Migren tanısı almış 18-65 yaş arası yetişkin bireylerde ultra işlenmiş gıda tüketimi ile migren arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between ultra-processed food consumption and migraine in adult individuals aged 18-65 with migraine diagnosis
  1. Tez No: 839301
  2. Yazar: MERVE KARABACAKOĞULLARINDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, NOVA, Ultra İşlenmiş Gıdalar, Baş Ağrısı, Migraine, NOVA, Ultra Processed Foods, Headache
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Migren, bireylerin günlük yaşam kalitesini bozan, genellikle başın tek tarafında başlayan bir ağrı olarak ortaya çıkan ve dünya genelinde pek çok kişiyi etkileyen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Migreni tetikleyen çevresel etmenlerin başında besinler gelmektedir. Diyetlerde yer alan sağlıksız gıdalar ultra işlenmiş gıda tanımı ile karşımıza çıkmaktadır. Besinleri kategorilere ayırırken kullanılan NOVA sınıflandırma sistemi gıdaları 4 gruba ayırmaktadır. Bu çalışma migren ve ultra işlenmiş gıdalar arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda 18-65 yaş arası yetişkin bireylerde migren ile ultra işlenmiş gıda tüketimi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma Mayıs 2023'te yürütülmüş olup, çalışmaya 18-65 yaş arası 88 migren tanısı almış katılımcı ile kontrol grubunda yer alan 88 sağlıklı katılımcı olmak üzere toplam 176 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara demografik bilgilerini içeren bilgi formu ile ultra işlenmiş gıda tüketimini içeren besin tüketim sıklık anketi sunulmuştur. Hem migren grubunda hem de kontrol grubundaki katılımcıların ultra işlenmiş gıda tüketim puanları ile BKİ arasındaki ilişki incelendiği zaman her iki grupta da katılımcıların ultra işlenmiş gıdalardan aldığı tüketim puanı ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Çalışma bulgularına göre migren grubundaki katılımcıların ultra işlenmiş gıdalardan aldığı ortalama tüketim puanı 32,977, kontrol grubundaki katılımcıların ultra işlenmiş gıdalardan aldığı ortalama tüketim puanı 37,705 olup bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p>0,05). Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları hem migren grubunda hem de kontrol grubunda ultra işlenmiş gıda tüketim puanlarının yüksek olduğunu ancak ultra işlenmiş gıda tüketim puanları ile migren arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Migraine is a disease that disrupts the quality of daily life of individuals, occurs as a pain that usually starts on one side of the head, and affects many people around the world. Food is one of the main environmental factors that trigger migraine. Unhealthy foods in diets are defined as ultra-processed foods. The NOVA classification system used when categorizing foods divides foods into 4 groups. This study was conducted to examine the relationship between migraine and ultra-processed foods. In our study, the relationship between migraine and ultra-processed food consumption was investigated in adults aged 18-65. The study was conducted in May 2023, and a total of 176 people were included in the study, including 88 participants diagnosed with migraine between the ages of 18-65 and 88 healthy participants in the control group. An information form containing demographic information and a food consumption frequency survey including ultra-processed food consumption were presented to the participants. When the relationship between ultra-processed food consumption scores and BMI of participants in both the migraine group and the control group was examined, it was determined that there was no significant difference between the average consumption scores of the participants in both groups from ultra-processed foods (p>0,05). According to the study findings, the average consumption score of the participants in the migraine group from ultra-processed foods was 32,977 and the average consumption score of the participants in the control group from ultra-processed foods was 37,705 and it was concluded that this difference was not statistically significant (p>0,05). In conclusion, the findings of this study showed that ultra-processed food consumption scores were high in both the migraine group and the control group but there was no significant relationship between ultra-processed food consumption scores and migraine.