Deneysel subaraknoid kanama modelinde Cilnidipine'nin serebral vazospazm üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of Cilnidipine on cerebral vasospasm in an experimental subarachnoid hemorrhage model
- Tez No: 839085
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ASLAN, DOÇ. DR. SERHAT YILDIZHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, serebral vazospazm, kalsiyum kanal blokörü, nimodipin, cilnidipine, Subarachnoid hemorrhage, cerebral vasospasm, calcium channel blocker, nimodipine, cilnidipine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Serebral vazospazm, subaraknoid kanamalı hastalarda mortalite ve morbiditeyi en çok etkileyen komplikasyonlardan biridir. Fizyopatolojisi, önlenmesi ve tedavisi tam olarak anlaşılamadığından, beyin cerrahisi pratiğinde ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmada, subaraknoid kanama modeli oluşturulan ratlarda cilnidipine kullanımının vazospazm tedavisindeki etkinliği nimodipin ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışma 40 adet erişkin 250-300gr ağırlığında wistar cinsi rat üzerinde yapıldı. Tekli kanama modeli ile subaraknoid kanama oluşturuldu. Ratlar 5 gruba ayrıldı: 1.grup(Kontrol), 2.Grup(Sham), 3.Grup(Nimodipin 0,2mg/kg), 4.Grup(Cilnidipine 0,1mg/kg), 5.Grup(Cilnidipine 0,2mg/kg). İlaçlar intraperitoneal olarak 12 saat ara ile 2 defa verildi. 24. Saate ratlar sakrifiye edildi. Histopatolojik olarak baziler arter çapı ve duvar kalınlığı ölçüldü. Tunel yöntemi ile hipokampus, dentat girus ve korteksde apoptosiz değerlendirildi. Bulgular: Subaraknoid kanama oluşturulmuş ratlarda Cilnidipine'nin etkisi arter çapı, duvar kalınlığı, apoptosiz üzerinden değerlendirilmiş olup istatistiksel olarak vazospazmda etkili olduğu bulunmuştur. Nimodipin ile karşılaştırıldığında arter çapı ve duvar kalınlığı üzerinde benzer etki göstermiştir. Fakat apoptosizin engellenmesinde ise daha etkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, cilnidipine'nin subaraknoid kanama sonrası gelişen vazospazmı önlemede ve tedavi etmede kullanılabileceğini ve nimodipin ile benzer etkinliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, cilnidipine'nin klinik uygulamada kullanılabilmesi için daha ileri deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cerebral vasospasm is one of the most significant complications affecting mortality and morbidity in patients with subarachnoid hemorrhage. Due to the incomplete understanding of its pathophysiology, prevention, and treatment, it presents a serious problem in neurosurgical practice. In this study, the effectiveness of cilnidipine in the treatment of vasospasm was evaluated by comparing it with nimodipine in a rat model of subarachnoid hemorrhage. Materials and Metods: A total of 40 adult Wistar rats weighing 250-300g were used in this experimental study. Subarachnoid hemorrhage was induced using a single hemorrhage model. The rats were divided into 5 groups: Group 1 (Control), Group 2 (Sham), Group 3 (Nimodipine 0.2mg/kg), Group 4 (Cilnidipine 0.1mg/kg), and Group 5 (Cilnidipine 0.2mg/kg). The drugs were administered intraperitoneally twice with a 12-hour interval. After 24 hours, the rats were sacrificed, and histopathological analysis was performed to measure the diameter and wall thickness of the basilar artery. Apoptosis was evaluated using the TUNEL method in the hippocampus, dentate gyrus, and cortex. Results: The effects of Cilnidipine on arterial diameter, wall thickness, and apoptosis were evaluated in rats with subarachnoid hemorrhage. Statistical analysis showed that Cilnidipine was effective in preventing vasospasm. Compared to Nimodipine, it had similar effects on arterial diameter and wall thickness. However, it was found to be more effective in preventing apoptosis. Conclusion: This study demonstrates that cilnidipine can be used for preventing and treating vasospasm following subarachnoid hemorrhage, and it has a similar efficacy to nimodipine in terms of arteriolar diameter and wall thickness. However, it appears to be more effective in preventing apoptosis. Nevertheless, further experimental and clinical studies are necessary to enable the clinical use of cilnidipine.