Effect of 12 September 1980 Coup on Turkish foreign policy
12 Eylül 1980 Darbesi'nin Türk dış siyasetine etkisi
  1. Tez No: 839707
  2. Yazar: GÜVEN AYKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, 12 Eylül 1980, Askeri Darbe, Dış Siyaset, Türkiye, Coup, 12 September 1980, Military Coup, Foreign Policy, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, 12 Eylül Askeri Darbesini detaylı bir şekilde ele almak ve 12 Eylül Askeri Darbesinin Türk dış siyasetine olan etkisini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda yöntem olarak literatür taraması yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada, öncelikle 12 Eylül Askeri Darbesini ortaya koyan nedenlere değinildikten sonra, 12 Eylül Darbesi sonrasında Türkiye'nin, diğer ülkelerle olan ilişkileri ifade edilmiştir. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki siyasi ilişkilere etkisi değerlendirilmiş ve bu doğrultuda, Türkiye'nin dış siyasetindeki etki ve değerlendirmeler yorumlanarak ifade edilmiştir. Bu bağlamda, dönemin gazete arşivleri ve kaynakları incelenerek değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda 12 Eylül 1980 Darbesi'nin Türk dış siyaseti üzerinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Darbe sonrası dönemde Türkiye, daha sert bir dış politika izlemiş, Batı ile ilişkilerinde sorunlar yaşamış ve Sovyetler Birliği'ne karşı daha sert bir tutum benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the 12 September 1980 coup d'état in detail and to evaluate its impact on the Turkish foreign policy. Therefore, literature review method was utilized in this study. Firstly, the reasons leading to the 12 September 1980 coup d'état were mentioned and then, Turkey's relations with other countries after the 12 September 1980 coup d'état were analyzed. The impact of the 12 September 1980 coup d'état on the political relations between Turkey and other countries was evaluated and the effects and evaluations on Turkey's foreign policy were interpreted and expressed. In this context, evaluations were made by analyzing the newspaper archives and sources of the period. As a result of the research, it was determined that the 12 September 1980 coup d'état had significant effects on Turkish foreign policy. In the post-coup period, Turkey followed a more strict foreign policy, had problems with the Western countries, and adopted a tougher attitude towards the Soviet Union.