Meme kanseri olan hastaların abdominal visseral yağ miktarının bt ile ölçülmesi ve bu miktarın beyin tutulumuna etkisinin analiz edilmesi
Measurement of abdominal visceral fat quantity using ct in patients with breast cancer and analysis of its effect on brain metastasis
- Tez No: 839111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE FATMA GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Yüzeyel yağ alanı, Beyin metastazı, Breast cancer, Superficial fat area, Brain metastasis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmamızda meme kanserli hastalarda beyin metastazı gelişiminde abdominal yağ doku komponentlerinin metastaz ile ilişkisinin varlığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'nde 01.01.2018-31.10.2022 tarihleri arasında Tıbbi Onkoloji ve Cerrahi Onkoloji Kliniklerine başvurmuş ve meme kanseri tanısı almış 3500 kadın hasta retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya tanı anında sistemde abdominal BT görüntüleri olanlar ve 5 yıl içerisinde beyin MR görüntüleri alınmış olan hastalar dahil edildi. Beyin metastaz bulguları olan 63 hasta ve beyin metastazı olmayan 63 hasta olmak üzere toplam 126 hasta iki gruba ayrılarak incelendi. Bu iki gruptaki hastaların abdomen BT görüntüleri Asanj-Morphometry Software programı vasıtasıyla L4 hizasından visseral yağ alanı başta olmak üzere total yağ alanı, subkutan yağ alanı, total kas alanı, total kas yağ alanı, sağ ve sol psoas kası alanları ölçüldü ve mm² cinsinden veriler elde edildi. Ölçülen yağ doku komponentleri iki grup arasında karşılaştırıldı ve beyin metastazlı grupta anlamlı farklılık araştırıldı. Gruplardaki tüm hastalarda patoloji raporlarında bulunan reseptör durumları, yaş, aile öyküsü, menapoz durumları, vücut kitle endeksleri, tanı anındaki evre durumu incelemeye dahil edilerek aralarında ilişki incelendi. Erkek hastalar, sistemde tanı anında abdomen BT görüntüleri olmayan hastalar, görüntüleri belirtilen programda değerlendirilemeyen hastalar, daha önceden bilinen malignitesi olan hastalar, senkron tümörü olan hastalar abdominal cerrahi geçirmiş veya daha önceden kemoterapi almış hastalar incelemeye dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya meme kanseri tanısı almış beyin metastazı gelişen ve gelişmeyen 63'er hasta olmak üzere toplam 126 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları (ss) 58,6±11,8 yıl idi. BMI değeri ortalamalarının (ss) ise 23,2±3,2 olduğu saptandı. Menapoz bulgularına hastaların 76 (% 60,3)'sında gözlenirken, aile öyküsü 23 (% 18,3) hastada tespit edildi. ER varlığına 98 (% 77,8) hastada, PR varlığına ise 87 (% 69,0) hastada rastlanıldı. CERB B2 varlığı hastalardan 74 (% 58,7)'ünde gözlendi. Tanı-evre dağılımı hastalarda sırasıyla 16 (% 12,7)'sında 1, 51 (% 40,5)'inde 2, 36 (% 28,6)'sında 3, 23 (% 18,3)'ünde ise 4 şeklinde idi. Ki-67 ortalamaları (ss) 26,3±22,2 olduğu tespit edildi. Beyin metastazı gelişen hastaların BMI değeri ortalamaları anlamlı derecede daha yüksek idi. Beyin metastazı gelişen grupta tanı anında Evre 4 görülme oranı, beyin metastazı gelişmeyen hastalara göre daha yüksek bulundu. Beyin metastazı gelişen hastalarda yüzeyel yağ alanı ve total kas içi yağ alanı ortalamaları, beyin metastazı gelişmeyen hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Hastaların beyin metastazı gelişimine göre total yağ alanı, yüzeyel yağ alanı, viseral yağ alanı, total kas alanı ve total kas içi yağ alanı değerlerini belirlemek için ROC testi ile tanısal test performansları ölçüldü. Buna göre total yağ alanı, yüzeyel yağ alanı, viseral yağ alanı, total kas alanı ve total kas içi yağ alanı değerlerinin cut-off değerleri sırasıyla >35698; >23701,5; 3342,4 olduğu saptandı. Elde edilen cut-off değerlerinden yüzeyel yağ alanı ve total kas içi yağ alanı değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı olduğu tespit edilirken; hastalarda beyin metastazı gelişimini öngörmede yüzeyel yağ alanı değerinin duyarlılığının % 80,95 özgüllüğünün ise % 47,62 ile en iyi tanısal değer olduğu anlamlı bulundu. Beyin metastazı gelişen hastaların viseral yağ alanı değerleri ile ilgili parametreler arasındaki ilişkiler incelendi. Beyin metastazı gelişen hastaların viseral yağ alanı ile yaş ortalamaları arasında pozitif yönlü zayıf; BMI, total yağ alanı, yüzeyel yağ alanı ve total kas içi yağ alanı değerleri ile de pozitif yönlü orta düzey bir ilişkiye rastlanıldı. Sonuç: Obezite, meme kanseri gelişimi ve prognozunda önemli bir risk faktörüdür. Vücut kitle endeksi değerlerinin yüksek olması postmenapozal meme kanserli hastalarda beyin metastazı riskini arttırmaktadır. Bu durumun muhtemel sebebi periferal yağ dokusundan salınan aromataz enzim aktivitesinin artışının inflamatuar proçesi fazlaca tetikleyerek salınan mediatörler ve adipokinlerin yükselişidir. Meme kanseri alt tipleri prognozu belirlemede önemli bir parametredir. Triple negatif ve HER2 pozitif gibi kötü prognoza sahip iki alt tip, meme kanserli hastalarda beyin metastazı riskini arttırmaktadır. Total kas içi yağ alanı, yüzeyel yağ alanı, viseral yağ alanı, total kas içi yağ alanı gibi tomografi ile kantitatif ölçülebilen parametreler abdominal yağ dokusunun miktarını belirlemede oldukça değerlidir. Meme kanserli hastalarda bu parametrelerden yüzeyel yağ alanı ve kas içi yağ alanı yükseklikleri beyin metastazını ön görmede önemli bir yere sahiptir. Ayrıca yüzeyel yağ alanı duyarlılığının ve özgüllüğünün sırasıyla % 80,95 ve % 47,62 oluşu ile beyin metastazını ön görmede abdominal yağ doku komponentleri içerisinde en iyi tanısal parametredir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the relationship between abdominal fat tissue components and the development of brain metastasis in patients with breast cancer. Materials and Methods: In our study, a retrospective screening was conducted on 3500 female patients who presented to the Medical Oncology and Surgical Oncology Clinics at the Adana City Training and Research Hospital of the University of Health Sciences between January 1, 2018 and October 31, 2022 and were diagnosed with breast cancer. Patients with abdominal CT images available in the system at the time of diagnosis and those who had brain MR images taken within 5 years were included in the study. A total of 126 patients were divided into two groups: one group consisting of 63 patients with findings of brain metastasis and another group consisting of 63 patients without brain metastasis. The abdominal CT images of patients in these two groups were analyzed using the Asanj-Morphometry Software program. Measurements were taken at the L4 level, including visceral fat area, total fat area, subcutaneous fat area, total muscle area, total muscle fat area, and the areas of the right and left psoas muscles. Data were obtained in square millimeters (mm²). The measured fat tissue components were compared between the two groups and significant differences were investigated in the group with brain metastasis. The receptor statuses found in the pathology reports, age, family history, menopausal status, body mass indexes, and diagnostic stage at the time of diagnosis were included in the examination to investigate the relationships among these factors in all patients in the groups. Male patients, those without abdominal CT images at the time of diagnosis in the system, patients whose images could not be evaluated in the specified program, patients with previously known malignancies, patients with synchronous tumors, those who have undergone abdominal surgery or received chemotherapy previously were not included in the study. Findings: A total of 126 patients were included in the study, with 63 patients diagnosed with breast cancer who developed brain metastasis and 63 patients who did not develop brain metastasis. The average age of the patients was 58.6±11.8 years. It was observed that the average BMI value was 23.2±3.2. Menopausal symptoms were observed in 76% (60.3%) of the patients, while a family history was identified in 23% (18.3%) of the patients. ER positivity was observed in 98% (77.8%) of the patients, while PR positivity was found in 87% (69.0%) of them. HER2 positivity (CERB B2) was observed in 74% (58.7%) of the patients. The distribution of diagnosis-stage was as follows: 1 in 16% (12.7%) of the patients, 2 in 51% (40.5%), 3 in 36% (28.6%), and 4 in 23% (18.3%). The average Ki-67 was determined to be 26.3±22.2. The average BMI values of patients who developed brain metastasis were significantly higher. In the group that developed brain metastasis, the rate of Stage 4 at the time of diagnosis was found to be higher compared to patients who did not develop brain metastasis. In patients who developed brain metastasis, the average superficial fat area and total intramuscular fat area were found to be significantly higher compared to patients who did not develop brain metastasis. ROC analysis was performed to assess the diagnostic test performance for determining the values of total fat area, superficial fat area, visceral fat area, total muscle area, and total intramuscular fat area in relation to the development of brain metastasis in patients. According to this, the determined cut-off values for total fat area, superficial fat area, visceral fat area, total muscle area, and total intramuscular fat area were >35698, >23701.5, 3342.4, respectively. It was found that the obtained cut-off values for superficial fat area and total intramuscular fat area were statistically significant. In predicting the development of brain metastasis in patients, the sensitivity of superficial fat area was found to be 80.95%, and its specificity was 47.62%, making it the best diagnostic value. The relationships between parameters related to visceral fat area in patients who developed brain metastasis were examined. It was observed that there was a weak positive correlation between visceral fat area and the average age of patients who developed brain metastasis. Additionally, moderate positive correlations were found between BMI, total fat area, superficial fat area, and total intramuscular fat area values in patients who developed brain metastasis. Conclusion: Obesity is a significant risk factor in the development and prognosis of breast cancer. Higher body mass index values increase the risk of brain metastasis in postmenopausal breast cancer patients. The probable cause of this situation is the increased activity of aromatase enzyme released from peripheral fat tissue, which excessively triggers the inflammatory process, leading to the elevation of released mediators and adipokines. reast cancer subtypes are an important parameter in determining prognosis. Two subtypes with poor prognosis, such as triple-negative and HER2-positive, increase the risk of brain metastasis in breast cancer patients. Quantitatively measurable parameters through tomography, such as total intramuscular fat area, superficial fat area, visceral fat area, are highly valuable in determining the amount of abdominal fat tissue. In breast cancer patients, elevated values of superficial fat area and intramuscular fat area play a significant role in predicting brain metastasis. Additionally, with a sensitivity of 80.95% and specificity of 47.62%, superficial fat area stands out as the best diagnostic parameter among abdominal fat tissue components for predicting brain metastasis.