Afet yönetimi perspektifinden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin deprem sonrası Hatay ilindeki sosyal hizmet uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of social work practices of Istanbul Metropolitan Municipality in Hatay province after earthquake from disaster management perspective
- Tez No: 839718
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRA ASSADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Yerel Yönetim, Deprem, Sosyal Hizmet, Disaster Management, Local Government, Earthquake, Social Work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye, Alp-Himalaya deprem kuşağında yer aldığı için her yıl depremin yıkıcı gerçeği ile karşılaşmaktadır. Bu araştırma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin etkilerine yönelik müdahaleyi, yerel yönetimin uygulamaları üzerinden değerlendirmeye çalışmaktadır. Araştırmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) deprem sonrası Hatay ilindeki sosyal hizmet uygulamaları, afet yönetimi perspektifi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, veriler derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır ve örnekleme yöntemi olarak amaç uygun yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, Hatay ilinde doğrudan depremzedelerle faaliyet yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı psikolog, sosyal çalışmacı ve idari personelden oluşan toplam 15 kişi ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre sahada gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamaları sırasında koordinasyon sürecinde bazı aksaklıkların yaşandığı, İBB personellerinin Hatay'a gönüllü olarak gittiği fakat gitmeden önce herhangi bir hazırlık eğitiminden geçmediği, toplanan yardımların sahanın ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamadığı, personelin sahada dönüşümlü olarak çalışmasının özellikle yürütülen psikososyal hizmetlerin depremzedelerle kurulan güven ilişkisine olumsuz etki ettiği görülmüştür. Araştırma sonucunda; afetten etkilenen bireylerin yaşamlarına devam edebilmesi ve afet sonucu meydana gelen kayıpların etkisini azaltabilmek için sağlık, barınma, gıda gibi ihtiyaçların giderilmesinde yerel yönetimlerin sunduğu sosyal hizmet uygulamalarının oldukça önemli olduğu, fakat bu uygulamaların afet yönetimi perspektifi ile afet öncesi hazırlık ve planlama aşamalarını da kapsayacak şekilde mikro, mezzo ve makro boyutlarda çok paydaşlı şekilde ele alınmasının daha faydalı olacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since Turkey is located in the Alpine-Himalayan earthquake belt, it faces the devastating reality of earthquakes every year. This research attempts to evaluate the response to the effects of the 6 February 2023 Kahramanmaraş earthquake through the practices of local government. In the research, the social service practices of Istanbul Metropolitan Municipality in Hatay province after the earthquake were evaluated with a disaster management perspective. Qualitative research method was used in the study, data were collected through in-depth interviews and purposive method was used as sampling method. In line with the aim of the research, in-depth interviews were conducted with a total of 15 people, including psychologists, social workers and administrative staff of the Istanbul Metropolitan Municipality Social Services Directorate, who were directly working with earthquake victims in Hatay province. According to the findings of the research, it was observed that there were some problems in the coordination process during the social service practices carried out in the field, Istanbul Metropolitan Municipality personnel went to Hatay voluntarily but did not undergo any preparatory training before going, the aid collected did not fully meet the needs of the field, and the rotational work of the personnel in the field had a negative impact on the trust relationship established with the earthquake victims, especially the psychosocial services carried out. As a result of the research, it has been understood that social service practices provided by local governments are very important in meeting the needs such as health, shelter and food in order for the individuals affected by the disaster to continue their lives and to reduce the impact of the losses caused by the disaster, but it would be more beneficial to address these practices in a multi-stakeholder manner in micro, mezzo and macro dimensions, including the pre-disaster preparation and planning stages with a disaster management perspective.