Şizofreni hastalarının ailelerinde kendini damgalama, yaşam kalitesi, psikiyatrik belirti ve aralarındaki ilişki
In families of patients with schizophrenia, self-stigma, life quality, psychiatric symptom and the relationship between
- Tez No: 839274
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Kendini Damgalama, Yaşam Kalitesi, Psikiyatrik Belirti, Psikiyatri Hemşireliği, Schizophrenia, Self Stigma, Quality of Life, Psychiatric Symptom, Psychiatric Nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, şizofreni hastalarının ailelerinin kendini damgalama, yaşam kalitesi, psikiyatrik belirti düzeyleri ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma, Ankara Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği'nde yapılmış olup, şizofreni tanısı olan hastaların anne, baba, eş, çocuk, kardeşi olan 84 katılımcı ile tamamlanmıştır. Veri toplama aracı olarak Aileler İçin Kendini Damgalama Ölçeği, WHO-Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu, Kısa Semptom Envanteri ve Tanıtıcı Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, değişkenlerin grup ortalamalarındaki farklılıkları görebilmek için 2 gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem t-test, 3 ve daha fazla gruplu değişkenlerde nonparametrik Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Ölçeklerin birbirleri arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü tespit edebilmek için pearson korelasyon testi kullanılmıştır ve analizler alfa=0,05 seviyesinde yapılmıştır. Çalışma sonucunda KDÖ-A ile WHO-YKÖ arasında negatif yönlü ve güçlü, KDÖ-A ile KSE arasında pozitif yönlü ve güçlü, WHO-YKÖ ile KSE arasında negatif yönlü ve güçlü seviyede anlamlı bir ilişki olduğu, kendini damgalama, yaşam kalitesi ve psikiyatrik semptomların birbirlerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Aile üyelerinin kendini damgaladığı, yaşam kalitesinin sosyal alanının kötü olduğu, yüksek düzeyde sosyal geri çekilme yaşadıkları, kadın bakım verenlerin erkeklere göre yaşam kalitelerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Aile üyelerinde en fazla görülen belirtinin depresyon olduğu, depresyonun 18-28 yaş arasındaki bireylerde daha fazla görüldüğü, bekarlarda evlilere göre daha fazla psikiyatrik belirti görüldüğü ortaya konmuştur. Hastaların çocuklarında değersizlik algısı, hostilite ve olumsuz benliğin kardeş ve babalardan yüksek olduğu ve sosyal alanda yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu bulunmuştur. WHO-YKÖ ile KSE arasında negatif yönlü ve güçlü seviyede, WHOYKÖ ile Depresyon ve Olumsuz Benlik arasında negatif yönlü ve güçlü seviyede, WHO-YKÖ ile Anksiyete, Somatizasyon ve Hostilite arasında negatif yönlü ve orta seviyede anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca KDÖ-A ile Depresyon arasında pozitif yönlü ve güçlü seviyede, KDÖ-A ile Anksiyete, Olumsuz Benlik, Somatizasyon ve Hostilite arasında pozitif yönlü ve orta seviyede, Sosyal Geri Çekilme ile Depresyon arasında pozitif yönlü ve güçlü seviyede Sosyal Geri Çekilme ile Anksiyete Olumsuz Benlik, Somatizasyon ve Hostilite arasında ise pozitif yönlü ve orta seviyede ilişki bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda şizofreni hastalarının ailelerinin kendini damgalama, psikiyatrik belirti ve düşük yaşam kalitesi açısından riskli grupta olduğu ve ailelere yönelik gerekli psikososyal müdahalelerin geliştirilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to identify the families of patients with schizophrenia's selfimaging, quality of life, levels of psychiatric symptoms and the relationship between them. This study was conducted at the Ankara Association of Schizophrenia Patients and Relatives and completed with 84 participants, including parents, fathers, spouses, children and siblings of schizophrenic patients. The data was collected using the SSIF, WHOQOL-BREF, BSI. The study concluded that there is a meaningful relationship between the negative and strong side of SSI-F and the WHOQOL-BREF, between the positive side of the SSI-F and BSI, and between the negativity and the strength of the WHOQOLBREF and the psychiatric symptoms, self-stigma, quality of life and influence each other. It was found that family members were self-stigma, their social sphere of quality of life was poor, they experienced high levels of social retreat, and women caregivers had lower quality of living than men. Depression was found to be the most common symptom among family members, with depression occurring more frequently in individuals aged 18-28, and having more psychiatric symptoms in single people than in married people. The children of the patients were found to have a higher sense of worthlessness, hostility and negative selfishness than their siblings and fathers, and lower quality of life in the social sphere. There was a significant relationship between the negative and strong level between WHOQOL-BREF and BSI, the negative level and the strongest level between the WHOQOL-BREF and Depression and Negative Self, and the negative- and intermediate level between anxiety, somatization and hostility. Furthermore, there was a positive and strong relationship between SSI-F and Depression, positive and intermediate between SSI-F, and Anxiety, Negative Self, Somatization, and Hostility, and positive and medium relationship between Social Withdrawal and Depressions, and negative self, Somatisation, and hostility to anxiety. The study suggests that families of patients with schizophrenia are at risk for self-stamping, psychiatric symptoms and poor quality of life, and that the necessary psychosocial interventions should be developed for their families.