Pelvik organ prolapsusu etyopatogenezinde uterosakral ligament, kardinal ligament ve ligamentum rotundum EMMPRIN (Extracellüler Matrix Metalloproteinase Inducer) düzeyinin araştırılması
Etiopathogenesis of pelvic organ prolapsus uterosacral ligament, cardinal ligament and ligamentum rotundum EMMPRIN (Extracelluler Matrix Metalloproteinase Inducer) level
  1. Tez No: 839830
  2. Yazar: AYŞE CEREN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: EMMPRIN, kardinal ligament, ligamentum rotundum, pelvik organ prolapsusu, uterosakral ligament, EMMPRIN, cardinal ligament, round ligament, pelvic organ prolapse, uterosacral ligament
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda pelvik organ prolapsusu tanısı olan kadınlar ile pelvik organ prolapsusu olmayan kadınların uterosakral ligament, kardinal ligament ve rotundum ligamentlerinde EMMPRIN (Ekstracellüler Matrix Metalloproteinase Inducer) düzeyleri karşılaştırılmıştır. Pelvik organ prolapsusu etyopatogenezinde EMMPRIN'in rolünü araştırmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmanın araştırma grubuna T.C. Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ürojinekoloji Polikliniği'ne başvurup Ağustos 2023-Kasım 2023 tarihleri arasında pelvik organ prolapsusu endikasyonuyla vajinal histerektomi olan 40-80 yaş aralığındaki kadınlar dahil edilmiştir. Örneklem hesabına uygun vaka grubu için benzer demografik verilere ve sağlık geçmişine sahip pelvik organ prolapsusu endikasyonu dışında benign nedenlerle histerektomi olmuş kadınlar kontrol grubu olarak araştırmaya alınmıştır. Veriler prospektif olarak toplanmıştır. Histerektomi ameliyatı sırasında keskin diseksiyonla çıkarılan piyesten kardinal, uterosakral, rotundum ligamentlerinden 5-10 mm doku biyopsileri alınarak -80 derecede muhafaza edilmiş olup EMMPRIN düzeylerine ELISA yöntemiyle bakılmıştır. BULGULAR: Pelvik organ prolapsusu olan hastalar ile kontrol grubundaki hastalar arasında yaş, boy, kilo, gravida, parite, abortus sayısı, menopoz durumu, menopoz süresi, inkontinans varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Uterosakral ligament EMMPRIN değeri pelvik organ prolapsusu (POP) olan grupta 0.183 ± 0.123 pg/ml iken kontrol grubunda uterosakral ligament EMMPRIN değeri 0.305 ± 0.343 olup POP olan grupta anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p değeri: 0.035). Kardinal ligament EMMPRIN değeri POP olan grupta 0.208 ± 0.109 pg/ml iken kontrol grubunda kardinal ligament EMMPRIN değeri 0.431 ± 0.623 pg/ml olup POP olan grupta anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p değeri: 0.027). Ligamentum rotundum EMMPRIN değeri POP olan grupta 0.414 ± 0.197 pg/ml iken kontrol grubunda ligamentum rotundum EMMPRIN değeri 0.842 ± 0.952 pg/ml bulunmuştur (p değeri: 0.006). POP olan grupta anlamlı olarak düşüktür. SONUÇ: Pelvik organ prolapsusu olan hastaların uterosakral ligament, kardinal ligament ve ligamentum rotundumda EMMPRIN düzeyleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Bu çalışmayla hala tam olarak aydınlatılamamış olan pelvik organ prolapsusu etyopatogenezine katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz. Ancak daha fazla hasta sayısı ile yapılan çok merkezli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In our study, EMMPRIN (Extracellular Matrix Metalloproteinase Inducer) levels were compared in the uterosacral ligament, cardinal ligament and round ligaments of women with pelvic organ prolapse (POP) and women without pelvic organ prolapse. It was aimed to investigate the role of EMMPRIN in the etiopathogenesis of pelvic organ prolapse. MATERIALS AND METHODS: Women between the ages of 40-80 years who applied to the Urogynecology Outpatient Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital and underwent vaginal hysterectomy with the indication of POP between August 2023 and November 2023 were included in the study group. Women with similar demographic data and medical history who underwent hysterectomy for benign indications other than POP were included in the control group. Data were collected prospectively. Tissue biopsies ranged from 5 to 10 millimeters were taken from the cardinal, uterosacral and round ligaments from the pathology specimens removed by sharp dissection during hysterectomy. Materials stored at -80 degrees Celsius and EMMPRIN levels were analyzed by ELISA method. RESULTS: There was no statistically significant difference between the patients with pelvic organ prolapse and the control group in terms of age, height, weight, gravida, parity, number of abortions, menopausal status, duration of menopause and presence of incontinence. The uterosacral ligament EMMPRIN level was 0.183 ± 0.123 pg/ml in the POP group, while it was 0.305 ± 0.343 in the control group, which was statistically significantly lower in the group with POP (p value: 0.035). The cardinal ligament EMMPRIN value was 0.208 ± 0.109 pg/ml in the group with POP, it was 0.431 ± 0.623 pg/ml in the control group and was statistically significantly lower in the group with POP (p value: 0.027). Round ligament EMMPRIN value was 0.414 ± 0.197 pg/ml in the POP group, while it was 0.842 ± 0.952 pg/ml in the control group (p value: 0.006). It was statistically significantly lower in the group with POP. CONCLUSION: EMMPRIN levels were found to be statistically significantly lower in the uterosacral ligament, cardinal ligament and round ligament of patients with pelvic organ prolapse. At this study, we have contributed to the etiopathogenesis of pelvic organ prolapse which is still not fully enlightened. However, multicenter randomized controlled trials with larger participants are needed.