Son Tunç Çağı'nda Doğu Akdeniz Uygarlıklarında kadın imgeleri
Women images at Eastern Mediterranean Civilizations in Late Bronze Age
  1. Tez No: 839112
  2. Yazar: HAVVA DEMİRALAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE SAVRUM KORTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Son Tunç Çağı, İmge, Doğu Akdeniz oldurulacaktır, Woman, Late Bronze Age, İmage, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışması kapsamında“Son Tunç Çağı'nda Doğu Akdeniz Uygarlıklarında Kadın İmgeleri”değerlendirilmiştir. Doğu Akdeniz olarak Anadolu, Suriye-Filistin, Mısır, Kıbrıs, Girit ve Ege Adaları olarak sınırlandırılmış bölge içerisinde kadının Son Tunç Çağı'ndaki betimlemeleri ele alınarak değişim ve gelişimleri incelenmeye çalışılmıştır. Tarih öncesinden günümüze kadar geçen zaman içerisinde kadının varlığı ve önemi her zaman ön planda kalarak değerini hissettirmiştir. Son Tunç Çağı birçok medeniyette olduğu gibi Doğu Akdeniz Uygarlıklarında da uluslararası anlamda gelişme ve değişimlere sahne olmuştur. Bölgesel tüm bu siyasi, idari, ekonomik, kültürel ve toplumsal değişimlerden kadın betimlemeleri de etkilenmiştir. Kadın, toplumsal yaşam içerisinde anne, kraliçe, tüccar ve dini yönden tanrıça niteliği gibi roller içerisinde görmüştür. Kendi neslini doğuran, onu sütüyle besleyen ve büyüten kadın her dönem kutsal sayılmıştır. Birçok medeniyette kadının bedeni kutsal olarak doğurganlık ve bereket ile ilişkilendirilmiştir. Son Tunç Çağı'nda kadının varlığı toplumsal yaşam içerisinde, insanın kendi inanç ve anlayışları doğrultusunda şekillendirilerek çeşitli sanat eserleri üzerinde işlenmeye çalışılmıştır. Tarihi çağlar boyunca kadın ve kadının vücudu sanatın birçok kolunda tasvir edilerek toplumdan topluma aktarılmak istenmiştir. Günümüzde de aynı şekilde önemini koruyarak sanatçılara ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, a study on“Images of Women in the Eastern Mediterranean Civilization in the Late Bronze Age”has been carried out. It was tried to examine the change and development of women in the depictions of womwn in the balge limited as Anatolia, Syria-Palestine Region, Egypt, Cyprus, Crete and Aegean Islands as the Eastern Mediterranean. From prehistoric times until today, the importance and significance of women has always remained in the forefront and felt its value. As in many civilizations, the Late Bronze Age witnessed internatıonal developments and changes in the Eastern Medirranean Civilizations. The images and depictions of women were also affected by all these political, administrative economic, cultural and social changesin the region. In social life, women were seen in roles such as mother, queen, Merchant and religious deity. The women who gives birth to her genaration, nourishes itwith her milk and raises it has been considered sacred in every era. In many civilizations, the woman's body has been sacredly associated with fertility. In the Late Bronze Age, the existence of women was shaped in social life in line with people's own beliefs and understandings, and tried to be developed on various works of art. Throughout the historical ages, women and women's bodies have been depicted in many branches of art and have been tried to be thrown from society to society. Today, it continues to be a source of inspiration for artist by maintaining its importance in the same way.