtların incelenmesi neticesinde Çerkeş Kazası, mahalle ve köylerinde yaşayan şahısların fiziki özellikleri, özür durumları, lakapları, yaşları, doğumları, ölümleri, askerlik durumları ve meslekleri hakkında bilgiler sunulmaya ve çıkarımlarda bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Population is one of the biggest factors affecting the development of a society in terms of social and economic aspects. In addition, there is a close connection between the status and characteristics of the population of a state and the level of development of the country. For this reason, censuses to determine the characteristics and number of the population have been an important source of data throughout history. Population studies, the number of which has increased in different region in recent years, sheds light on many areas. These studies, which have been done and continue to be done, contain information that will contribute to the sociological and demographic structure of the Ottoman Empire as a whole. The Çerkeş District Population Register dated 1844, which constitutes the subject of study, was obtained from the Dr. Rıfkı Urga Research Center Archive within the Çankırı Municipality, and the data were transcribed and evaluated on the documents transferred to digital. As a result of the examination of the records in the register, it has been tried to present information about the the physical characteristics, disability, nicknames, ages, births, military service status and professions of the people living in Çerkeş District, its neighborhoods and villages.