İzole tavşan alt özefagus sfinkterinde elektriksel alan uyarısı aracılı nörojenik kasılma yanıtları üzerine hidrojen sülfür'ün gevşetici etkisinin mekanizmasının araştırılması
Investigation of the mechanism of the relaxing effect of hydrogen sulfide on electrical field stimulation-mediated neurogenic contractile responses in the isolated rabbit lower esophageal sphincter
  1. Tez No: 839419
  2. Yazar: AYŞEGÜL KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen sülfür, l-sistein, potasyum kanalları, nitrik oksit, alt özefagus sfinkteri, elektriksel alan uyarısı, Hydrogen sulphide, l-cysteine, potassium channels, nitric oxide, lower esophageal sphincter, electrical field stimulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
H2S, gastrointestinal sistemde önemli bir fizyolojik inhibitör nörotransmitterdir. Son çalışmalar H2S'in farklı dokularda endojen olarak sentezlenebildiğini ve NO ile birçok dokuda etkileşime girdiğini göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, AÖS'nin EAU ile indüklenen nörojenik kontraktil yanıtlar üzerindeki H2S etkisine çeşitli K+ kanallarının ve NO katkısını araştırmaktır. Tavşan izole AÖS şeritlerinin EAU ile indüklenen kasılma yanıtları, Krebs-Henseleit çözeltileri içeren organ banyolarında kuvvet transdüserleri kullanılarak kaydedilmiştir. NaHS (H2S donörü, 10-6-3x10-3M), L-Sistein (H2S prekürsörü, 10-5-3x10-3M), PAG ve AOAA'nın (H2S sentez enzim inhibitörleri, 10-5-3x10-3M) kümülatif dozlarının NO bağımlı ve NO bağımsız (L-NAME varlığında) gruplarda EAU aracılı kasılma yanıtları üzerindeki etkileri değerlendirildi. Her bir grubun etkileri, Glibenklamid (KATP kanal blokörü), TEA (non-selektif K kanal blokörü), 4-AP (KV kanal blokörü) ve İberiotoksin (KCa kanal blokörü) varlığında tekrar değerlendirildi. Hem NO bağımlı hem de NO bağımsız gruplarda, NaHS, L-Sistein, PAG ve AOAA, EAU aracılı kasılma yanıtlarını önemli ölçüde azalttı. NO bağımlı grupta,NaHS ve L-Sistein'in etkisi 4-AP varlığında azaldı, ayrıca NaHS'nin etkisi NO bağımlı ve bağımsız grupta TEA varlığında azaldı. NO'dan bağımsız grupta, K+ kanal blokörleri L-Sistein ile indüklenen gevşemeleri değiştirmedi. K+ kanal blokörlerinin PAG ve AOAA'nın etkileri üzerinde etkisi olmamıştır. Ayrıca, NaHS 80-mM KCl ile indüklenen kasılmaları önemli ölçüde gevşetirken, L-Sistein, PAG ve AOAA gevşetmedi. Bu çalışmada H2S, EAU ile indüklenen kasılma yanıtlarının amplitüdlerini azaltmıştır. Bu sonuçlar, KV kanallarının ve NO'nun, alt özefagus sfinkter düz kası üzerindeki eksojen H2S ve endojen H2S öncüsü L-Sistein inhibitör etkisine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
H2S is a significant physiological inhibitory neurotransmitter in the gastrointestinal tract. Recent studies have shown that H2S can be synthesised endogenously in different tissues and interacts with NO in many tissues. The aim of this study was to investigate the contribution of various K+ channels and NO to the H2S effect on EFS-induced neurogenic contractile responses of the LES. EFS-induced contractile responses of rabbit isolated LES strips were recorded using force transducers in organ baths containing Krebs-Henseleit solutions. The effects ofcumulative doses of NaHS (H2S releaser, 10-6-3x10-3M), L-Cysteine (H2S precursor, 10-5-3x10-3M), PAG and AOAA (H2S synthesis enzyme inhibitors, 10-5-3x10-3 M) on EFS-mediated contraction responses in NO-dependent and NO-independent (in the presence of L-NAME) groups were evaluated. The effects of each group were re-evaluated in the presence of Glibenclamide (KATP channel blocker), TEA (non-selective K channel blocker), 4-AP (KV channel blocker) and Iberiotoxin (KCa channel blocker). In both NO-dependent and NO-independent groups, NaHS, L-Cysteine, PAG and AOAA significantly reduced EFS-mediated contractile responses. In the NO-dependent group, the effect of NaHS and L-Cysteine was reduced in the presence of 4-AP, also the effect of NaHS was reduced in the presence of TEA in the NO-dependent and independent group. In the NO-independent group, K+ channel blockers did not change L-Cysteine-induced relaxations. K+ channel blockers had no effect on the effects of PAG and AOAA. Furthermore, NaHS significantly relaxed 80-mM KCl-induced contractions, whereas L-Cysteine, PAG and AOAA did not. In this study, H2S reduced the amplitudes of EFS-induced contraction responses.These results suggest that KV channels and NO significantly contribute to the inhibitory effect of exogenous H2S and endogenous H2S precursor L-Cysteine on lower oesophageal sphincter smooth muscle.