Mobbinge maruz kalmanın tükenmişlik sendromuna etkisi: Mobilya sektörü üzerine bir uygulama
The impact of exposure to mobbing on burnout syndrome: A case study on the furniture industry
- Tez No: 839252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Tükenmişlik, Ayrımcılık, Aşağılama, Mobbing, Burnout, Discrimination, Humiliation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma emek yoğun bir sektör olan aynı zamanda personel devir hızının göreceli olarak daha yüksek olduğu mobilya sektöründeki çalışanların mobbinge maruz kalmaları ve tükenmişlik sendromu yaşama durumlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evreni Bursa İli, İnegöl İlçesinde mobilya sanayinde çalışan bir işletmenin çalışanlarıdır. İşletmenin 263 çalışanın olup toplamda 260 çalışana ulaşılabilmiştir. Araştırmaya katılan çalışanlarla işletme tarafından gerekli izinler alındıktan sonra görüşmeler yapılmış ve mobbing düzeylerinin ölçülmesi için Leyman'ın mobbing ölçeğinden, tükenmişlik düzeyinin ölçülmesi için Maslach Tükenmişlik ölçeğinden faydalanılmıştır. Ayrıca demografik yapı ile ilgili araştırma yapmak için ise kişisel bilgi formları kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 ve AMOS 24 programları kullanılmıştır. Yapılan normallik testi sonucunda çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılarak verilerin normal dağıldığı tespit edilmiştir. Bu normal dağılım sebebiyle Anova testi ve t testleri yapılmıştır. Ayrıca açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, Güvenilirlik analizi, korelasyon analizleri yapıldıktan sonra kurulan hipotezleri test etmek amacıyla regresyon analizleri ve yapısal eşitlik modelinden faydalanılmıştır. Çalışmada tükenmişlik ile mobbing arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu ve tükenmişlik ile mobbingin alt boyutları arasında da anlamlı ve pozitif ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the exposure of employees to mobbing and burnout syndrome in the furniture industry, which is a labour-intensive sector and where the staff turnover rate is relatively higher. The population of the study is the employees of an enterprise working in the furniture industry in Bursa Province, İnegöl District. The enterprise has 263 employees and a total of 260 employees could be reached. Interviews were conducted with the employees participating in the study after the necessary permissions were obtained by the enterprise and the mobbing scale was used to measure the mobbing levels and the Maslach Burnout scale was used to measure the burnout level. In addition, personal information forms were used to conduct research on demographic structure. IBM SPSS Statistics 22 and AMOS 24 programmes were used for data analysis. As a result of the normality test, it was determined that the data were normally distributed by looking at the skewness and kurtosis values. Due to this normal distribution, Anova test and t tests were performed. In addition, explanatory and confirmatory factor analyses, reliability analysis, correlation analyses, regression analyses and structural equation model were used to test the hypotheses. In the study, it was concluded that there is a positive and significant relationship between burnout and mobbing and there are significant and positive relationships between burnout and sub-dimensions of mobbing.