Sağlık işletmelerinde örgütsel politik algılamaların sosyal beğenirlik aracılığıyla iş tatminine etkisi
The effect of organizational political perceptions in health enterprises on job satisfaction through social appreciation
  1. Tez No: 838975
  2. Yazar: ŞERİFE ZOBU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Politik Algılamalar, Sosyal Beğenirlik, İş Tatmini, Sağlık Sektörü, Organizational Politic Perception, Social Desirability, Job Satisfaction, Health Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Her örgütün kendi karmaşık iç yapısında barındırdığı politikalar ve bunların algılanma biçimi ile ilgili bağlantı kuran insan ilişkileri mevcuttur. Yöneticiler için hem işletme yönetimini hem de insan ilişkilerini dengede tutmak önemli bir görevdir. Bu görevi yerine getirmek için uygulanan örgüt içi politikalar ve süreçler hayati önem taşımaktadır. Kullanılan politikalar işletmeleri ve çalışanlarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. İşletmelerin amaçlarına ulaşması için uygulanan politikaların çeşitliliğine bağlı olarak örgüt için bazen yararlı olabilen durumlar, çalışanlar için ise bazen yararlı olmayabilir. Örgütün hedef ve çıkarlarını ön planda tutan politikalar, çalışanların hedef ve çıkarlarını göz ardı edebilmektedir. Bu durum sonucunda çalışanların örgüt içi ilişkilerinde ve örgüte olan olumlu tutumlarında farklı davranışlar sergilemeleri kaçınılmaz olacaktır. Çalışanların bu sebep çerçevesinde işe karşı olan tutumlarından en çok karşılaşılan türlerden biri iş tatminine olan etkidir. Yine insanların sosyal birer varlık olmaları ve çeşitli sosyal olayların etkisinde algı ve tutumlar oluşturarak davranışlarda bulunmaları sebebiyle sosyal beğenirliğin de örgütsel politik algımalar ve iş tatmini ilişkisinde bir rol alacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda mevcut çalışmada örgütsel politik algılamaların iş tatminini etkisinde sosyal beğenirlik değişkeninin aracılık etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Kayseri'de bulunan sağlık işletmelerinin tıbbi ve idari birim çalışanlarından 405 kişiye anket çalışması yapılmıştır. Yapılan saha çalışması sonucunda örgütsel politik algılamaların iş tatminini negatif olarak etkilediği, sosyal beğenirliğin ise bu iki değişken arasındaki ilişkide kısmi aracı rolde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every organization has human relations that make connections with the policies it contains in its own complex internal structure and the way they are perceived. It is an important task for managers to keep both business management and human relations in balance. Internal policies and processes implemented to fulfill this task are of vital importance. The policies that are used in the organizations directly or indirectly affect businesses and their employees. Depending on the variety of policies implemented to achieve the objectives of the enterprises, situations that can sometimes be beneficial for the organization may not be beneficial for the employees. Policies that prioritize the goals and interests of the organization may ignore the goals and interests of the employees. As a result of this situation, it will be inevitable for employees to exhibit different behaviors in their intra-organizational relations and positive attitudes towards the organization. Within the framework of this reason, one of the most common types of attitudes of employees towards the work is the effect on job satisfaction. Again, it is thought that social desirability will play a role in the relationship between organizational political perceptions and job satisfaction, since people are social beings and act by creating perceptions and attitudes under the influence of various social events. In this context, in the current study, it was aimed to examine the mediating effect of the social desirability variable on the relationship between organizational political perceptions and job satisfaction. Within the scope of the research, 405 people from the medical and administrative unit employees of the health enterprises in Kayseri province were included in the survey. As a result of the study, it was determined that organizational politic perceptions negatively affect job satisfaction, and social desirability has a partial mediator role in the relationship between these two variables.