Nosiseptif level cihazı ile takip edilen femur fraktürü olgularında perikapsüler sinir grup bloğunun perioperatif opioid kullanımına etkisi
The effect of periapsular nerve group block on perioperative opioid use in femur fracture cases monitored with a nociceptive level device
- Tez No: 839104
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Femur kırığı, PENG, NOL, opioid, Femur fracture, PENG, NOL, opioid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Nosiseptif level cihazı ile takip edilen femur kırığı olgularında perikapsular sinir grup bloğunun perioperatif opioid kullanımına etkisi değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Genel anestezi altında femur kırığı nedeniyle operasyonu planlanan ve preoperatif değerlendirmede 18 yaşından büyük, ASA (American Society of Anesthesiologists) I-II-III olan, bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu imzalayan 62 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastalar iki eşit gruba ayrıldı. Gruplar, blok uygulananlar PENG grubu (n:31) ve blok uygulanmayanlar Kontrol grubu (n:31) olarak belirlendi. Hastaların preoperatif demografik verileri kaydedildi. Hastaların giriş, entübasyon, cerrahi insizyon ve ekstübasyon sırasındaki NIBP, KAH, BİS, NOL ve remifentanil hızları ölçüldü ve kaydedildi. Anestezi bitiş süresinden hastaların sözel uyarana cevap verme süresine kadar geçen zaman derlenme süresi olarak değerlendirildi. Hastaların postoperatif dönemde NIBP, KAH ve NRS değerleri kaydedildi. Hemodinamik parametreler, total remifentanil kullanımları, derlenme süreleri, cilt insizyonu sırasındaki NOL ve hemodinamik parametreler ve postoperatif NRS değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda PENG grubunda total remifentanil kullanımının, postoperatif 15. dk NRS değerleri daha düşük, derlenme süresinin daha kısa olduğu bulunmuştur. Her iki grupta hemodinamik değişimler benzer değişiklik göstermiştir. PENG grubunda cilt insizyonu sırasında NOL değerleri daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Femur kırığı nedeniyle kalça cerrahisi geçirecek olan hastalarda preoperatif yapılan PENG bloğunun perioperatif etkin analjezi sağladığı ve opioid tüketimini azalttığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the effect of pericapsular nerve group block on perioperative opioid use in femur fracture patients followed with nociceptive level device. Materials and Methods: Sixty-two patients, aged 18 and above, with femur fractures scheduled for surgery under general anesthesia, and classified as ASA (American Society of Anesthesiologists) I-II-III, who provided informed voluntary consent, were included in the study. Patients were divided into two groups: those receiving the block formed the PENG group (n:31), and those without the block constituted the Control group (n:31). Preoperative demographic data of patients were recorded. During the procedures of entry, intubation, surgical incision, and extubation, NIBP, HR, BIS, NOL, and remifentanil rate were documented. The time from the end of anesthesia to the patients' response to verbal stimuli was recorded as recovery time. Postoperatively, NIBP, HR, and NRS values of patients were recorded. Hemodynamic parameters, total remifentanil usage, recovery times, NOL during skin incision, hemodynamic parameters during skin incision, and postoperative NRS values were compared. Results: In our study, total remifentanil use in the PENG group resulted in lower postoperative 15 min NRS values and shorter recovery time. Hemodynamic changes showed similar changes in both groups. NOL values during skin incision were lower in the PENG group. Conclusion: We believe that preoperative PENG block provides effective perioperative analgesia and reduces opioid consumption in patients undergoing hip surgery for femoral fracture.