Hava ısıtmalı güneş kollektörlerinde pasif elemanlar yardımıyla verim artırma
Improving the effectiveness by passive elemants in solar air collectors
  1. Tez No: 83935
  2. Yazar: AYNUR UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İNALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Hava Isıtmalı Kollektör, Verim. TC YÖKSEKÖĞR^1 KURULU DÖKÜME":. -A' v, ¦¦ 'TâLE., Solar energy, solar air collectors, effectiveness
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HAVA ISITMALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNDE PASİF ELAMANLAR YARDIMIYLA VERİM ARTIRMA Aynur UÇAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 67 Bu" çalışmada, konut ısıtma, kurutma vb. ısıl işlemde kullanılan hava ısıtmalı güneş kollektörlerinin verimlerinin iyileştirilmesi amacıyla, farklı altı tip güneş kollektörü imal edilerek, aynı anda iki kollektörün paralel çalışabileceği bir deney düzeneğinde denenmiştir. Kollektörlerde güneş ışınımım toplayan siyah yüzey, hava akış kanalına farklı düzenlerde yerleştirilmiştir. 1998 yılının Temmuz ve Ağustos aylarının açık günlerinde yapılan denemelerden elde edilen sonuçlarla aynı boyutlardaki hava ısıtmalı güneş kollektörlerin verimleri hesaplanmış ve literatürdeki sonuçlar ile mukayese edilmiştir. Siyah yüzeyle hava akış kanalının farklı biçimlerde değiştirilmesiyle elde edilen kollektör verimi, siyah yüzeyin ortada olması halindeki kollektör verimine göre %20-45 oranlarında iyileşme sağlandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master Thesis Improving the Effectiveness by Passive Elements in Solar Air Collectors Aynur UÇAR University of Fırat Graduate School of Natural and Applied Science Department of Mechanical Engineering 1999, Page: 67 In this study, six different solar air collectors were produced so as to improve their effectiveness. An experimental set in which two collectors work at the same time are set up. The black surface which collects the sunbeam is settled to the air flow channel in different shapes. Experiments have been performed in clear days of July and August, 1998. Using the obtained results for the same area-air heated solar collectors, their effctiveness has been calculated. In additon, these results have been compared with the literature. The black surface which collects sunbeam is settled for the different shapes at air canals. It has been faund that collector effectiveness has been increased 20-45% when we place black surface other than in the middle at the collector.