Öğretmenlerin denetime ilişkin tutumlarının mesleki gelişim öz yeterliklerine etkisi
The effect of teachers' attitudes towards supervision on the professional development self-efficacy
  1. Tez No: 839319
  2. Yazar: ŞEFİKA NAZAN YAVUZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Tutum, Öğretmen, Mesleki Gelişim, Öz Yeterlik, Supervision, Attitude, Teacher, Professional Development, Self Efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin denetime ilişkin tutumlarının mesleki gelişim öz yeterliklerine etkisini saptamaktır. Araştırma verileri“Denetime ilişkin tutum ölçeği”ve“Öğretmenlerin mesleki gelişim öz yeterliği ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma Gaziantep ilinin Şehitkamil ilçesinde resmi ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında çalışan 428 öğretmen ile yürütülmüştür. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 26. 0 istatistik programı kullanılmış; verilerin frekansları, aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon analizi gerçekleştirilmiş; değişkenlerin yordayıcılığının tespiti içinse basit regresyon analizi kullanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre öğretmenlerin denetime ilişkin tutumları cinsiyet, öğrenim durumu ve okul türü değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Aynı şekilde öğretmenlerin mesleki gelişim öz yeterlikleri öğrenim durumu, mesleki kıdem değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ancak; mesleki kıdem değişkenine göre öğretmenlerin denetime ilişkin tutumları arasında; öğretmenlerin mesleki gelişim öz yeterlikleri arasında cinsiyet ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmüştür. Buna ilaveten öğretmenlerin denetime ilişkin tutumları ile mesleki gelişim öz yeterlikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca gerçekleştirilen basit regresyon analizi sonucunda öğretmenlerin denetime ilişkin tutumlarının mesleki gelişim öz yeterliklerinin yordayıcısı olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin denetime ilişkin tutumları ne kadar yüksek ise mesleki gelişim öz yeterliklerinin de o kadar yüksek olacağı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the impact of teachers' attitudes towards supervision on their professional development self-efficacy. Research data were collected using the“Attitude towards Supervision Scale”and the“Teachers' Professional Development Self-Efficacy Scale.”The research was conducted with 428 teachers working in official primary, middle, and high schools in the Şehitkamil district of Gaziantep province. The obtained data were analyzed using the SPSS 26.0 statistical program; frequencies, arithmetic means, and standard deviations of the data were calculated. Correlation analysis was performed to examine the relationships between variables, and simple regression analysis was used to determine the predictability of the variables. According to the results of the research, teachers' attitudes towards supervision did not show statistically significant differences based on gender, educational background, and school type. Similarly, teachers' professional development self-efficacy did not show statistically significant differences based on educational background and years of professional experience. However, significant differences were observed in teachers' attitudes towards supervision based on years of professional experience; and in teachers' professional development self-efficacy based on gender and school type. Additionally, a positive and significant relationship was found between teachers' attitudes towards supervision and their professional development self-efficacy. Furthermore, based on the results of the simple regression analysis, it was determined that teachers' attitudes towards supervision predict their professional development self-efficacy. According to the findings of the research, it can be stated that the higher teachers' attitudes towards supervision are, the higher their professional development self-efficacy will be.