Artroskopik diz cerrahisinde preemptif adduktor kanal bloğuna IPACK bloğu eklenmesinin postoperatif ağrı ve erken rehabilitasyon uyumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of adding an IPACK block to a preemptive adductor canal block on postoperative pain and early rehabilitation compliance in arthroscopic knee surgery
- Tez No: 1021061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA KARADAĞ ERKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Adduktor kanal bloğu, IPACK bloğu, artroskopik diz cerrahisi, postoperatif analjezi, multimodal analjezi, preemptif analjezi, Adductor canal block, IPACK block, arthroscopic knee surgery, postoperative analgesia, multimodal analgesia, preemptive analgesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Güncel kılavuzlar ve ERAS temelli yaklaşımlar, diz cerrahilerinde opioid tüketimini azaltmak amacıyla periferik sinir bloklarının multimodal analjezinin temel bileşenlerinden biri olarak kullanılmasını önermektedir. Bu çalışmada, genel anestezi altında parsiyel menisektomi/menisküs süturasyonu, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu veya menisküs kök yırtığı tamiri uygulanan hastalarda, preemptif AKB ile IPACK kombinasyonunun tek başına AKB'ye kıyasla postoperatif analjezi ve erken rehabilitasyon uyumu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, artroskopik diz cerrahisi planlanan, ASA fiziksel durum sınıflaması I–III arasında yer alan, 18 yaş ve üzerindeki, kooperasyonu tam olan ve yazılı bilgilendirilmiş onam veren toplam 123 hasta dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize ve çift kör olarak gerçekleştirildi. Hastalar cerrahi işleme göre parsiyel menisektomi/menisküs süturasyonu, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu ve menisküs kök yırtığı tamiri olmak üzere üç alt gruba tabakalandırıldı. Her cerrahi alt gruptaki hastalar, web tabanlı bir randomizasyon programı kullanılarak oluşturulan rastgele dizilime göre adduktor kanal bloğu (AKB) veya adduktor kanal bloğu ile IPACK (Interspace between the Popliteal Artery and Capsule of the Posterior Knee) kombinasyonu (AKB+IPACK) gruplarına randomize edildi. Ameliyat odasına alınan tüm hastalara standart ASA monitörizasyonu ve bispektral indeks (BIS) monitorizasyonu uygulandı. Anestezi indüksiyonundan sonra tüm hastalara ultrasonografi (USG) eşliğinde 20 mL %0,25 bupivakain ile AKB uygulandı. AKB+IPACK grubundaki hastalara ek olarak, USG rehberliğinde 20 mL %0,25 bupivakain ile IPACK bloğu uygulandı. İntraoperatif dönemde kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO₂), minimum alveolar konsantrasyon (MAK), soluk sonu karbondioksit (EtCO2) ve BIS değerleri kaydedildi. Postoperatif analjezi, intravenöz hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı aracılığıyla uygulanan fentanil (0,5 mcg/kg bolus doz, 20 dakika kilitli kalma süresi) ile sağlandı. Sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) skoru >4 olan hastalara kurtarıcı analjezik olarak intravenöz NSAİİ ve parasetamol uygulandı. Hastaların istirahat ve hareket sırasındaki ağrı düzeyleri postoperatif 2., 4., 6., 12. ve 24. saatlerde ve taburculuk öncesinde NRS ile değerlendirildi; aynı zaman noktalarında fentanil tüketimi, talep sayısı, ek analjezik gereksinimi ve opioid ilişkili yan etkiler kaydedildi. Erken 2 rehabilitasyon uyumunun değerlendirilmesi amacıyla ilk mobilizasyon zamanı ve NRS skoru ve düz bacak kaldırma testi sonuçları da kayıt altına alındı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hasta grupları demografik ve cerrahi özellikler açısından benzerdi. AKB + IPACK grubunda istirahat ve hareket NRS skorları postoperatif 2., 4., 6. ve 24. saatlerde anlamlı olarak daha düşüktü; kurtarıcı analjezik kullanımı dikkate alınarak yapılan duyarlılık analizinde istirahat NRS üstünlüğü tüm ölçüm zamanlarında anlamlılığını korudu (grup ana etkisi p<0,001). Keşifsel alt grup analizlerinde analjezik üstünlük tüm cerrahi türlerinde korunmakla birlikte, en belirgin ve en kalıcı etki menisküs kök tamiri alt grubunda gözlendi. Bu grupta gruplar arası NRS farkı postoperatif ilk 6 saat boyunca yüksek düzeyde seyretti ve 24. saatte istirahat ve hareket NRS açısından anlamlı farkın sürdüğü tek cerrahi alt grup menisküs kök tamiri oldu (her ikisi için p=0,004). Kombine blok grubunda 24 saatlik kümülatif fentanil tüketimi %30,77, en az bir kez kurtarıcı analjezik gereksinimi mutlak olarak 33,6 yüzde puanı daha düşüktü; hiç kurtarıcı analjezik almadan taburcu olan hasta oranı 2,86 katına çıktı ve ilk kurtarıcı gereksinimine kadar geçen süre anlamlı olarak uzadı (p<0,001). İlk mobilizasyon süresi gruplar arasında benzerken mobilizasyon sırasındaki ağrı kombine blok grubunda daha düşüktü; düz bacak kaldırma testiyle değerlendirilen kuadriseps motor fonksiyonu korundu ve hiçbir hastada derin sedasyon gözlenmedi. IPACK eklenmesi blok işlem süresini AKB grubundaki 5,3±1,1 dakikadan AKB+IPACK grubunda 8,0±1,7 dakikaya uzattı. Sonuç: Genel anestezi altında artroskopik diz cerrahisinde preemptif AKB'ye IPACK bloğunun eklenmesi; erken postoperatif ağrıyı azaltan, opioid ve kurtarıcı analjezik gereksinimini düşüren, kuadriseps motor fonksiyonunu koruyan etkili ve güvenli bir analjezik stratejidir. Analjezik faydanın keşifsel alt grup analizlerinde menisküs kök tamiri hastalarında en belirgin ve en kalıcı biçimde gözlenmesi, posterior nosiseptif yükün yüksek olduğu cerrahilerde IPACK bloğunun katkısının daha fazla olabileceğini düşündürmektedir. Bu gözlemin doğrulanması ileri çalışmaları gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Current guidelines and Enhanced Recovery After Surgery (ERAS)-based approaches recommend the use of peripheral nerve blocks as a core component of multimodal analgesia in order to reduce opioid consumption in knee surgery. This study aimed to evaluate the effects of a preemptive adductor canal block (ACB) combined with an IPACK (Interspace between the Popliteal Artery and Capsule of the Posterior Knee) block, compared with ACB alone, on postoperative analgesia and early rehabilitation compliance in patients undergoing partial meniscectomy/meniscus suturing, anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction, or meniscus root tear repair under general anesthesia. Materials and Methods: A total of 123 patients aged 18 years or older, scheduled for arthroscopic knee surgery, with an American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status of I–III, fully cooperative, and providing written informed consent were included. The study was conducted in a prospective, randomized, double-blind design. Patients were stratified into three subgroups according to the surgical procedure: partial meniscectomy/meniscus suturing, ACL reconstruction, and meniscus root tear repair. Within each surgical subgroup, patients were randomized to the adductor canal block (ACB) group or the adductor canal block plus IPACK (ACB+IPACK) group according to a random sequence generated by a web-based randomization program. Standard ASA monitoring and bispectral index (BIS) monitoring were applied to all patients taken into the operating room. After anesthesia induction, all patients received an ultrasound (US)-guided ACB with 20 mL of 0.25% bupivacaine. Patients in the ACB+IPACK group additionally received a US-guided IPACK block with 20 mL of 0.25% bupivacaine. Heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), peripheral oxygen saturation (SpO₂), minimum alveolar concentration (MAC), end-tidal carbon dioxide (EtCO₂), and BIS values were recorded intraoperatively. Postoperative analgesia was provided with fentanyl administered through an intravenous patient-controlled analgesia (PCA) device (0.5 mcg/kg bolus dose, 20-minute lockout interval). Patients with a numeric rating scale (NRS) score >4 received intravenous NSAIDs and paracetamol as rescue analgesia. Pain at rest and on movement was assessed with the NRS at postoperative hours 2, 4, 6, 12, and 24 and before discharge; at the same time points, fentanyl consumption, the number of demands, additional analgesic requirement, and opioid-related side effects were recorded. To assess early rehabilitation compliance, the time to first mobilization, the NRS score during mobilization, 4 and straight leg raise (SLR) test results were also recorded. The level of statistical significance was set at p<0.05. Results: The groups were comparable with respect to demographic and surgical characteristics. In the ACB+IPACK group, resting and movement NRS scores were significantly lower at postoperative hours 2, 4, 6, and 24; in the sensitivity analysis accounting for rescue analgesic use, the superiority in resting NRS remained significant at all measurement time points (group main effect, p<0.001). In exploratory subgroup analyses, although the analgesic superiority was preserved across all surgical types, the most pronounced and most durable effect was observed in the meniscus root repair subgroup. In this subgroup, the between-group NRS difference remained high throughout the first 6 postoperative hours, and meniscus root repair was the only surgical subgroup in which a significant difference in resting and movement NRS persisted at hour 24 (p=0.004 for both). In the combined block group, 24- hour cumulative fentanyl consumption was 30.77% lower and the requirement for at least one rescue analgesic was lower by an absolute 33.6 percentage points; the proportion of patients discharged without receiving any rescue analgesic increased 2.86-fold, and the time to the first rescue analgesic requirement was significantly prolonged (p<0.001). While the time to first mobilization was similar between the groups, pain during mobilization was lower in the combined block group; quadriceps motor function assessed by the SLR test was preserved, and no patient developed deep sedation. The addition of IPACK prolonged the block procedure time from 5.3±1.1 minutes in the ACB group to 8.0±1.7 minutes in the ACB+IPACK group. Conclusion: In arthroscopic knee surgery under general anesthesia, the addition of an IPACK block to a preemptive ACB is an effective and safe analgesic strategy that reduces early postoperative pain, lowers opioid and rescue analgesic requirements, and preserves quadriceps motor function. The finding that the analgesic benefit was most pronounced and most durable in meniscus root repair patients in the exploratory subgroup analyses suggests that the contribution of the IPACK block may be greater in surgeries associated with a high posterior nociceptive load. Confirmation of this observation requires further studies.