Hiperbarik oksijen tedavisinin diyabetik retinopati üzerine olan etkileri
Effects of hyperbaric oxygen therapy on diabetic retinopathy
  1. Tez No: 839803
  2. Yazar: SİNEMCAN ÇETİNKAYA DULAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE KÜBRA ÖZGÖK KANGAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbarik oksijen tedavisi, diyabetik retinopati, Hyperbaric oxygen therapy, diabetic retinopathy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Diabetes mellitus, giderek büyüyen küresel bir sağlık sorunudur. Yaşam tarzındaki olumsuz değişikliklerle birlikte diabetes mellitus insidansı artmaktadır. Diyabetik retinopati ise dünyada çalışma çağındaki nüfusta görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir ve diabetes mellitus hastalarında birincil retinal vasküler komplikasyondur. Hiperbarik oksijen tedavisine alınan hastaların bir bölümünü diabetes mellitus hastaları oluşturmaktadır. Ancak bu kişilerde hiperbarik oksijen tedavisi uygulamasının diyabetik retinopati üzerine olan olumlu veya olumsuz etkilerinin net olarak bilinmemektedir. Bu araştırmada hiperbarik oksijen tedavisinin diyabetik retinopati üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçladık. Bu çalışma hem retrospektif hem prospektif olarak planlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi-Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı'nda 10/10/2021-28/02/2023 tarihleri arasında diabetes mellitus tanısı olan, herhangi bir endikasyon nedeniyle hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalar değerlendirilmiştir. Kontrol grup olarak hiperbaarik oksijen tedavisi uygulanmayan Göz Hastalıkları'nda diyabetik retinopati tanısıyla takipli olan hastalar alınmıştır. Hastaların göz dibi muayene sonuçları, Optik koherans tomografi (OKT), Retina nerve fiber layer OCT (RNFL), Fundus florecein anjiografi (FFA) sonuçları çalışma kapsamında incelenmiştir. Hiperbarik oksijen tedavi grubunda tedavi sonunda görme keskinliğinin anlamlı şekilde azaldığı görülmüştür(p=0,018). Kontrol grubunda ise üç aylık takip süresince herhangi bir anlamlı değişiklik olmamıştır. OKT-SMK değerleri incelendiğinde hiperbarik oksijen tedavi grubunda tedavi sonunda anlamlı şekilde azaldığı görülmüştür(p=0,032). Kontrol grubunda ise üç aylık takip süresince herhangi bir anlamlı değişiklik olmamıştır. Ayrıca çalışmamızda hiperbarik oksijen tedavi grubundaki dört hastanın altı gözünde hiperbarik oksijen tedavi öncesi diyabetik maküla ödemi tespit edilmiştir. Bu hastaların gözlerinin hiperbarik oksijen tedavi öncesi ve sonrası santral makula kalınlığı değerlerinde azalma tespit edilmiştir. RNFL değerlerinde ise anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Hiperbarik oksijen tedavisinin diyabetik retinopati üzerine olumlu etkileri olabilir. Ancak hiperbarik oksijen tedavisinin diyabetik retinopati üzerine etkilerinin saptanması için daha kapsamlı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is a growing global health problem. The incidence of diabetes mellitus increases with negative changes in lifestyle. Diabetic retinopathy is one of the leading causes of visual impairment and blindness in the working-age population in the world and is the primary retinal vascular complication in patients with diabetes mellitus. Diabetes mellitus patients constitute a portion of the patients receiving hyperbaric oxygen therapy. However, the positive or negative effects of hyperbaric oxygen therapy on diabetic retinopathy in these people are not clearly known. In this study, we aimed to examine the effects of hyperbaric oxygen therapy on diabetic retinopathy. This study was planned both retrospectively and prospectively. Patients diagnosed with diabetes mellitus and receiving hyperbaric oxygen therapy for any indication were evaluated at the Department of Underwater Medicine and Hyperbaric Medicine at the University of Health Sciences-Gülhane Training and Research Hospital between 10/10/2021-28/02/2023. Patients who were followed up in Ophthalmology with a diagnosis of diabetic retinopathy and who did not receive hyperbaric oxygen therapy were included as the control group. The patients' fundus examination results, Optical coherence tomography (OCT), Retina nerve fiber layer OCT (RNFL), Fundus fluorescein angiography (FFA) results were examined within the scope of the study. It was observed that visual acuity decreased significantly at the end of the treatment in the hyperbaric oxygen treatment group (p = 0.018). In the control group, there was no significant change during the three-month follow-up. When OCT-CMT values were examined, it was seen that they decreased significantly in the hyperbaric oxygen treatment group at the end of the treatment (p = 0.032). In the control group, there was no significant change during the three-month follow-up. Additionally, in our study, diabetic macular edema was detected in six eyes of four patients in the hyperbaric oxygen treatment group before hyperbaric oxygen treatment. A decrease was detected in the central macular thickness values of the eyes of these patients before and after hyperbaric oxygen treatment. There was no significant change in RNFL values. Hyperbaric oxygen therapy may have positive effects on diabetic retinopathy. However, more comprehensive and prospective studies are needed to determine the effects of hyperbaric oxygen therapy on diabetic retinopathy.