Mangan ve silisyum katkılı yüksek Cr-Ni'li paslanmaz çelik dökümlerin talaşlı işlenebilirliliğinin araştırılması
The Investigation of chip removal machinability of high Cr and Ni stainless steels with Mn and Si additive
  1. Tez No: 83948
  2. Yazar: MEHMET YAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşlenebilirlik, Paslanmaz Çelik, Krom ve Nikelli Çelikler
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MANGAN VE SİLİSYUM KATKILI YÜKSEK Cr,Ni'Lİ PASLANMAZ ÇELİK DÖKÜMLERİN TALAŞLI İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Mehmet YAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 1999, Sayfa; 84 Bu çalışmada, HSS kaba talaş torna kalemi kullanılarak % 10-12 Cr ve Ni içeren paslanmaz çeliklerin işlenebilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla uygun açılarda bilenen HSS kaba talaş kalemleri ile çeşitli kesme hızlarında talaş kaldırma işlemleri yapılmış ve kalem ömürleri tespit edilmiştir. Takım aşınma miktarları ölçülmüş ve aşman kalem yüzeylerinin fotoğrafları çekilmiştir. Numunelerin sertlikleri ölçülmüş mikro yapılan fotoğraf çekilerek tespit edilmiştir. Bu çalışmanın birinci kısmında işlenebilirlik hakkında genel bilgiler ve bazı malzemelerin işlenebilirlik değerleri hakkında tablo verilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde işlenebilirlik test yöntemleri, kesici takımlar hakkında genel bilgiler, kesici takımların test yöntemleri ve kesici takımlarda meydana gelen başlıca hata mekanizmaları hakkında bilgiler sunulmuştur. Dördüncü bölümde Taylor'ın takım aşınması deneyi geniş ve detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Beşinci bölümde paslanmaz çelikler ve işlenebilirlikleri, işlenebilirlik katkı maddeleri olan sülfür, selenyum, telleryum, kurşun ve bizmut, fosfor hakkında bilgi verilmiştir. Bundan sonra deneysel çalışmalara yer verilerek deney sonuçlan ve tartışılmasına geçilmiş ve genel bir değerlendirme yapılarak öneriler sunulmuştur..,#*',
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE INVESTIGATION OF CHIP REMOVAL MACHINABILITY OF HIGH Cr AND Ni STAINLESS STEELS WITH Mn AND Si ADDITIVE Mehmet YAZ Fırat University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Training 1999, Page 84 In this study, the machinability of the stainless steels with 10-12 percent Cr and Ni was investigated by using HSS lathe cutters. With this aim chip was removed by HSS cutters ground with proper angels in various machining speeds and the tool lieves of cutting tools were determined. After machining, the amount of wear of the cutters was measured and the worn surfaces were determined by taking micro photographs. In addition, the hardness values of the machined specimens were measured and the micro structures were examined with optical microscope. In the first chapter of this study, general information about machinability and a table on the machinability of different materials are given. In the general information on cutting tools, the test methods of cutting tools and common failures of cutting tools are discussed. In the fourth chapter tool wear test of Taylor is explained in detail. In the fifth chapter the stainless steels, their machinability, the elements having positive effect on machinability such as S, Se, Te, Pb, Bi and P are dealt with. In the following chapters the experimental studies, the results of the experiments and, conclusions and discussions on the study are presented. Keyword: Machinability, Stainless Steel, Cr-Ni Steels.