Medyatik şiddet ve toplumsal cinsiyet: 'Pınar Gültekin cinayeti haberleri üzerine bir analiz'
Media violence and gender: 'An analysis on the news of the murder of Pınar Gültekin'
- Tez No: 839487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Medya, Şiddet, Haber, Women, Gender, Media, Violence, News
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Her insan eşit yaşam haklarına sahip olmasına rağmen, geçmişten bugüne kadar kadınlar genellikle ikincil bir konumda yaşamaya mecbur bırakılmıştır. Ataerkil zihniyet tarafından geri planda kalmaya zorlanan kadın, tahakküm altına alınması gereken bir varlık olarak görülmüştür. Güç eşitsizliklerinin doğurmuş olduğu koşullar altında yaşamaya çalışan kadınlar, çoğu zaman şiddete maruz bırakılmıştır. Kadınların cinsiyetlerinden dolayı maruz kaldığı fiziksel, cinsel veya psikolojik düzeyde her türlü saldırı, tehdit veya zorlama olarak tanımlanan kadına yönelik şiddet, birçok alandan beslenmektedir. Şiddetin yeniden üretildiği ve meşrulaştırıldığı en önemli alan ise medyadır. Özellikle medyanın kadına yönelik şiddet haberlerini sunma tarzı, son yıllarda çok tartışılan bir konudur. Nitekim bu çalışmada da toplumsal bir sorun olan olarak görülen kadın cinayetlerinin medyada nasıl sunulduğu araştırılmıştır. Bu çerçevede, kamuoyunda büyük yankı uyandıran Pınar Gültekin cinayetine ilişkin haberler, farklı yayın politikalarına sahip Cumhuriyet, Hürriyet ve Akit gazeteleri örneğinde incelenmiştir. Eleştirel söylem analiziyle ortaya konan araştırmada, her üç gazetenin de cinayete ilişkin gelişmeleri sansasyonel ve magazinel bir habercilik tarzıyla okurlarına duyurduğu görülmüştür. Analiz edilen birçok haberin gerek başlıklarına gerekse içeriklerine bakıldığında; gereksiz bir şekilde özel hayatın irdelendiği, olayın öyküleştirilerek aktarıldığı ve haberin cinayetten daha çok magazin haberine dönüştürüldüğü dikkat çeken bir başka noktadır.
Özet (Çeviri)
Although every human being has equal rights to life, women have generally been forced to live in a subordinate position from past to present. Forced to stay in the background by the patriarchal mentality, women have been seen as an entity to be dominated. Women who try to live under the conditions caused by power inequalities are often subjected to violence. Violence against women, which is defined as any kind of physical, sexual or psychological assault, threat or coercion that women are subjected to because of their gender, is fuelled by many areas. The most important area where violence is reproduced and legitimised is the media. Especially the way the media presents the news on violence against women is a subject that has been widely discussed in recent years. As a matter of fact, this study investigates how femicides, which are seen as a social problem, are presented in the media. In this framework, the news on the murder of Pınar Gültekin, which caused a great resonance in the public opinion, was analysed in the example of Cumhuriyet, Hürriyet and Akit newspapers with different editorial policies. Through critical discourse analysis, it was observed that all three newspapers announced the developments regarding the murder to their readers with a sensational and tabloid style of journalism. When both the headlines and the content of many of the analysed news items are examined, it is seen that private life is unnecessarily scrutinised, the incident is narrativised and the news item turns into a tabloid news rather than a murder.