Germanyum 3,4-dihidroksibenzilidenanilin ile adsorptif sıyırma voltametrik tayini için yöntem geliştirilmesi
- Tez No: 83954
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4- Dihidroksibenzilidenanilin, Adsorptif Sıyırma, Kare Dalga Voltametrisi, 4-Dihydroxybenzillidenaniline, Adsorptive Stripping, Square- wave Voltammetry
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GERMANYUMUN 3,4 - DİHİDROKSİBEZİLİDENANİLİN ADSORPTİF SIYIRMA VOLTAMETRİK TAYİNİ İÇİN YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ GÜLAY GÖKSU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Ali Osman SOLAK 1997, 64 Sayfa Jüri: Prof Dr. Ali Osman SOLAK Prof. Dr. Rehber TÜRKER Doç. Dr. Güleren ÖZKAN Bu çalışmada adsorptif sıyırma voltametrisi ile germanyumun eser miktarda tayini için bir metot geliştirilmiştir. Asılı duran civa damla elektroduna adsorbe olmuş germanyum - 3,4- dihidroksibenzilidenanilin kompleksine ait indirgeme piki - 0.510 V'ta (Ag / AgCl'e karşı) gözlenmiştir. Bu pik üzerine ligand ve destek elektrolit konsantrasyonları, biriktirme potansiyeli, biriktirme süresi gibi çeşitli parametrelerin etkisi incelenmiştir. Daha sonra pik analitik amaçlı olarak değerlendirilmiştir. Geliştirilen metodun çalışma aralığı ve alt tayin sınırı belirlenmiş ve bazı katyonların girişim etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS A NEW ADSORPTİVE STRİPPİNG VOLTAMMETRIC METHOD FOR THE ANALYSIS OF GERMANIUM IN THE PRESENCE OF 3,4-DIHYDROXBENZILIDENANlLlNE Gülay GÖKSU Ankara University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Ali Osman SOLAK 1997, Page: 64 Jury: Prof.Dr.Ali Osman SOLAK Prof.Dr.Rehber TÜRKER Assoc.Prof.Dr.Güleren ÖZKAN in this work, a new adsorptive stripping voltammetric method for the determination of trace amounts of germanium was devoloped. A square-wave peak at about -0,510 V (vs. Ag/AgCI) belonging to the adsorbed germanium - 3,4-dihydroxybenzilidenaniiine complex was observed. The effects of various parameters such as ligand concentration, supporting electrolyte concentration, deposition potential and deposition time on this peak investigated. It was concluded that this peak can be exploited for analytical purposes. The working range and the detection limit of the method were evaluated. Interference effects of some cations were also investigated.