Nâsih-mensûh müelliflerinin nesh konusuna yaklaşımı (Nehhâs örneği)
Approach of nasih-mansuh owners to the subject of nesh (Nehhâs example)
  1. Tez No: 839443
  2. Yazar: HATİCE MUHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Nâsih, Mensûh, Nehhâs, Nesh, Tafsir, Nasikh, Mansukh, Nahhas, Naskh
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kur'an-ı Kerim, insanlar için bir hidayet kaynağıdır. Kur'an-ı Kerim'in öğretilerinden uzaklaşanlar, şüphesiz hüsrana uğrayacaklardır. Kur'an-ı Kerim, insanların dünyada mutlu bir hayatta yaşamaları ve ahirette Allah'ın azabından kurtulmaları için doğru yolu gösteren şerefli bir kitaptır. Kur'an-ı Kerim'in ayetlerini okumak, tefekkür etmek ve Kur'an'ın hükümlerine uymak, insanı Allah'ın rızasına ve cennetine ulaştıracak amellerdendir. Allah'ın Kitabını doğru anlayabilmek için tefsir kitaplarını, Kur'an ilimleri üzerine yazılmış kitapları okumak, nesh ilmini bilmek gereklidir. İki bölüm ve sonuç kısmından oluşan araştırmamızda ilim adamlarının nesh anlayışlarını, nesh konusunda aralarındaki bazı ihtilafları ve nesihle ilgili en güçlü görüşleri açıkladık. Kur'an-ı Kerim'in neshini delillerle açıklayan kitaplardan birini yazan Ebu Ca'fer en-Nehhâs'ın hayatı, nesh anlayışı, onun mensûh olarak kabul etmediği ayetleri ve diğer konuları zikrettik. Kur'an ve Sünnetle ilgili bu ilim, ilim adamlarının bilmesi gereken en önemli ilimlerden biridir. Bu ilim sayesinde Müslümanların yolu aydınlatılır ve cehaletten kurtulur.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is a source of guidance for people. Those who stray away from the teachings of the Holy Quran will undoubtedly be disappointed. The Holy Quran is an honorable book that shows the right way for people to live a happy life in this world and to be saved from God's punishment in the afterlife. Reading the verses of the Holy Quran, meditating on it and complying with the provisions of the Quran are among the deeds that will lead a person to Allah's consent and heaven. In order to understand the Book of Allah correctly, it is necessary to read tafsir books, books written on Quran sciences, and know the abrogated verses. In our research, which consists of two sections and a conclusion, we have explained the scholars' understanding of abrogation, some of the disagreement among them regarding abrogation, and the strongest opinions regarding abrogation. We mentioned the life of Abu Jaafar al-Nahhas, who wrote a book explaining the abrogations of the Holy Qur'an with evidence, his understanding of the abrogations, the verses that al-Nahhas did not accept as abrogated, and other topics. And this knowledge related to the Book and the Sunnah is one of the most important sciences that people of knowledge should know. And thanks to this knowledge, Muslims are freed from ignorance.