Çalışanların statü endişelerinin iş tutumlarına yansımaları üzerine bir araştırma
A research study investigating the reflections of employees' status anxiety on work attitudes
- Tez No: 838931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Statü, statü endişesi, iş tutumları, iş tatmini, örgütsel bağlılık, işten ayrılma niyeti, Status, status anxiety, work attitudes, job satisfaction, organizational commitment, intention to leave work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde değişen ve gelişen teknolojik gelişmeler, iletişim ve bilişim alanlarındaki hızlı gelişmeler örgütlerin başarı kriterlerini değiştirmiştir. Yaşanan yoğun rekabet ortamında örgütlerin sahip olduğu en değerli kaynaklardan birisi çalışan sermayesidir. Yöneticiler çalışanlarının işe ve örgüte olan bağlılığını, işlerinden almış oldukları tatmini sağlamak zorundadırlar. Ayrıca çalışanların statüleriyle ilgili endişelerini ve işten ayrılma niyetlerini de minimum düzeye indirmelidirler. Statü sosyal hayatta insanın sahip olduğu özellikleriyle ilgilidir. İş hayatında ise statü bireyin örgütteki konumunu ve hiyerarşik yapıdaki yerini temsil eder. Çalışanın sahip olduğu mevcut statüsünü kaybetme veya daha yukarı taşıyamama endişesine ise statü endişesi denir. Bu çalışmanın amacı bağımsız bir değişken olarak ele alınan statü endişesinin, bağımlı değişken olan iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetine olan etkisini sınamaktır. Diğer bir amaç ise çalışanların demografik özelliklerinin statü endişesi ve belirtilen iş tutumlarıyla olan ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın yöntem kısmında, 237 kişiden anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Jamovi programı kullanılarak toplanan veriler analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre statü endişesi ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak statü endişesi ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, changing and developing technological developments, rapid developments in communication and IT areas have changed the success criteria of organizations. In the intensely competitive environment, one of the most valuable resources that organizations have is employee capital. Managers must ensure that employees have their commitment to work and organization and satisfy their work. They should also minimize the concerns of employees' status and intentions to leave from work. Statu is about the features of people in social life. In business life, the status represents the location of the individual in the organization and the location of the hierarchical structure. It is called status anxiety if the employee is concerned about losing the current status or moving up. The aim of this study is to test the effect of status anxiety, which is considered as an independent variable, on the dependent variables: job satisfaction, organizational commitment and intention to leave. Another aim is to reveal the relationship between employees' demographic characteristics and their status anxiety and stated job attitudes. In the method of research, data collected through survey from 237 people. The data collected using Jamovi program is analyzed. According to the findings of the research, there was no significant relationship between status anxiety and job satisfaction and organizational commitment. However, a significant and positive relationship was found between status anxiety and intention to leave.