Aile işletmelerinde yönetim sorunları: Konya örneği
Management problems in family businesses: Konya example
  1. Tez No: 838829
  2. Yazar: AHMET KAYNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, Kurumsallaşma, Kuşak Çatışması, Yönetim Fonksiyonları, Family Businesses, Institutionalization, Generational Conflict, Management Functions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Genel olarak dünyada ve ülkemizdeki işletmeler incelendiğinde, aile işletmelerinin payının diğer işletmelere göre yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Aile işletmelerini kısaca; bünyesinde aile, mülkiyet, işletme kavramlarını barındıran, sosyal yapılar olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde aile işletmeleri diğer işletmelere göre daha büyük bir paya sahipken; hayat seyirleri açısından ise devamlılıklarının kısa olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumun en önemli sebeplerinden birisi de yönetim fonksiyonlarından kaynaklanan sorunlardır. Farklı araştırmalarda farklı yönetim fonksiyonları ön plana çıkarılmış; bu çalışmada tüm yönetim fonksiyonlarının yanında işletmelerin sürdürülebilirliğine ilişkin önemli sorunlardan kuşak çatışması ve kurumsallaşmaya dikkat çekilmiştir. Aile işletmelerinin ülkelere göre farklı şekilde ekonomiye katkıları bulunmaktadır. Literatürde aile işletmeleri ile alakalı yapılmış pek çok çalışmada kurumsallaşma, finansal odaklı olma, verimlilik artışı gibi birçok soruna ışık tutan çalışma mevcuttur. Bu çalışmada, aile işletmelerinde yönetim sorunlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Konya Sanayi Bölgesindeki aile işletmelerinde ampirik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 5'li Likert ölçeğiyle hazırlanmış anket tercih edilmiştir. 411 kişiyle yüz yüze görüşülerek anket yöntemi ile toplanmış olan veriler SPSS AMOS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizden elde edilen bulgular ışığında, aile işletmelerinde pek çok yönetim sorunları olduğu ve bu sorunların yönetim fonksiyonları ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In general, when the businesses in the world and in our country are analyzed, it is understood that the share of family businesses is higher than other businesses. We can briefly define family businesses as social structures that include the concepts of family, ownership and business. Today, while family businesses have a larger share than other businesses; it has been observed that their continuity is short in terms of their life course. One of the most important reasons for this situation is the problems arising from management functions. Different management functions have been highlighted in different studies; in this study, besides all management functions, generational conflict and institutionalization, which are important problems related to the sustainability of businesses, have been emphasized. Family businesses contribute to the economy in different ways according to countries. In the literature, there are many studies on family businesses that shed light on many problems such as institutionalization, financial orientation and productivity increase. In this study, it is aimed to examine management problems in family businesses. An empirical research was conducted in family businesses in Konya Industrial Zone. In the research, a questionnaire prepared with a 5-point Likert scale was preferred. 411 people were interviewed face-to-face and the data collected by questionnaire method were analyzed using SPSS AMOS 22 program. In the light of the findings obtained from the analysis, it was determined that there are many management problems in family businesses and that these problems are related to management functions.