Türkiye sosyalist hareketine katılan bireylerin bakış açısından sol değerlerin dönüşümü
Transformation of left values from the perspective of individuals participating in the Turkish socialist movement
- Tez No: 839515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL GÜLER, PROF. DR. BAYRAM ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sol, Sol Değerler, Sosyalist Hareket, Değişim, The Left, Left Values, Socialist Movement, Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışma 1960-1980 yılları arasında sosyalist harekete katılmış olan bireylerin gerek gündelik yaşam pratiklerinde gerekse toplumsal gelişmelerle ilintili olarak sol değerlere yükledikleri anlamların değiştiğine vurgu yapmaktadır. Bu noktada çalışma, bireylerin örgütlü mücadelede aktif oldukları dönemden günümüze kadar geçen süreçteki değerlerin değişimini, Türkiye solu üzerinden öğrenmeyi hedeflemektedir. Bireylerin savundukları değerlerin geçmişten bugüne nasıl, neden ve ne şekilde değiştiğini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Bu amaca yönelik nitel araştırma türü kullanılarak kartopu örneklem yöntemiyle seçilen 30 katılımcı ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Veriler bugüne ve geçmişe dair yaşanmışlıklar ve anılar üzerine temellendiğinden, nitel araştırma deseni olarak anlatıya ve yaşam tarihine/öyküsüne başvurulmuştur. Elde edilen veriler (i) bireylerin sosyalist siyasete katılmasındaki motivasyonların (ii) 1980 öncesi sosyalist siyasette yer almış bireylerin yaşam öyküleri üzerinden, sol değerlere bakış açılarının tarihsel süreç içerisinde değişim göstermesinde etkili olan faktörlerin (iii) sol değerlere yüklenen anlam değişikliklerinin, bireylerin gündelik yaşantılarında ortaya çıkardığı yeni bir inşa sürecinin (ıv) bireylerin ilk sosyalizasyon sürecinden bugüne edindikleri sosyal gerçekliklerinde meydana gelen değişimin, toplumsal koşullar ve politik mücadele pratiklerindeki gelişmeler ile ilintisinin örüntü ve dinamiklerini ortaya koymaktadır. Bu konudaki yapılmış çalışmalar, daha çok Bireylerin, geçmişe dair siyasi katılımları üzerinden bir anı formatında yürütülmüştür. Bu çalışma, 1960-1980 yılları arasında sosyalist harekette farklı sol fraksiyonlarda yer alan ve döneme şahitlik eden bireylerin/kuşağın sol değerlere dair geçmiş deneyimlerini ve bu deneyimleri bugünlerinde nasıl değerlendirdiklerini tarihsel bir kıyas üzerinden ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study emphasizes that the meanings that individuals who participated in the socialist movement between 1960 and 1980 attributed to left values changed both in their daily life practices and in connection with social developments. At this point, the study aims to learn about the change of values in the period from the period when individuals were active in organized struggle to the present day, through the Turkish left. It tries to reveal how, why and in what way the values defended by individuals have changed from past to present. Using a qualitative research type for this purpose, semi-structured interviews were conducted with 30 participants selected by snowball sampling method. Since the data are based on experiences and memories of the present and the past, narrative and life history/story were used as qualitative research designs. The data obtained is based on (i) motivations for individuals to participate in socialist politics (ii) through the life stories of individuals who took part in socialist politics before 1980; the factors affecting the change of their perspective on left-wing values over the historical process (iii) a new construction process brought about by the changes in meaning attributed to left-wing values in the daily lives of individuals (iv) reveals the patterns and dynamics of the change in the social realities that individuals have acquired from their first socialization process to the present, and their relationship with the developments in social conditions and political struggle practices. Previous studies on this subject were generally conducted in a memoir format through individuals' political participation in the past. This study examines the past experiences of the individuals/generation who were in different left fractions in the socialist movement between 1960 and 1980 and witnessed the period, regarding left values, and how they evaluate these experiences today, through a historical comparison.