85 yaş ve üzeri hastalardaki anestezik yaklaşımlarımızın retrospektif incelenmesi
A retrospective review of our anesthetic approaches in patients age of 85 and over
- Tez No: 839084
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF DOĞAN BAKI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: 85 yaş ve üzeri, geriatrik anestezi, mortalite, 85 years and older, geriatric anesthesia, mortality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Yaşlılık; fizyolojik ve fonksiyonel olarak geri dönüşümsüz işlev kaybı olarak tanımlanmaktadır. Yaşlanma ile birlikte oluşan değişiklikler nedeniyle yaşlılar daha fazla tıbbi desteğe gereksinim duyarlar. Yaş arttıkça bu gereksinimin artması özellikle 85 ve yaş üzeri bireylerde anestezi uygulamalarında morbidite ve mortaliteyi de arttıracaktır. Çalışmamızda anestezik yaklaşımlarımızı incelemeyi, geliştirmeyi ve güncel literatürle kıyaslanmasını amaçladık. Etik kurul izni alındıktan sonra 01.01.2020-01.01.2022 tarihleri arasında 85 yaş ve üzeri olup operasyona alınan 242 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların cinsiyeti, yaşı, ek hastalıkları, transtorasik ekokardiyografileri, operasyon sırasında uygulanan anestezi tipleri, operasyon süreleri, postoperatif servis/yoğun bakım takip süreleri, intraoperatif kan kullanımı ve postoperatif mortaliteleri incelendi. Çalışmaya alınan hastaların 130'u kadın, 112'si erkekti. Yaş ortalamaları 87,95±2,57 idi. Hastaların %6,2'sinde ek hastalık yokken, % 93,8'inde ek hastalık mevcuttu. En çok görülen yandaş hastalıklar sırasıyla; Hipertansiyon (%70,7), Diyabetes Mellitus(%18,6), Koroner Arter Hastalığı(%34,7), Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (%15,3) idi. Ekokardiyografisi yapılan hastalarda en sık gözlenen kapak hastalığı Aort, Mitral ve Triküspid Yetmezlik birlikteliği (%38,3) iken en az gözlenen %2,6 sıklıkla Mitral Yetmezlik idi.Uygulanan anestezi yöntemine baktığımızda; hastalar %65,3 genel anestezi, %29,8 spinalanestezi, %5 sedasyon ile opere edilmiştir.Ameliyat sonrası hastaların %30,6'sı yoğun bakıma çıkarken, %69,4'ü servise çıkmıştır. Ameliyat sürelerinin ortalaması 122 ± 58,69 dakika iken, hastane yatış süreleri ortancası 7 gündür. Ameliyat sırasında hastaların %12,4'ünde kan ürünü kullanımı mevcuttur. Hastaların % 88'i şifa ile taburcu olmuşken, %5,4'ü ilk 7 gün, %6,6'sı ilk 1 ayda exitus olmuştur. 85 yaş ve üzeri hastaları seçilen anestezi yöntemine göre genel anestezi ve rejyonel anestezi uygulananlar olarak sınıflandırdığımızda; hastanede kalış süresi, intraoperatif kanama miktarı ve Alzheimer-demans tanısı olan hastalarda rejyonel anestezi lehine olumlu sonuçlarının olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. 85 yaş ve üzeri hastalar için anestezik yaklaşımla ilgili daha fazla araştırmaya,ulusal kılavuzlara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Elderly; is defined as physiological and functional irreversible loss of function. Due to the changes that occur with aging, the elderly need more medical support. As the age increases, the increase in this requirement will increase the morbidity and mortality in anesthesia applications, especially in individuals aged 85 and over. In our study, we aimed to examine and develop our anesthetic approaches and to compare them with the current literature. After obtaining the ethics committee approval, 242 patients aged 85 years and older who underwent surgery between 01.01.2020 and 01.01.2022 were included in this study. The gender, age, comorbidities, transthoracic echocardiograms, types of anesthesia applied during the operation, operation times, postoperative service/intensive care follow-up periods, intraoperative blood products use and postoperative mortality of the patients were examined. Of the patients included in this study, 130 were female and 112 were male. The mean age was 87.95±2.57 years. While 6.2% of the patients did not have any co-morbidity, 93.8% had co-morbidities. The most common co-morbidities were Hypertension (70.7%), Diabetes Mellitus (18.6%), Coronary Artery Disease (34.7%), and Chronic Obstructive Pulmonary Disease (15.3%), respectively. The most common valvular heart disease in patients who underwent echocardiography was the coexistence of Aortic, Mitral and Tricuspid Regurgitation (38.3%), while the least observed was Mitral Regurgitation with a frequency of 2.6%. When we look at the anesthesia method applied; patients was operated with general anesthesia 65.3%, spinal anesthesia 29.8%, and sedation 5%. While 30.6% of the patients were admitted to the intensive care unit after the surgery, 69.4% of them were admitted to the ward. While the average of the operation time was 122 ± 58.69 minutes, the median hospitalization time was 7 days. During the surgery, 12.4% of the patients used blood products. While 88% of the patients were discharged with recovery, 5.4% died in the first 7 days and 6.6% in the first 1 month. When we classify the patients aged 85 and over as who underwent general anesthesia and regional anesthesia according to the anesthesia method; duration of hospital stay, amount of intraoperative bleeding, and positive results in favor of regional anesthesia in patients with Alzheimer's dementia were found to be statistically significant. We believe that there is a need for more research and national guidelines on the anesthetic approach for patients aged 85 and over.