Total laparoskopik histerektomi ameliyatlarında pelvik yıkama yapılan ve yapılmayan olgularda postoperatif kaf hematomu veya kaf apsesi gelişiminin karşılaştırılması
Comparison of the development of postoperative cuff hematoma or cuff abscess in total laparoscopic hysterectomy with and without saline irrigation
  1. Tez No: 839839
  2. Yazar: HARUN HAZAR BAHRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaf Hematomu, Kaf Sütürizasyonu, Salin İrrigasyonu, Total Laparoskopik Histerektomi, Cuff Hematoma, Cuff Suturization, Saline Irrigation, Total Laparoscopic Hysterectomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Amaç: Çalışmamızda Total Laparoskopik Histerektomi (TLH) ameliyatlarında kaf sütürizasyonunu takiben salin irrigasyonu yapılan ve yapılmayan hastalarda kaf hematomu veya kaf apsesi gelişiminin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde 40-60 yaş arası, öyküsünde kanama diyatezi bulunmayan, tüm koagülasyon parametreleri ve trombosit sayıları normal aralıkta bulunan, görüntüleme tetkiklerinde ya da patoloji sonuçlarında malignite bulgusuna rastlanmayan, tamamı benign nedenlerle jinekoloji polikliniğinde değerlendirilip; TLH operasyonu planlanan hastalar kaf sütürizasyonunu takiben oda sıcaklığındaki 500 cc salin solüsyonu ile pelvik yıkama yapılan ve pelvik yıkama yapılmayan şeklinde 2 farklı gruba ayrılmıştır. Operasyon esnasında aynı teknik (devamlı sütürizasyon), aynı sütür materyali (V-loc) aynı manüpilatör (RUMİ II) kullanılmıştır. Hastaların intraoperatif ve postoperatif sonuçları kaydedilmiştir. Olgular postoperatif 24. saatte ve 10.günde poliklinikte kaf hematomu veya kaf apsesi gelişimi açısından transvajinal ultrason ve spekulum ile muayene edilmiştir. Bulgular : Pelvik yıkama yapılan olgular ile yapılmayan olgular arasında gravida, parite, vücut kitle indeksi, preoperatif hemoglobin, preoperatif hematokrit, geçirilmiş obstetrik/jinekolojik cerrahi, kronik hastalık varlığı, antikoagülan kullanımı, sigara kullanımı ve hangi endikasyonla TLH operasyonu yapıldığı arasında istatistiksel anlamlı fark görülmedi. Pelvik yıkama yapılan olgular ile yapılmayan olgular arasında postoperatif hemoglobin ve hematokrit değerleri, postoperatif ES replasmanı yapılıp yapılmaması açısından istatistiksel anlamlı fark görülmedi. Her iki grup postoperatif bulantı ve kusma gelişmesi açısından karşılaştırıldı, istatistiksel anlamlı fark izlenmedi (p=0.87/p=0.404). Olgular postoperatif 24.saatte TVUSG ile değerlendirildi, kaf hematomu gelişmesi açısından her iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmedi (p=0.316). Gruplar arası hematom veya apse nedeniyle hospitalizasyon gerekliliği bakımından istatistiksel anlamlı farklılık görülmedi (p=0.699). Sonuç: Çalışmamız kaf sütürizasyonunu takiben yapılan salin irrigasyonu işleminin kaf hematomu, kaf apsesi, bulantı ve kusma gibi postoperatif komplikasyonların gelişmesi üzerinde etkisi olmadığını göstermektedir. Ancak daha fazla hastayla yapılan çok merkezli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to compare the development of cuff hematoma or cuff abscess in patients with or without saline irrigation following cuff suturization in Total Laparoscopic Hysterectomy (TLH) operations. Materials and methods: In our clinic, patients between 40-60 years of age, with no history of bleeding diathesis, all coagulation parameters and platelet counts within normal range, no evidence of malignancy in imaging tests or pathology results, all of whom were evaluated in the gynecology outpatient clinic for benign reasons and scheduled for TLH operation were divided into 2 different groups as irrigated with 500 cc saline solution at room temperature following cuff suturization and non-irrigated. The same technique (continue suturization), the same suture material (V-loc) and the same manipulator (RUMI II) were used during the operation. The cases were examined with transvaginal ultrasound and speculum in the outpatient clinic on the 10th postoperative day for the development of cuff hematoma or cuff abscess. Results: There was no statistically significant difference between the cases with and without saline irrigation in terms of gravida, parity, body mass index, preoperative hemoglobin, preoperative hematocrit, previous obstetric/gynecologic surgery, presence of chronic disease, anticoagulant use, smoking and the indication for TLH operation. There was no statistically significant difference in postoperative hemoglobin and hematocrit values and postoperative ES replacement between the patients who received saline irrigation and those who did not. Both groups were compared in terms of postoperative nausea and vomiting, and no statistically significant difference was observed (p=0.87/p=0.404). The cases were evaluated by TVUSG at the 24th postoperative hour and there was no statistically significant difference between the two groups in terms of the development of cuff hematoma (p=0.316). There was no statistically significant difference between the groups in terms of the need for hospitalization due to hematoma or abscess (p=0.699). Conclusion: Our study shows that saline irrigation following cuff suturization has no effect on the development of postoperative complications such as cuff hematoma, cuff abscess, nausea and vomiting. However, multicenter randomized controlled trials with more patients are needed.