Türkiye'de uygulanan emeklilik politikaları
Retirement policies applied in Turkey
- Tez No: 839539
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik sistemi, emeklilik, politika, Social security system, retirement, policy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
21.yüzyıl sanayi toplumları incelendiğinde politik, ekonomik, kurumsal ve sosyal yapıları değiştiren yeni bir dönüşüm dalgası yaşandığı görülmektedir. Tüm kurumlarda bu değişimlerin etkisiyle bazı yeni düzenlemelerin yapılması önemli bir gereklilik olmuştur. Bu açıdan toplum refahını sağlama yönünde ortaya koyduğu olumlu katkısıyla çağdaş uygarlığın simgelerinden biri haline gelmiş olan Sosyal güvenlik sisteminin de yeniden yapılandırılması zorunlu olmuştur. Sosyal güvenlik sistemleri, bu süreçte finansman ve hizmetlerin sürdürebilirliği bakımından tartışmalara konu olmakla birlikte sosyal politika gündeminde kendinden bahsedilen bir sorun haline gelmiştir. Sosyal güvenlik sistemlerinde, farklı deneyimler ve çeşitli politikalar ile sosyo-ekonomik gerçekleri uyumlu hale getirmek için köklü reformlar yapılmaktadır. Türkiye'de emeklilik sistemi, genel sosyal güvenlik sistemi içinde yer alan bir bölüm olarak uygulanmaktadır. Bu sistem, 2003 yılında yapılan reformlar sonucu daha da geliştirilmiştir. Türkiye'de uygulanan emeklilik politikalarına yönelik yeni ve farklı açılımlar gündeme gelmeye başlanmış olup bu kapsamda sosyal güvenlik ve emeklilik konuları araştırma kapsamında ele alınmıştır. Bu çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi olan literatür taraması kullanılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde ilk olarak sosyal güvenlik ile ilgili temel kavramlar ele alınmıştır. Daha sonra sosyal güvenliğin önemi ifade edilmiş ve Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin gelişimi ve temel yapısı incelenmiştir. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik sistemindeki değişimler, sigortalılık çeşitleri ile iş göremezlik kapsamında sigortalık durumları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise emeklilik konusuna vurgu yapılmıştır. Bu bağlamda emeklilik sözcüğü ile ilişkili kavramlar gözden geçirilmiştir. Bununla birlikte tarihsel süreç içerisinde emeklilikte meydana gelen gelişim üzerinde durulmuştur. Emeklilikte politikalar ve bunun getirmiş olduğu genel sorunlar irdelenmiştir. Ayrıca, emeklilik ve tasarruf arasındaki ilişkiler incelenmiş olup, emeklilikte fonların etkin değerlendirilmemesi, standart birlik normunun olmaması konularına değinilmiştir. Emeklilik sistemine dair sorunlar kapsamında ise, erken emeklilik, aktif-pasif sigortalılık dengesinin olmaması, karşılıksız sosyal zammı ödemeleri, kayıt dışı istihdam ve yaygınlaştırılması gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca emeklilik ve tasarruf arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiş olup emeklilik sisteminin işleyişinde meydana gelen aksaklıklar ele alınmıştır. Son olarak, emeklilik sisteminde yapılan reformlar özetlenmiş ve bunlardan emeklilikte yaşa takılanlar ile 4A/4B/4C sigorta kollarının önemine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir Tüm bu konular dikkate alındığında ortaya konulan düzenlemeler sistemin orta ve uzun sürede daha etkili bir düzeye çıkarılması ve sistemden herkesin yüksek düzeyde yarar sağlaması yönünde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When the 21st century industrial societies are examined, it is seen that there is a new wave of transformation that changes the political, economic, institutional and social structures. With the impact of these changes, it has become an important necessity to make some new regulations in all institutions. In this respect, it has become necessary to restructure the Social Security system, which has become one of the symbols of contemporary civilization with its positive contribution to ensuring social welfare. While social security systems are subject to debate in terms of financing and sustainability of services in this process, they have become a self-mentioned problem on the social policy agenda. Radical reforms are being made in social security systems to harmonize different experiences and various policies with socio-economic realities. In Turkey, the retirement system is implemented as a section within the general social security system. This system was further developed as a result of the reforms made in 2003. New and different initiatives regarding the retirement policies implemented in Turkey have begun to come to the fore, and in this context, social security and retirement issues have been discussed within the scope of the research. In this study, literature review, which is a qualitative research method, was used as a method. In this context, in the first part of the study, basic concepts related to social security are discussed. Then, the importance of social security was expressed and the development and basic structure of the social security system in Turkey was examined. In addition, changes in the social security system, types of insurance and insurance status within the scope of incapacity are discussed in detail. In the second part of the study, the issue of retirement is emphasized. In this context, concepts related to the word retirement have been reviewed. In addition, the development in retirement throughout the historical process is emphasized. Retirement policies and the general problems they bring are examined. In addition, the relations between retirement and savings were examined, and the issues of not using funds effectively in retirement and the lack of a standard union norm were touched upon. Within the scope of the problems related to the retirement system, issues such as early retirement, lack of active-passive insurance balance, unrequited social increase payments, unregistered employment and its dissemination were discussed. In addition, attention was drawn to the relationship between retirement and savings and the disruptions in the functioning of the pension system were discussed. Finally, the reforms made in the retirement system are summarized and explanations regarding the importance of those reaching retirement age and 4A/4B/4C insurance branches are included. Considering all these issues, the regulations put forward are aimed at increasing the system to a more effective level in the medium and long term and ensuring that everyone benefits from the system at a high level. It has been observed that it provides