Söğüt dergisi üzerine bir inceleme (1-10 sayılar)
A rewiew on Söğüt magazine (1-10 sayılar numbers)
  1. Tez No: 839759
  2. Yazar: MESUT ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİNÇER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Sanat, Dergi, Söğüt Dergisi, Literature, Art, Magazine, Söğüt Magazine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Yapılan çalışma, Söğüt dergisinin birinci ve onuncu sayıları arasında yer alan edebî yazıların ayrıntılı incelemesi amacını taşımaktadır. İlk olarak Ocak 1968-Nisan 1971 yılları arasında kırk sayı olarak yayın hayatına dahil olan Söğüt, kitap tanıtımları, yayın faaliyetlerinden haberler vermenin yanı sıra milli, manevi meselelere değinen kalem sahiplerine de yer vermiştir. Ocak 2020 yılında tekrar iki ayda bir yayınlanmaya başlanan dergi edebiyatımızda var olan hem eski edebi metinler hem de derginin yeni yazarlarının edebiyatımıza kattığı yeni edebî metinlerden oluşmaktadır. Türk edebiyatı ve Türk tarihi bakımından birçok meselelere özellikle de Türk dilinin önemine değinilmesi bakımından oldukça önem arz eden bu metinler, aynı zamanda toplumu ilgilendiren maddi, manevi, siyasi, ahlaki ve güncel konuları da içermektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın öncelik gayesi, sözü edilen edebî metinleri türlerine göre tasnif etmek ve bu metinlerin içeriği hakkında okura bilgi vermektir. Yapılan incelemeler sonucunda derginin edebî yönü yanında toplumun geçmiş, güncel ve gelecekteki sorunlarına da eğilerek bu sorunların çözümüne de katkı sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the literary articles in the first and tenth issues of the Söğüt journal in detail. Söğüt, which was first published in forty issues between January 1968 and April 1971, included book promotions and news from publishing activities, as well as writers who touched on national and spiritual issues. The magazine, which started to be published bimonthly again in January 2020, consists of both old literary texts and new literary texts that new magazine writers have added to our literature. These texts, which are very important in terms of addressing many issues in terms of Turkish literature and Turkish history, especially the importance of the Turkish language, also include material, spiritual, political, moral and current issues that concern the society. In this context, the primary purpose of the study is to classify the mentioned literary texts according to their genres and to inform the reader about the content of these texts. As a result of the examinations, it was determined that the magazine contributed to the solution of these problems by focusing on the past, current and future problems of the society as well as its literary aspect.