Uygur kadınlarının göç ve göçmenlik deneyimi: Kayseri örneği
Migration and immigration experiences of Uyghur women: The case of Kayseri
- Tez No: 839442
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uygur Türkleri, Göç, Kadın, Deneyim, Kayseri, Uyghur Turks, Immigration, Women, Experience, Kayseri
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tarih boyunca insanlar bireysel ya da gruplar halinde bazı koşullara bağlı olarak daha iyi bir yaşam umuduyla göç deneyimleri yaşamışlardır. Göç hareketleri bazı durumlarda gönüllü olarak gerçekleşirken bazı durumlarda zorunlu olarak gerçekleşmiştir. Göç olgusunun günümüze kadar uzanan örneklerinden biri de Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerinin zorunlu göçleridir. Kendi topraklarında kültürel ve dini değerlerini özgürce yaşayamayan Uygur Türklerinin çoğunluğunun göç rotalarının etnik, kültürel ve dini yakınlık nedeniyle Türkiye olduğu görülmektedir. Hayatın her alanında var olan ve her alanını etkileyen kadın, göç sürecinden hem etkilenen hem de süreci etkileyen bir konumdadır. Araştırmanın temel inceleme konusunu 2014 yılı ve sonrasında Kayseri'ye göç etmiş olan Uygur kadınları ve bu kadınların göç ve göçmenlik deneyimleri oluşturmaktadır. Göç sürecini kadının gözüyle algılayabilmek; göç öncesi, esnası ve sonrasında yaşanılan deneyimleri açığa çıkarmak amaçlanmıştır. Bu araştırmanın göç ve göçmenler üzerine çalışma yapan uzman, kurum ve kuruluşlara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Nitel yöntemin kullanıldığı araştırmada sahada 12 Uygur kadın ile görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Uygur kadınlarının göç öncesinde ve Türkiye'ye geçiş sürecinde şiddet, yakınlarını kaybetme, yaşam korkusu gibi tramvatik deneyimlere sahipken göç sonrasında ise feraha erme sevinci, geride bıraktıkları yakınları için kaygı ve keder, yeni yaşama uyum ve beklenti konularında deneyimlere sahip oldukları görülmektedir. Kayseri'ye yerleşme ve yeni hayatın kurulmasında, 1965'li yıllarda Kayseri'ye yerleşen Uygur Türklerinin kendilerine yardımsever bir şekilde yol gösterici oldukları görülmektedir. Kayserili yerleşik halkın özellikle komşu kadınların kendilerine her türlü desteği sağlaması uyum sürecini kolaylaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have experienced migration, individually or in groups, in the hope of a better life, depending on certain conditions. While migration movements occurred voluntarily in some cases, they were compulsory in some cases. One of the examples of the phenomenon of migration that has continued until today is the forced migration of Uyghur Turks living in East Turkestan. It is seen that the migration route of the majority of Uyghur Turks, who cannot freely live their cultural and religious values in their own lands, is Turkey due to ethnic, cultural and religious proximity. Women, who exist and affect every aspect of life, are in a position that is both affected by and affects the migration process. The main subject of the research is Uyghur women who migrated to Kayseri in 2014 and in later years and the migration and migration experiences of these women. To be able to perceive the migration process through women's eyes; it is aimed to reveal the experiences before, during and after migration. It is thought that this research will contribute to experts, institutions and organizations working on migration and immigrants. In the research, where qualitative method was used, data were collected by interviews with 12 Uyghur women in the field. While Uyghur women had traumatic experiences such as violence, losing their relatives, and fear of life before migration and during the transition to Turkey, it is seen that after migration, they have had experiences such as joy of relief, anxiety and grief for the relatives they left behind, adaptation to their new life and expectations. It can be seen that the Uyghur Turks, who settled in Kayseri in the 1965s, provided helpful guidance in settling in Kayseri and establishing a new life. The fact that the residents of Kayseri, especially the neighboring women, provided all kinds of support to them facilitated the adaptation process.