İklim değişikliği ile uluslararası mücadelede küresel petrol şirketlerinin rolü
The role of global oil companies in the international combat against climate change and a research
- Tez No: 839667
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Küresel Isınma, Küresel Petrol Şirketleri, Climate Change, Global Warming, Global Oil Companies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Her geçen yıl insan popülasyonu ile birlikte kentleşmenin, sanayileşmenin ve doğa tahribatının dramatik bir şekilde artış göstermesi, yaşamakta olduğumuz dünyayı tehlike altına sokmaktadır. Günümüzde dikkate alınması gereken en önemli sorunlardan biri olan iklim krizini anlayabilmek için öncelikle 'iklim değişikliği' kavramı ve etkileri incelenmelidir. İnsan yaşamının ve ekosistemin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için farkındalık duygusunun artarak gerekli düzenlemelerde bulunulması gerekmektedir. Bu sorun, uluslararası boyuta taşınarak hem özel sektör hem kamu sektörü hem de sivil toplum kuruluşları mücadele vermeye başlamıştır. Aslında bu mücadelenin ana aktörlerinden biri olan küresel petrol şirketlerine de büyük bir rol düşmektedir. Yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve çevre dostu ekonomi için şirketler de dönüşmeye başlamıştır. İklim değişikliğini en çok fosil yakıtları etkilediğinden, enerji sektörünün bu noktada yenilenme sürecini hızlandırması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, iklim değişikliği ile uluslararası mücadele kapsamında küresel petrol şirketlerinin rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları, dünya genelinde ciddi bir tehdit haline geldiğinden, önce küresel ısınma ve iklim değişikliği konusu ele alınmıştır. Ardından bu sorunun çözülmesi için petrol şirketleri incelenerek iklim değişikliğiyle ilgili taahhütlerini yerine getirme kapasitelerinin araştırılması hedeflenmiştir. Daha sonra sektördeki öncü bir şirkette bir araştırma yapılarak sonuçlar analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, verilen uluslararası mücadelenin iklim değişikliği konusunda hangi boyutta olduğu ve küresel petrol şirketlerinin bu sorun karşısında hangi stratejileri benimsedikleri ve benimseyecekleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The dramatic increase in urbanization, industrialization, and environmental destruction along with the growing human population every year is putting our world at risk. Understanding the concept of 'climate change' and its effects is crucial to comprehend the climate crisis, which is now one of the most significant problems that need to be addressed. Increasing awareness and implementing necessary regulations are essential for the well-being of human life and ecosystems. This issue has gained international attention, leading to efforts from both the private and public sectors as well as civil society organizations. Global oil companies, which are key actors in this struggle, also have a significant role to play. Companies are transforming towards renewable energy, sustainability, and environmentally friendly economies. Since climate change is most affected by fossil fuels, it is evident that the energy sector needs to expedite its transition process. This study aims to examine the role of global oil companies in the context of international efforts to combat climate change. Considering that global warming and climate change have become a serious global threat, the subject of global warming and climate change is initially addressed. Then, the focus shifts to the examination of oil companies within the international climate change framework. The research aims to investigate the capacity of these companies to fulfill their commitments regarding climate change. Subsequently, a case study is conducted within a leading company in the sector, and the results are analyzed. As a result of the study, the extent of the international struggle on climate change and what strategies global oil companies have adopted and will adopt in the face of this problem have been revealed.