Soğutucu akışkanların kullanıldığı ısı borulu güneş kollektörünün kullanılabilirliğinin deneysel ve teorik olarak araştırılması
Experimentally and theoretically investigation of availability of solar collector with heat pipe using refrigerant
  1. Tez No: 83952
  2. Yazar: TAHSİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı Borusu, Güneş Kolektörü, İki Fazlı Güneş Kolektörü, Kaynama Sıvılı Güneş Kolektörü, Soğutucu Doldurmalı (Akışkanlı) Güneş Kolektörü, Heat Pipe, Solar Collector, Two Phase Solar Collector, Boiling Fluid Solar Collector, Refrigerant Charged (Fluid) Solar Collector
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
n ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SOĞUTUCU AKIŞKANLARIN KULLANILDIĞI ISI BORULU GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN KULLANILABİLİRLİĞİNİN DENEYSEL VE TEORİK OLARAK ARAŞTIRILMASI Tahsin YÜKSEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 53 Bu çalışmada; güneş enerjisi ile su ısıtmada yeni bir yöntem olarak;ısı boruları içeren iki fazlı ve tabii dolaşımlı güneş kollektörü incelenmektedir. Bu amaçla, iki fazlı bir güneş kollektörü imal edildi ve deneysel sonuçlar teorik sonuçlarla karşılaştırıldı. Değişik soğutucu akışkanlar kollektöre dolduruldu ve aynı şartlar altında denendi Sistemin verimini belirleyen önemli fiziksel ve geometrik parametrelerin etkisi araştırılmış, elde edilen sonuçlar grafikler halinde verilmiştir. En yüksek kollektör verimi Freon 12 için elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS EXPERIMENTALLY AND THEORETICALLY INVESTIGATION OF AVAILABILITY OF SOLAR COLLECTOR WITH HEAT PIPE USING REFRIGERANT Tahsin YÜKSEL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 1999, Page: 53 In this study, two-phase thermosyphon solar collector containing heat pipes as a new system of solar water heating has been investigated. For this purpose, a two-phase solar collector has been constructed, and the results of experimental studies have been compared with the theoretical results. Various refrigerants were filled into the collector, and tested under same conditions. The effects of governing physical and geometric parameters on the efficiency of the collector are examined and the results are presented in graphical forms. The highest efficiency of collector was obtained for Freon 12.